ELEDHEL - Pod křídly dávných tvorů (rozhovor s Azmodanem)

ELEDHEL - Pod křídly dávných tvorů (rozhovor s Azmodanem)

Ave Azmodane, mohl bys prosím tě přiblížit čtenářům Metalmanie vaší tvorbu a popsat vaše netradiční pojetí black metalu?
Buď pozdraven! Samozřejmě, velmi rád. Naše tvorba se snaží vycházet ze syrovější odrůdy black metalu ve středně rychlých tempech, nenásilně proložené klávesami, ovšem hlavní důraz klademe zejména na melodie a snažíme se zachovat jistou "zpěvnost" našich skladeb. Proto se snažím vyvarovat nesrozumitelnému zpěvu, ale raději preferuji takovou polohu hlasu, kde je textům rozumět. Poměrně velký důraz klademe i na image celé skupiny.

Pokud je mi známo, ELEDHEL by měl být nějaký druh tolkienových elfů. Co to slovo přesně znamená, o jaké elfy jde a co vás láká na Tolkienově říši?
Slovo Eledhel se dá přeložit spoustou různých způsobů, například jako elfská hvězda či rasa. Původní název kapely Eledhel zněl Semerkhet, nicméně v době, kdy tento název vznikal, byl náš bývalý textař a kytarista natolik spjat se světem elfů, že jej napadlo změnit název na Eledhel a my jsme souhlasili. V té době byla ovšem sestava Eledhel z dnešního hlediska neúplná.

Máte za sebou první demo. Jak bys popsal jeho myšlenku, muziku, zvuk? O čem jsou texty?
Myšlenka dema? To je poněkud složitější otázka, snad bude stačit to, že nám šlo při jeho nahrávání hlavně o oslovení lidí, kteří mají zájem o českou black metalovou scénu. Na demu jsou dvě starší skladby (Vzešlí z žáru plamene a Kletba), které byly komponovány ještě s naším bývalým kytaristou a dvě zcela nové věci (Černá znamení a Tajemství dávných sil), které již vznikaly bez něj. A už je jen na posluchačích, jak ohodnotí naši novější tvorbu vůči té starší. Co se týče zvuku, udělali jsme vše, co bylo v našich silách a myslím, že za těch pár hodin se to ani lépe zvládnout nedalo. Nicméně už teď víme, na co si příště máme dát pozor a co vylepšit. Co se týče textové stránky věci, texty, které psal náš bývalý člen, se točily hlavně okolo války. Pro mě je ale toto téma vcelku nezajímavé, a tak se snažím věnovat spíše věcem, které se vztahují především ke středověku.

Už jednou jsem zaregistroval, že jste chtěli natočit demo, ale nebyli jste spokojeni s mixem. Pokud vím, mělo nést název "Pod křídly dávných tvorů". Jak to tehdy vlastně bylo?
Ano, demo s názvem "Křídla dávných tvorů" opravdu vzniklo. Nicméně jsme s ním nebyli spokojeni jak po produkční, tak po hudební stránce. Všechny skladby na něm byly nahrány na první pokus, z toho důvodu pro nás nepředstavovalo vhodnou prezentaci, protože když člověk přijde promrzlý do studia a má začít nahrávat něco "na ostro", nikdy z toho nic nebude. A proto jsme se rozhodli se pod něj oficiálně nepodepsat a raději vyčkat a na své náklady natočit materiál, který by nás lépe prezentoval. Vše bylo v té době zapříčiněno hlavně nátlakem našeho "managera", nyní se ale už o všechny věci staráme sami.

Co si myslíš o české blackové scéně, o slovanském nacionalismu v black metalu, a které black metalové kapely se ti zde zamlouvají?
Tohle je opravdu ožehavá otázka. Black metal by měl být hlavně o hudbě. Osobně si myslím, že není zrovna moc dobré spojovat black metal se slovanským nacionalismem. Nicméně ze všech stran se na nás v poslední době valí kapely, které se k tomuto směru hlásí. Ano, jsou opravdu věci, nad kterými mi zůstává rozum stát. Co se týče české black metalové scény, myslím si, že ji chybí hlavně aktivní posluchači. Podle mě je moc smutné, když na kapely typu Sorath přijde 10 lidí, nicméně je to tak. A co se týče českých BM kapel, které mám rád, zde je otázka ještě o něco složitější a netroufám si na ni odpovědět.

Za jakých podmínek bylo vaše demo natočeno tentokrát, že jste s ním již spokojeni?
Předně, byla nám dána svobodná ruka ve všem, v čem jsme potřebovali, a tak nebylo problémem natočit demo tak, jak jsme zamýšleli. Dostali jsme prostor, který nám předtím dán nebyl. CD i tak vzniklo za pouhý den včetně mixu a masteringu, ale v rámci možností jsme s ním spokojeni.

Jaký je váš pohled na náboženství?
Pokud je někdo věřící, neberu mu jeho názor. Ovšem dle názoru mého víra více bere než dává. Krade člověku svobodnou mysl a vnucuje mu svoje ideje. Člověk by měl hlavně věřit v to, že je, že dýchá. Mnoho lidí už kvůli víře zemřelo a spousta jich ještě asi zemře - zcela zbytečně. Snad si to lidé jednou uvědomí...

Které kapely a jakou hudbu preferuješ?
Poslechnu si vcelku jakoukoliv kvalitní metalovou a vážnou hudbu. Ovšem styly jako speed a heavy metal mě moc neuchvátily. Spíše mám raději black metal či doom metal. Z kapel bych mohl jmenovat spousty jmen, namátkou mě napadají Limbonic Art, Obsidian Gate, Gloomy Grim, Immortal... nebráním se ani vlivu nevšednějšího metalu, jaký například hrají Cruachan či Lacrimosa. A mou další slabostí je kapela XIII. Století, hlavně alba Nosferatu a Ztraceni v Karpatech.

Kdo kreslil obal vašeho dema a jakou má myšlenku?
Obal dema je už hodně starý a jeho autor, pokud vím, neznámý. Obrázek symbolizuje, že křižáčtí rytíři nepovažovali za projev víry to, že člověk uctíval předměty s ní spjaté, nýbrž zastávali názor, že víra je hlavně duševní záležitostí.

Jsou nějaké kapely, s kterými dobře vycházíte, a chtěl bys je doporučit?
Asi nejlépe vycházíme s pražskou kapelou Inflammatory. Ale v poslední době mě také zaujala skupina Interitus.

Chtěl bys říct něco o nastávajících koncertech ELEDHEL?
Snad jen to, že si přeji, aby lidé začali podporovat českou scénu tak maximálně, jak jen mohou. Lidí na koncertech ubývá a to je, podle mě, velká škoda. Jestliže nebude pro koho hrát, zemře spousta dobrých a nadějných kapel, a to přece nemůžeme dopustit. Co se týče nás samotných, uděláme pro koncertní vystupování, co bude v našich silách.

A nakonec, co čeká ELEDHEL v nejbližších měsících a jaké jsou plány do budoucna?
Teď si právě všichni vybíráme naše prázdninové volno, které končí datem 23. srpna, kdy se opět vrhneme na koncerty a tvorbu nového materiálu. Až dozraje doba, rádi bychom natočili další demo cd. V souvislosti s tím bych také rád oslovil pár společností s žádostí o podepsání smlouvy na první řadové album.

Děkuji za rozhovor!
I já děkuji a jsem moc rád, že se u nás ještě najde pár lidí, kteří mají o českou scénu opravdu zájem a chtějí ji podporovat.

 1

Radalf

Další informace

Diskografie

Tajemství zapomenutých sil (demo) (2002)
Pod křídly dávných tvorů (nevydané demo) (0)