PATRÓNSKY PIVOVAR - prokletí světlého ležáku

PATRÓNSKY PIVOVAR - prokletí světlého ležáku

Stranou bratislavského centra (a konkurenčních minipivovarů), v nepříliš romantickém sousedství rušné výpadovky, stojí od roku 2010 Patrónsky pivovar. Pod červenou pečetí s dvěma P, která silně připomíná logo Prazdroje, se rozkládá prostorná a příjemně působící restaurace vyvedená v elegantní kombinaci skla, pivovarské mědi a dřeva (varna je umístěná v prosklené sekci hned u vchodu). Už na pohled se tu jeví typický restaurační nešvar: opravdu nechápu, proč musí být v lokále zapnutá televize s retro klipy a k tomu puštěná (jiná) retro hudba; byť nepopírám, že kombinace Tiny Turner "Goldeneye" a Duran Duran "A View To a Kill" byla zábavná.

Ale vzhůru do víru pivních radovánek. Na čepu je světlý ležák se stupňovistostí 11,5 a dále tmavá 13° (obě za 1,70). Uvítací ležák je už podle vůně zvláštní, dominuje v ní totiž celkem nepříjemný čpavý tón, který bohužel potvrzuje i napití. Žádná harmonická zaoblenost, ale ostrý tón blízký zkyslému mléku, který stoupá nosem a uvolňuje prostor o mnoho příjemnější jemné hořkosti. Těžko říct, čím to, snad pivo nebylo dostatečně uleželé, snad teplota kvašení, snad géniové nebyli příznivě nakloněni, ale tohle pro mě není dobrý ležák. Druhý tmavý vzorek je o poznání lepší - kdyby mi ho někdo prodal jako kávový speciál, neřeknu ani hoří. Silně tmavá barva, hnědě zbarvená pěna, decentně nahořklá plná chuť s dominantním kávovým tónem dělají z tohoto piva příjemného společníka k dezertu. 

Rozporuplný dojem z piva zachraňuje výtečná kuchyně. Kachní vývar ze speciální nabídky je silný "jak noha od kulečníku", pomalu pečené jehněčí lýtko se sladovou glazurou vychytané, salát s kachním masem a kávovou zálivkou nápaditý a překvapivě chutný. Ceny hlavních jídel okolo 10 eur plně odpovídají kvalitě. Vyberou si tu jak milovníci modernější kuchyně, tak fandové poctivé mastné klasiky a lokší všeho druhu.

Celkový dojem? Pozitivní - především kvalita kuchyně překonává Meštiansky pivovar, který má však o poznání lepší světlé pivo. Se Zámockým pivovarom může Patrón soutěžit jak vybroušenější gastronomií, tak přívětivějším prostředím. Prokletí světlého ležáku nad ním ale z mého pohledu visí.

Prostředí: ***
Jídlo: ****
Pivo: ***
Celkový dojem: ***

 29

Marigold

Další informace