TRUE WIDOW - Circumambulation

TRUE WIDOW - Circumambulation

TRUE WIDOW - Circumambulation

TRUE WIDOW - Circumambulation

Opäť raz ten povestný nos slovutných Relapse Records na zaujímavé kapely. TRUE WIDOW sú najneskôr od roku 2011 hýčkaným pokladom v rukách hudobných fajnšmekrov, ich novinka s náboženským názvom „Circumambulation“ je bombou nielen tohtoročnej letnej sezóny.

S pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote bude znamenať prienik sympatického texaského tria medzi elitu alternatívnej muziky.

Čarovné a hypnotické tóny dokážu vyludzovať muzikanti z Dallasu aj v tej najoklieštenejšej možnej zostave. Ku gitare, base a bicím pridávajú nádherné vokály a to je práve tá cesta k výnimočnosti celej nahrávky. Spieva gitarista Dan Phillips, spieva basáčka Nicole Estill. Občas svoje spevy zdvojujú, prepletajú, kúzlia len taká rozkoš.

TRUE WIDOW

Opäť tu raz niekto speje repetetívnosťou k hudobnej extáze, žiada sa mi napísať pri spomienke na tri roky starý album od interesantného projektu HORSEBACK, vydaného na rovnakej značke.

Trojica TRUE WIDOW pristupuje k svojej hudbe v mnohých ohľadoch podobne – výnimočným spôsobom dokáže vystavať zo zdanlivo jednoduchých, opakujúcich sa riffov košaté kompozície. Netlačia však v ničom na pílu, nejdú do extrémov, vyhýbajú sa agresivite. S trochou nadhľadu by sa dalo povedať, že hrajú čistý pop.

Svojej hudbe hovoria stonegaze. Nie je to stone rock, nie je to shoegaze, ťažko by ste to označili ako drone či sludge. Ako keby ladne plávali vždy na hrane, vždy s prehľadom na pomedzí akýchkoľvek škatuliek.

Celé je to postavené na prirodzenom, teplom, akurátne špinavom zvuku gitár, nie nepodobnom tomu, akým sa zaskveli na svojom ostatnom štúdiovom záreze QUEENS OF THE STONE AGE.

TRUE WIDOW

TRUE WIDOW sa však za žiadnych okolností nikam neponáhľajú, v priebehu celého albumu nezrýchlia, neustále čarujú v pomalom, nanajvýš v strednom tempe – v úvode snáď najvydarenejšieho kúsku „Four Teeth“ sa neubránite spomienke na bájnych EARTH z obdobia „The Bees Made Honey...“.

Výrazne pesničkový prístup k tvorbe a zároveň schopnosť vytvárať výnimočnú, pohlcujúcu atmosféru. TRUE WIDOW hypnotizujú, hladia všetky zmysly poslucháča, z príjemnej melancholickej nálady dokážu vyťažiť absolútne maximum. Dokonalý soundtrack k tohtoročnému letu a navyše jeden z najkrajších obalov nielen v rámci domácej stajne Relapse Records. Vskutku podarené dielo.

 14

Rudi

Verdikt

Dokonalý soundtrack k letu 2013.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Produkce: Matt Pence
Studio: Echo Lab Studio

www.facebook.com/truewidowofficial

Sestava

Skladby

  1. Creeper
  2. S:H:S
  3. Four Teeth
  4. Numb Hand
  5. Trollstigen
  6. I:M:O
  7. HW:R
  8. Lungr

Diskografie

Circumambulation (2013)
As High As The Highest Heavens And From The Center To The Circumference Of The Earth (2011)
True Widow (2008)

Jiné pohledy

8 / 10
"Circumambulation" je naozaj veľmi podarená záležitosť. Minimalistické motívy zabalené do príjemne skresleného zvuku, ktoré pomaly rozvíjajú špecifickú atmosféru albumu výborne fungujú. Skrz prenášanú náladu sa tak dá ľahko dostať cez istú monotématickosť a kompozičnú jednoduchosť, ktoré nahrávku charakterizujú.
Arrow | 24. července 2013