2x1: ENABLER vs YOUWRETCH - Rúbačka na americký spôsob

2x1: ENABLER vs YOUWRETCH - Rúbačka na americký spôsob

2x1: ENABLER vs YOUWRETCH - Rúbačka na americký spôsob

2x1: ENABLER vs YOUWRETCH - Rúbačka na americký spôsob

Dnes si predstavíme dve mladé kapely z USA, ktorých poňatie metalového hardcore má nepochybne potenciál zaujať širšiu bázu poslucháčov.

ENABLER sa môžu pýšiť zmluvou so Southern Lord, na ktorej ešte ani nestihol poriadne zaschnúť atrament, a taktiež tým, že si ich ako support na najbližšie turné pozvali samotní ROTTEN SOUND.

YOUWRETCH - aj napriek tomu, že sú ešte stále pomerne veľkou neznámou - dokázali lapiť odkaz kultových CURSED ako nikto predtým a nahrali skvelý debut.

ENABLER z Milwaukee hrajú o čosi komplikovanejšie, ako je na klasickú hardcore úderku zvykom, pričom základ ich hudby tvorí technickejšie metalové riffovanie, ktoré sa ale občas „degraduje“ k punkovému primitivizmu. A vôbec to nie je na škodu.

Chalani a dievča so skladaním materiálu problémy zjavne nemajú a hudobne im to taktiež sype jedna radosť. S originalitou to už je troška horšie. Kapela akoby sa stále len hľadala a nevedela sa rozhodnúť, čo má vlastne hrať. Špinavý hardcore punk, riffovo orientovaný metalcore alebo (nie príliš pôvodný) "mišung" oboch štýlov?

Ide najmä o to, že v momente, ako počujem kapely tohto typu, hneď mi napadajú BLACK BREATH, ktorí svojho času urobili na scéne celkom prievan svojím staromilským poňatím hardcore. V Southern Lord čoraz viac prispôsobujú svoj katalóg práve tomuto trendu a už to začína byť celkom nuda...

ENABLER

Ale späť k ENABLER. Ako veľké negatívum ich druhého albumu „All Hail The Void“ vnímam produkciu, ktorá je taká kryštalicky čistá a zvláštne nadýchaná, až to ENALBER jednoducho nesvedčí. Omnoho väčší efekt by títo hardcore zelenáči docielili troška hrdzavejším zvukom.

Naopak, ich veľkým pozitívom je schopnosť napísať ozaj chytľavé, „trvácne“ skladby plné „groovu“ („The Heathens“), tony riffov a neuveriteľne precíznej rytmiky.

Mimochodom, v ENABLER hrá bubeník popíkových FALL OUT BOY Andy Hurley, pričom ďalší člen kinder „punkerov“, spevák Patrick Stump, si zaspieval na poslednom albume powerviolence-trampov WEEKEND NACHOS. Celkom bizarné, však?!

V budúcnosti by to ešte chcelo poriadne obrúsiť hrany a oslobodiť sa od svojich idolov, pretože ak sa tak nestane, ENABLER sa nanajvýš zapíšu len ako ďalší „rip off“ dnes tak populárneho štýlu.

YOUWRETCH

YOUWRETCH z Minneapolisu sú naopak kapela, ktorá si renomé ešte len začína budovať a svojím debutom „Sympathy Of Wolves“ si hrdo razí cestu na Olymp naštvaného hardcore.

Tam, kde ENABLER niečo postrádajú, majú naopak YOUWRETCH niečo avrch. Či už sa to týka štipľavého oldschoolového zvuku, originality alebo toho, čo väčšina novovzniknutých kapiel postráda najviac - vlastný ksicht a suverénny postoj.

Hneď od úvodného songu „Sinners“ viete, že táto kapela to myslí vážne a že čas, ktorý so „Sympathy Of Wolves“ strávite, veľmi kruto pretrpíte. YOUWRETCH sa prezentujú výživným mixom špinavého zbesilého hardcore - ako sme spomínali - v štýle CURSED (a dalo by sa dodať, že všetkých ich pridružených Torontských kapiel) a masívneho sludge s občasným úletom niekde k post-metalu, alebo až k čudesnému zrýchlenému crustu.

YOUWRETCH intenzívne sekajú hutné jedovaté riffy plné nenávisti. Presne tak, ako to svojho času robili zurvalci LEFT FOR DEAD.

Mám pred očami živý obraz tiel, ktoré lietajú vzduchom, a vlnu surovej energie, ktorá sa nekontrolovateľne valí z pódia. „Sympathy Of Wolves“ je jednoznačne najintenzívnejšou tohtoročnou hardcorovou jazdou.

Album, aj napriek až tvrdohlavej nekompromisnosti, nepôsobí vôbec jednostranne. Chorobný rýchly sludgecore, ktorým sa vás YOUWRETCH snažia udupať, nachádza vplyvy aj tam, kde by ste to najmenej čakali („Crows Feet“ a „Cobblestone Smoke“ sú toho jasným dôkazom), a určite nejde o nejakú šedivú monotónnu záležitosť na zopár vypočutí.

Práve naopak, táto barbarská nálož plná mladíckeho elánu v sebe má dostatok schopností k tomu, aby sa stala nasledovníkom úkazu, ktorý sa začal písať dávno pred jej vznikom v Kanade. Kiežby to chalanom vydržalo a dokázali posunúť odkaz tamojších spolkov ešte o kusisko ďalej...

ENABLER - All Hail The Void: 6,5/10
(Southern Lord, 2012; www.facebook.com/enablermke)

YOUWRETCH - Sympathy Of Wolves: 8/10
(Forward Records, 2012; www.youwretch.bandcamp.com)

 Přidejte svůj názor

Phill

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-