LATITUDES - Individuation

LATITUDES - Individuation

LATITUDES - Individuation

LATITUDES - Individuation

V souvislosti s novou deskou britských LATITUDES si nabízí jednoduchá otázka. Jak se pozná vyzrálost té či oné kapely? Je jejím průvodním jevem schopnost přijít na každé nahrávce s něčím novým, což nemusí nutně znamenat globálně neotřelou záležitost, leč stačí, když se jedná o výlet do teritoria, se kterým nemá daný interpret příliš mnoho zkušeností? Anebo je to naopak stav, kdy dojde k ustálení svého zpočátku lehce neoposlouchaného stylu do podoby, kdy si takříkajíc sedne a kdy už nelze očekávat nějaká překvapení?

Na tuto otázku není nikdy jednoduchá odpověď a stejně tak je tomu i v případě „Individuation“. Nahrávka, jež vyšla počátkem letošního července skutečně nepřináší žádná nenadálá překvapení. Ovšem ani upevňování pozic tak, jak jej na svém novém albu předvádí tato skupina, není něčím, s čím by měl mít potenciální posluchač nějaký problém. LATITUDES se už v minulosti prezentovali svébytnou hudební formou, která do svého nitra nasávala jak jemné postrockové nuance, tak i obhroublé (post)metalové kytarové kousky.

LATITUDES

Kontrastní přístup, kdy se vás v jedné skladbě Britové pokouší semlít pod tíhou těžkotonážních riffů, aby pak v zápětí přispěchal se svojím jemným hlasem Adam Symonds, coby příjemnou ukolébavkou po náročném dni, má stále dostatečné kouzlo. Dalo by se říci, že v tomto směru vše podstatné řekli LATITUDES už na předchozích nahrávkách a z jistého úhlu pohledu by to mohla být pravda, nicméně s každým dalším poslechem novinky se musí uznat, že ač to tentokráte není příliš o nových obzorech, je stále hodně co objevovat.

Jednotlivé kousky si i navzdory jisté předvidatelnosti pramenící ze znalosti předchozí děl této skupiny dokáží zachovat dostatečnou dávku napětí a přitažlivosti, což ve výsledku znamená i silnou chuť jim naslouchat. Pakliže tohle byl hlavní záměr vzniku „Individuation“, musí se nechat, že se jej podařilo naplnit více než dobře.

Snad možná úvodní dvojice skladeb „Hyperstatic Forge“ a „Imitation Ruin“ může zpočátku znamenat jisté rozčarování, hlavně díky důsledné recyklaci již vyzkoušených triků. Drsná hoblovačka v samém úvodu a po ní sametový, snad až teatrálně procítěný vokál jako protiklad k neotesanému vedení kytar v tomto provedení však zatím stále nenudí. Další průběh alba si však už o pozornost žadoní čím dál hlasitěji, až se přistihnete, že během zvuků piána, jež startují jednu na desce možná nejpovedenější kompozici pojmenovanou „Metabolic Pathways“, s napětím očekáváte, co příjde záhy.

Takových momentů však zde ke slyšení zase příliš mnoho není, přesto lze toto dílo doporučit jak k přijemnému a nenucenému poslechu, stejně tak i k náročnějšímu zkoumání. LATITUDES toho tentokráte příliš nového nevymyšleli, neboť sami jsou si vědomi možností, jež jim jejich současný zvuk nabízí. „Individuation“ je příjemnou a svěží nahrávkou, která ale (tentokráte) už nebourá hranice stylů. To však koneckonců ani nebylo její ambicí. Tato skupina zkrátka má co říct a zároveň i moc dobře ví, jak to říct.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Přešlapování na místě anebo upevňování pozic? No, tohle v případě britských LATITUDES nemusíme řešit, protože jejich nová deska je prostě moc dobrá!

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Hyperstatic Forge
  2. Imitation Ruin
  3. Vortex Of Malady
  4. Isleward
  5. Shapeshifting
  6. Metabolic Pathways
  7. The Glacial Body
  8. Individuation (Telos)

Diskografie

Individuation (2012)
Agonist (2009)
Bleak Epiphanies In Slow Motion (EP) (2007)