GUSTAF HILDEBRAND - Heliopause

GUSTAF HILDEBRAND - Heliopause

GUSTAF HILDEBRAND - Heliopause

GUSTAF HILDEBRAND - Heliopause

Jméno Gustafa Hildebranda jsem poprvé zaznamenal na společném albu s Peterem Bjärgem (ARCANA). Perverzní zvědavost, co za hudbu může dělat výhradně sám někdo, kdo spolupracoval se zakladatelem největšího DEAD CAN DANCE revival bandu, mě následně dohnala právě k poslechu "Heliopause".

GUSTAFA nemůžu říct, že bych byl nějak zvlášť zklamaný. Z pozérského vystrašujícího ambientu jsem už, myslím, slyšel větší zvěrstva, ale i podstatně lepší počiny. Z projektů, jejichž tvůrci mají na internetu vystavené tak strášně mysteriozní fotky (černobílá über alles!) a pindy o temnotě, nekonečnu, osamělosti, nekonečné osamělé temnotě a temné nekonečné osamělosti, je tohle střed. Ten nejstředovatější střed, jaký je možno myslet.

Svoje vize o vesmíru prezentuje Hildebrand na poměrně rozumné stopáži. Skladby samotné při své délce nedostanou přílišnou možnost nudit, což je ne nevýznamné plus, uvážím-li, že též nemají čím nějak výrazněji přilákat posluchačovu pozornost.

Jako podkres fungují tyhle plochy delších klávesových poryvů, neurčité pípání, hlomozy a momenty mluveného slova celkem dobře, ale, a vím že se opakuji, prostě a jednoduše nemají nic, čím navíc by zaujaly. K věrohodnosti představy o krutém chladném a buhvíjakémještě kosmu moc nepřispívá obhroublá produkce, byť je jedním z faktorů, proč nahrávku neodepsat. Právě ta neotesanost dodává jistou průbojnost, tolik potřebnou pro jinak neofezivní vesmírnou hudbu.

Několikrát se mi při poslechu alba vybavil Lustmordův track „Strange Attractor“. Ta skladba je něco jak emzák, který nemá sebemenší problém uškrtit člověka na jeho vlastních střevech. Tohle album je něco jako emzák, kterému při sledování odvážnějšího beast hentai naskakuje ze stydlivosti ruměnec.

A navíc mi, tuším, při poslechu první skladby znenadání v jednom momentě vyjela asociace se Žvejkalem. Ten sampl měl být nejspíš skřípání kovu o kov, ale spíš to připomínalo Žvejkala. Je to dost možná naprostá prkotina, ale člověku to pořádně znejistí výsledné bodování, neb leckteré nechtěně-sranda projekty podobného rázu jsou možná celkově horší, ale takové asociace se jim ve mně vyvolat nepodařilo. Ačkoliv, ten moment zněl docela hrozivě, třeba je celá „Heliopause“ sofistikovaným vhledem do postapokalyptické verze světa Star Wars. A Žvejkalovo naříkaní tudíž může být jakousi meta-narážkou. Ale spíš asi ne.

 10

Verdikt

Konformní chlad z širých kosmických prostorů.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
5 / 10

Další informace

Stopáž: 52:23

Produkce: Eskilstuna

Skladby

  1. Cataclysmic Variable
  2. Array
  3. Nomadic Singularity
  4. Heterodyne
  5. Manifold
  6. Decaying Orbit
  7. Nucleus
  8. Accretion
  9. Vacuum Geometry

Diskografie

Heliopause (2012)
Primordial Resonance (2006)
Starscape (2004)

Jiné pohledy

5 / 10
Nazvime to stigmou technológiami omotaného žánru: hoci sa vy a vaša tvorba dokážete posúvať vpred, nároky doby môžu narastať ešte rýchlejšie. Hildebrandovi sa od bahna priemernosti nepodarilo očistiť ani na x-tý pokus, a to nahral lepšie znejúci album, než boli predošlé dva a „experiment“ pod hlavičkou LACUS SOMNIORUM.

Model Hildebrandovho ambientu skrátka znova pôsobí príliš zastarano. Staromilstvo pritom vôbec nemusí byť apriórnou chybou, ak ste BIOSPHERE („N-Plants“) a dokážete tvoriť bystro a konceptuálne, alebo ak ste DESIDERII MARGINIS („Procession“) a viete aj zo staromódnych a papierovo nudných nápadov vyžmýkať celkom záživné počúvanie.

Hildebrand preto znova nedočahuje ani darkambientný nadpriemer vydavateľstva Cyclic Law (spomeňme NORTHAUNT), a tiež ani omylom neohrozuje latku zvukových dizajnérov, akým je napríklad HECQ.

Vedieť správne aktualizovať hudbu, ktorá zažila plodné obdobie pred desiatimi rokmi, si vyžaduje väčšiu šikovnosť. Stačí sa pozrieť, ako vycúvali zo slepej uličky velikáni LUSTMORD alebo RAISON D´ETRE.
Klypso | 5. listopadu 2012