VENOM - Pekelný triumvirát: Welcome To Hell, Black Metal, At War With Satan

VENOM - Pekelný triumvirát: Welcome To Hell, Black Metal, At War With Satan

Je tomu již víc jak 20 let, kdy trio pekelníků pocházející z díry, kde vše je jen oheň a chaos (kteroužto byl Newcastle), srazilo svět na kolena, rozdrtilo jej hudbou, která dosud neměla obdoby, a křesťanské katedrály se začínaly otřásat ve své poslední agonii v boji proti vojskům Satana. Boji, který o deset let dříve rozpoutaly Black Sabbath, když přivedli do hudby temnotu, schizofrenii, démony i s jejich vládcem.. Venom vtrhli na světlo boží, aby tak přivedli peklo na svět v jeho ničivé, krvavé majestátnosti. Hudba měla esenci Motörhead a Black Sabbath i punku, kloubíc to dohromady, a vzniklo něco zcela nečekaného, drtivého, úderného, mrazivě syrového. Venom patřili do tzv. N.W.O.B.H.M. – New Wave Of British Heavy Metal (nová vlna britského heavy metalu, kterou představovaly skupiny jako Diamond Head, Saxon a samozřejmě velicí Iron Maiden). Nicméně Venom se od svých součastníků lišili. Tehdejší metalové kapely se ve své hudbě opět vracely ke složitosti a melodičnosti poté, co druhé půli sedmdesátých let vládl punk. Venom šli svou cestou. Již bylo dost Anarchie v UK, nyní na Zemi nastolí vládu armády pekel.

Tato recenze je psána u příležitosti znovu vydání prvních alb Venomů a je zaměřena jen na první tři alba, patřící mezi nejklasičtější metalová alba vůbec. Tato reedice obsahuje kromě původních skladeb i spoustu bonusů, takže jedno CD pak obsahuje kolem dvaceti skladeb.

Myšlenka na zrod této smečky se zrodila v hlavě Mantase (mezi motorkářema se mu prý říkalo Venom) a společně s Abaddonem pak založili původně pětičlennou kapelu Oberon (brzy přejmenovanou na Venom). Cronos začínal jako kytarista a zpěvu se tehdy ujal jistý Clive Archer. Ten však v roce 1980 skupinu opustil a nový singl “Live Like An Angel,Die Like A Devil” si zkusil zazpívat Cronos. Ve stejnou dobu se odmlčel baskytarista, který co by novomanžel měl jiné starosti a i toto volné místo zaujal Cronos, a skupina tak nabila svého klasického uskupení : Cronos (zpěv/basa), Mantas (kytara) a Abaddon (bicí). Nyní se mohlo konečně rozpoutat to pravé peklo. Pod značkou Neat Records Venom vydávají singl In League With Satan / Live Like An Angel , který na sebe v Británii upoutal nemalou pozornost. Divoký přístup, syrový zvuk a agresivní zpěv vyslal šokové vlny až za hranice Británie a připravil tak půdu pro další léta.
V létě jednaosmdesátého roku se skupina vrací do studia a nahrává své první album.

WELCOME TO HELL
Wellcome To Hell provází děsivý úspěch, nemilosrdně drtící vše co mu stojí v cestě. Objevuje se totiž v době, kdy NWOBHM pomalu začíná stagnovat, hnít a toto se jeví jako ten pravý protijed. Zde nepochybně stojí počátky trash metalu i blacku. Motörhead zahraní s drtivějším, údernějším zvukem a okořenění satanistickými texty? Ne. Tohle je inovativní deska, arogantní v nejlepším slova smyslu, daleko přesahující hranice svého žánru. Nemilosrdný úvod Synové Satana, rychlé až brutální rify doprovázeny řevem Cronose “Někde v čase jsme byli zrozeni a přinášíme krev, chtíč, nenávist a opovržení … “ Je dostatečným důkazem. Vítejte v Pekle, chátro smrtelná. Texty jako One Thousand Days Of Sodom, Poison jsou opravdu výplod chorého mozku. Vyvrcholení přichází ke konci desky ve skladbě In League With Satan. Oproti ostatním se tato odehrává v pomalejším rytmu, ale o to děsivějším. Tolik nenávisti, šílenství a brutality nakoncentrované do až neuvěřitelně chytlavého rytmu je vskutku geniální počin. Od teďka jméno Venom můžete již jen šeptat s úctou i strachem. Na nově vyšlém CD pak mezi ostatními bonusovými skladbami dominuje In Nomine Satanas, kde v závěru je Cronosův řev doprovázen ještě jiným řevem. Křik panny, jež je mučena pro slávu vládce pekel. Verše v bookletu :

We´re possessed by all evil
The death of you God we demand
We spit at the virgin you worship
And sit at Lord Satan´s left hand

pak předznamenávají příchod jednoho z nejlepších metalových alb vůbec, které přichází následujícího roku.

Tracklist 2002: 1) Sons Of Satan 2) Welcome To Hell 3) Schizo 4) Mayhem With Mercy 5) Poison 6) Live Like An Angel(Die Like A Devil) 7) Witching Hour 8) 1000 Days To Sodom 9) Angel Dust 10) In League With Satan 11) Red Light Fever Bonus Tracks: 12) Angel Dust (from lead weight) 13) In League With Satan (7“ version) 14) Live Like An Angel (7“ version) 15) Bloodlust (7“ single) 16) In Nomine Satanas (7“ single) 17) Angel Dust (demo) 18) Raise The Death (demo) 19) Red Light Fever (demo) 20) Welcome To Hell (demo) 21) Bitch Witch (outtake) 22) Snofs Shift (outtake)

BLACK METAL
Těžko o tomto albu říci něco jiného, než že je to mistrné metalové dílo. Tohle musí mít každý fanda metalu ve své sbírce. Klasické skladby podbarveny atmosférou samotného pekla. Již samotný název o tom vypovídá: Black Metal, je to temnota, triumf zla, destrukce, nenávisti, chtíče a krvavých orgií, tohle album má v sobě tohle všechno.

We drink the vomit of the priests
Make love with the dying whore
We suck the blood of the beast
And hold the key to death door

Touto deskou se Venom dostávají na vrchol, aby se tak vedle Iron Maiden stali nejmocnější kapelou počátku osmdesátých let. První, titulní skladba – Black Metal se pak stává zcela nesmrtelnou metalovou klasikou. Mocný, agresivní Cronosův řev dává jasně najevo, kdo jsou bohové metalu. Skladby jsou rozmanitější, nápaditější a prakticky zde nenajdeme slabého místa. Po instrumentální stránce je znát, že i tady udělala kapela krok ku předu, přesto charakteristický syrový zvuk zůstal. Posedlost peklem jest stále hlavním tématem. Jen v Teacher´s Pet nám Cronos zazpívá, že byl načapán učitelkou jak pod lavicí masturbuje a proto zůstal po škole a následně byl kantorkou zneužit (že by vzpomínka na dětství?). Černý kov zakončuje Don´t Burn the Witch, která plynule přechází v majestátné zakončení. Ponuré tóny prokládané řevem démonů a přeříkávání veršů, které předznamenávají příchod Války se Satanem, následovány hutnými rify, pozvolna mizející v pekelné temnotě.

V roce 1984 vydávají své třetí album, které začíná přesně tak, jak minulé album skončilo.

Tracklist 2002: 1) Black Metal 2) To Hell And Back 3) Buried Alive 4) Raise The Dead 5) Teacher´s Pet 6) Leave Me In Hell 7) Sacrifice 8) Heaven´s On Fire 9) Countess Bathory 10) Don´t Burn The Witch 11) At War With Satan (Preview) Bonus Tracks: 12) Bursting Out (60 min + version) 13) Black Metal (radio 1 session) 14) Nightmare (radio 1 session) 15) To Load For The Crowd (radio one session) 16) Bloodlust (radio 1 session) 17) Die Hard.

AT WAR WITH SATAN
Nastal Armageddon. Armády temnot porážejí křesťanského boha, Gabriel a ostatní andělé padají skrz hořící pandemonium do nejtemnějších pustin pekla, ke břehům samotné řeky Styx a Lucifer se ujímá vlády nad světem. Nastává vláda teroru, démoni se koupou v krvi smrtelných, děti křičí bolestí, oheň zachvátil nebe a zem je prokleta. Démoni slaví vítězství krvavými orgiemi a všude je slyšet Satanův mrazivý smích. Klíče k sedmy branám pekelným tak zůstávají nestřežené a armády nebes rozprášeny v zemi zapomnění se začínají shlukovat. Ještě jednou je Šelma přivolána, aby doručila vypovězení války. Války se Satanem. Gabriel a ostatní andělé uvržení do pekel, země opovržení a nenávisti, křičí po pomstě a proklínají den, kdy byl Antikrist zrozen….
Takto by s dal shrnout příběh epické At War With Satan, první (dvacetiminutové !!! ) skladby. Monumentální dílo nesoucí v sobě to nejlepší co ve Venomech bylo. Druhá půle alba se pak začíná vzdalovat spíš do trashe.
Skupina se vydává na turné, aby naživo předvedli to, o čem je jejich hudba. Na pódiu rozpoutávají hotové peklo, plameny a výbuchy jsou nezbytnou součástí koncertů. „My neděláme koncerty.“ říká Mantas „My děláme show. Je to masivní. Pakliže budeš stát před pódiem, tak ti to urazí palici !” Venom vystupují v Londýnském Hammersmith Odeon, na koncertě nazvaném The Seventh Date Of Hell, jež se pro svou atmosféru, hlasitost (umocněnou strašlivými výbuchy) a ohnivou show zapsal do historie.

V roce 1986 vydávají album Possessed, které zdaleka nedosahuje kvalit alb předchozích a ani v konkurenci s ostatními kapelami neobstálo. Scénu tvrdé hudby nyní ovládají Slayer a Metallica, Cronos odchází a Venom, přestože dál vydávají alba, se pomalu vytrácejí. Vychází desítky různých výběrů a bootlegů. Znovu se pak po hodně dlouhé době vracejí v původním složení v majestátném návratu s albem Resurrection.

Welcome to Hell, Black Metal a At War With Satan prostě musíte mít. Kupte si to (doporučuji), zkopírujte, přepalte, ukradněte…. Neb tohle vám budou hrát, až se budete smažit v pekle.

Tracklist 2002: 1) At War With Satan 2) Rip Ride 3) Genocide 4) Cry Wolf 5) Stand Up(And Be Counted) 6) Women,Leather And Hell 7) Aaaaaarrghh Bonus Tracks: 8) At War With Satan (TV Adverts) 9) Warhead (12´ version)

 49

Manatar

Verdikt

Trojice alb, která se podílela na formování žánru zvaného black metal. Trojice recenzí pěkně přehledně pohromadě i s doporvodnými informace. Doporučeje deset ďáblů z pěti (v pekle je prostě možný všechno...)!

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Sestava

Diskografie

From The Very Depths (2015)
Fallen Angels (2011)
Hell (2008)
Metal Black (2006)
Bitten (Live) (2002)
Resurrection (2000)
Cast In Stone (1997)
The Second Coming (Live) (1997)
The Waste Lands (1992)
Temples Of Ice (1991)
Prime Evil (1989)
Calm Before The Storm (1987)
Eine Kleine Nachtmusik (Live) (1986)
Possessed (1985)
At War With Satan (1984)
Black Metal (1982)
Welcome To Hell (1981)