NIKOLO KOTZEV´S - Nostradamus

NIKOLO KOTZEV´S - Nostradamus

NIKOLO KOTZEV´S - Nostradamus

NIKOLO KOTZEV´S - Nostradamus

Překvapení! A příjemné, dodávám. Rozhodně jsem od Nikoly (natož od Šuhaje nebo Loupežníka) nic podobného nečekal. I když už výčet hostí, kde dominují jména jako Glenn Hughes, Joe Lynn Turner, Jorn Lande nebo Alanah Myles („Black velvet and that little boy´s smile…“, pamatujete?), je omračující a hvězdný.

Glenn Hughes and NikoloTéma Nostradamových proroctví je vděčné, z rockových, potažmo metalových skupin se ho téměř každá alespoň okrajově dotkla, tak proč to nevzít z gruntu, řekl si asi před pár lety Nikolo Kotzev a bylo zaděláno. Ovšem Nostradamus trpěl nemocí zvanou „slovní průjem”, takže není divu, že příprava celého projektu zabrala 3 roky a výsledek zabírá dvě CD s časem přesahujícím 100 hracích minut. Délka je pak také v podstatě jedinou slabinou nahrávky. Přece jen utáhnout takovouhle plochu a ani na okamžik nenudit se jen tak nepodaří. Takže najdete i průměrné „věštby” a hlušší místa.

Už instrumentální "Overtura" ukazuje v plné síle jednu z hlavních zbraní celého kompletu, a tou je 35 členný symfonický orchestr. Vstupuje do písniček vždy v pravou chvíli a jeho aranže jsou napsány s příslušnou pompou, ale vkusně, s citem pro věc. Hned v další věci "Pieces Of A Dream" to rozbalí Glenn a nejpozději od třetí hitovky "Desecration" musí každému soudnému posluchači spadnout čelist úžasem. Jak jsem ale napsal výše, takhle ďábelsky vysoko nasazená laťka nemůže vydržet dlouho, a ani nevydrží. Přesto (nebo možná právě proto) jsou zpěvy opravdovou pastvou pro uši. Co jméno, to pěvecký pojem, takže není divu. Všichni navíc disponují sytými rockovými hlasy a rčení „koule v hlase” tady dostává úplně netušené možnosti k naplnění (kdo nevěří, že to jde i u ženských…?).

Alannah Myles and NikSamotné skladby jsou převážně ve středních nebo pomalých tempech, bombastické a barevné. Jde vlastně o orchestrální hard rock, čemuž nasvědčují i často používané hammondy. Kotzev zbytečně neexhibuje v sólech, hlavní zátěž přenechává zpěvákům a i to jde celé nahrávce k duhu. Polemizoval bych s přelepkou na bookletu, že se v případě NOSTRADAMA jedná o rockovou operu. Mnohem blíž by asi byl rockový muzikál, nejen díky použití „ostrých” hlasů, ale i pro celkovou atmosféru zpracování. A jeden orchestr ještě operu nedělá, nebo ano? Mimochodem, čekáte na „Třetí světovou“? Píseň "World War III" je přece jenom trošku zneklidňující…

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

Neuvěřitelně pestrá paleta hlasů hlavních protagonistů, vskutku jeden srdcerváč vedle druhého, a tak jsou jednotlivé pěvecké souboje tím nejsilnějším v příběhu o Nostradamovi. Orchestr citlivě vstupuje do hard rockové instrumentace páně Kotzeva a výsledkem (přes několik hlušších míst, kterým se díky stopáži asi nelze vyvarovat) je výtečné, barevné dílko. Alanah, Glen, Joe, Jorn, Doogie a Göran zkrátka čarují!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 59:54 a 41

Produkce: Nikolo Kotzev
Studio: Nitrax

www.nostramusic.com

Sestava

Skladby

  1. CD 1 : Act I - Overture (Instrumental)
  2. Pieces Of A dream
  3. Desecration
  4. Introduction
  5. Home Again (Instrumental)
  6. Henriette
  7. Caught Up In A Rush
  8. The Eagle
  9. Plague
  10. Inquisition
  11. Act II - The King Will Die
  12. I Don't Believe
  13. Try To Live Again
  14. CD 2 : War Of Religions
  15. The Inquisitor's Rage
  16. Chosen Man
  17. Act III - World War II
  18. World War III
  19. Because Of You
  20. The End Of The World
  21. I'll Remember You

Diskografie

Nostradamus (2001)