APOPLEXY - Tears Of The Unborn

APOPLEXY - Tears Of The Unborn

APOPLEXY - Tears Of The Unborn

APOPLEXY - Tears Of The Unborn

Jednou z prvých slovenských deathmetalových skupín, ktorým sa podarilo vydať samostatné CD – ktoré si viac-menej zaplatili u vydavateľstva, niekedy skôr „vydavateľstva“ -, boli myjavskí APOPLEXY. Tí ešte v roku svojho vzniku – 1993 – debutovali s demom „Dysmorphophobia“ a o dva roky nato vydali plnohodnotný album u Station Master. Toto dajme tomu vydavateľstvo bolo prepojené so štúdiom Exponent a vydalo len pár nahrávok, medzi nimi napríklad aj sampler „Death Metal Made In Slovakia ’95“.

Obal „Tears Of The Unborn“ je vyzdobený námetom, ktorý sa v tej dobe len vo veľmi mierne modifikovanej podobe objavil na titulkách hneď niekoľkých metalových skupín vo svete, išlo teda o motív síce vďačný, ale neoriginálny.

Album, ktorý má necelých 36 minút, prináša osem skladieb, z toho hneď dve – „Memory“ a „Crying Sea“ sú inštrumentálky. Pokiaľ ide o zvuk nahrávky, platí plus – mínus to isté čo v prípade „Ideas“ od DEHYDRATED – znenie je skrátka akési riedke a „podvyživené“. Je dosť možné, že skupina tu mala snahu dosiahnuť vzdušné a čisté, výrazné nazvučenie súdobých nahrávok DEATH – „Individual Thought Patterns“ a „Symbolic“, do istej miery sa ho podarilo napodobniť, ale nie priblížiť sa mu.

APOPLEXY

Americkú legendu a „otcov zakladateľov“ tu nespomínam náhodou, aj APOPLEXY patria k hneď niekoľkým vtedajším slovenským skupinám, ktorým učarovala forma a štýl, akým k death metalu pristupoval Chuck Schuldiner a hudobníci striedajúci sa okolo neho. Pre fanúšikov žánru bol stvoriteľom, prorokom i zákonom zároveň, a nikto by sa neodvažoval tušiť, že prídu časy, keď metalový mládežník na otázku „vieš vôbec, kto bol Schuldiner?“ odpovie: „Myslíš toho českého speváka?“

Po hudobnej stránke ide o technicky podaný – APOPLEXY iste nebola prvá skupina týchto talentovaných mladých hudobníkov – a melodický klasický death metal v prvom rade v smere vytýčenom DEATH na už spomínaných albumoch. Gitarové linky i melódie sú vystavané podobne, na druhej strane materiál obsahuje dosť silných melodických nápadov a chytľavých pasáží, z ktorých niektoré by sa uživili aj v melodickejších či pompéznejších metalových žánroch – zaregistroval som momenty, ktoré mi dokonca pripomenuli MITHOTYN či EINHERJER a ide o jasnú náhodu, pretože v tej dobe sotva mohli jedni vedieť o druhých. A na iných miestach by iste niekto našiel ďalší „dôkaz“ o tom, ako veľmi je metal vážnou hudbou súčasnosti a pobavil by tým verejnosť. Vydarené sú aj atmosférické, skôr melancholické inštrumentálky a pokiaľ ide o vokály, v podstate presne takéto by si do týchto skladieb predstavil asi každý. Takže napriek tomu, že uctievanie DEATH je tu počuteľné, ide o uchopenie štýlu tak trochu po svojom, nie o v podstate plagiát na spôsob nejakého albumu českých DEMIURG, nahraného o viac než pár rokov po „Tears...“.

Pokračovaním vytýčeného smeru bol len ako MC vydaný album „Monarchy Of The Damned“ z roku 1999, na ktorom APOPLEXY pritlačili na pílu a väčšiu hĺbku nabral aj vokál. Krátko na to sa však kariéra tejto nádejnej slovenskej bandy uzavrela.

 2

Martin Lukáč

Verdikt

Jediné CD nadaných slovenských „učeníkov Schuldinerových“ po rokoch prehráva snáď len v boji so „súčasnými nárokmi na zvuk“.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 35:47

www.myspace.com/apoplexysk

Sestava

Skladby

  1. Manipulated
  2. Memory
  3. Deceptive Imagination
  4. Coronation
  5. Confine Shadows
  6. Desolate
  7. Averted Face Of Humanity
  8. Crying Sea

Diskografie

Monarchy Of The Damned (1999)
Tears Of The Unborn (1995)
Dysmorphophobia (1993)