BLUT AUS NORD - 777 - Cosmosophy

BLUT AUS NORD - 777 - Cosmosophy

BLUT AUS NORD - 777 - Cosmosophy

BLUT AUS NORD - 777 - Cosmosophy

Nebývá pravidlem, že by kapela, mající na svém kontě už poměrně velkou řádku dlouhohrajících nahrávek, nechávala své posluchače v očekávání věcí příštích. BLUT AUS NORD jsou však jedni z těch, kteří zatím snad ještě nikdy nezklamali, a u nichž se napjaté vyčkávání skutečně vyplatí. Jejich styl se v průběhu let proměňuje, morfuje a přitom stále zůstává jedinečným. Je pochopitelné, že přijít s novými a neočekávanými prvky ve vlastní tvorbě (stejně jako v každé nové recenzi na tuto kapelu) je po těch letech poměrně obtížné, avšak trio z Dolní Normandie (nebo snad už jen Vindsvalův sólo projekt?) se dokáže s grácií přenést i přes tento poměrně podstatný detail. Což znamená, že navzdory drobným zakolísáním je každý nový celek (rozuměj nahrávka) hodně působivý a velice charismatický.

Takový je i třetí a závěrečný díl série „777“ (a desátý celkově). Kapelu opětovně představuje v odlišném světle a byť se některé užité momenty mohou zdát povědomými, celková kvalita a atmosféra zůstává na nadmíru vysoké úrovni. Co by za to mnozí jiní dali.

BLUT AUS NORD

Dokonce bych se nebál tvrdit, že „Cosmosophy“ představuje kvalitativní vrchol celé trilogie a také jednu z nejmagičtějších nahrávek kapely. Přitom stačí tak málo: prosvětlit svůj tradiční styl fantastickými melodiemi a čistým vokálem. Dokonale se tyto atributy promítají ve skvostné „Epitome XVII“, která je jednou z nejlepších, jaké kdy BLUT AUS NORD stvořili, a na níž je nejlépe patrno, jak se na této nahrávce Francouzi vzdalují black metalu a pohybují se někde v oblastech éterické, přitom však nikoliv plytké tvorby. Vindsval již nejednou prokázal, že krásné melodie stvořit umí (kdo slyšel např. „Memoria Vetusta II“, může souhlasit), byť tyto byly často skryty v disonantní a psychedelické změti. V souvislosti s potlačením blackmetalového zvuku se tak nyní dostávají na povrch v čisté, až panenské podobě, díky čemuž se poslech nahrávky rovná velice příjemnému zážitku.

„777 – Cosmosophy“ je tak díky své atmosféře fantastickým soundtrackem pro okamžiky, kdy se podzimní den v hornaté krajině chýlí ke konci, přichází šero, ochlazuje se, objevuje se mlžný opar a přitom jsou v dáli vidět červánky a poslední paprsky zapadajícího slunce. Dosti nostalgická nahrávka.

 13

Deadmann

Verdikt

Na této nahrávce se BLUT AUS NORD vzdalují black metalu a pohybují se někde v oblastech éterické, přitom však nikoliv plytké tvorby. Dosti nostalgická nahrávka.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 45:55

www.debemur-morti.com

Sestava

Skladby

  1. Epitome XIV
  2. Epitome XV
  3. Epitome XVI
  4. Epitome XVII
  5. Epitome XVIII

Diskografie

Disharmonium - Undreamable Abysses (2022)
Hallucinogen (2019)
Deus Salutis Mea (2017)
Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry (2014)
777 - Cosmosophy (2012)
What Once Was... Liber II (EP) (2012)
777 - The Desanctification (2011)
777 - Sect(s) (2011)
What Once Was... Liber I (EP) (2010)
Memoria Vetusta II: Dialogue With The Stars (2009)
Dissociated Human Junction (split) (2007)
Odinist: The Destruction Of Reason By Illumination (2007)
MoRT (2006)
Thematic Emanation Of Archetypal Multiplicity (EP) (2005)
Decorporation... (split) (2004)
The Work Which Transforms God (2003)
The Mystical Beast Of Rebellion (2001)
Memoria Vetusta I: Fathers Of The Icy Age (1996)
Ultima Thulée (1995)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Album, ktorý čerpá z melodického odkazu na "Memoria Vetusta II". Ako celok tak séria "777" plynule metamorfuje cez všetky formy kapely až k záverečnému uvoľneniu, ktoré si svojim spôsobom vychutnávam najviac. Vypočutie všetkých albumov trilógie postupne za sebou dokonale definuje výnimočnosť obsahu a formy BLUT AUS NORD s osobitým miestom na scéne, aj tentokrát bez vyložene slabého počinu.
Arrow | 15. října 2012

 

8 / 10
Po poslechu prvních dvou dílů a analýze poměru jejich vzájemného vyznění zbyly k řešení dvě možnosti: buď se závěrečný díl vrátí k agresivitě jedničky anebo se bude pokračovat v dalším rozvolnění atmosféry. Nyní už víme, že "bé" je správně. Ale i tak se tvářím překvapeně, neboť např. čisté vokály jsem si v takové míře v podání BLUT AUS NORD doposud nějak nedokázal představit. Nu všechno je jednou poprvé a většinou to bývá i příjemné. Hezký chill out.
Shnoff | 15. října 2012