OVERKILL - The Electric Age

OVERKILL - The Electric Age

OVERKILL - The Electric Age

OVERKILL - The Electric Age

Předchozí album newyorských nezmarů („Ironbound“) znamenalo sebejistý návrat k formě zpřed dvaceti let a sklidilo jen a pouze kladné ohlasy. O to více jsem byl zvědav na jejich zbrusu nový materiál. Ten opět dopadl velmi dobře a je ukázkou prvotřídní thrashmetalové hudby.

Novinka „The Electric Age“ potvrzuje fakt, že OVERKILL prožívají idylické časy. Je totiž znát, že kapela v současné době stoprocentně funguje a to jak po stránce muzikantské, tak i co se týče mezilidských vztahů. Je jasné, že se zde zformovala sestava, která si po všech stránkách naprosto sedne a která nemá v dlouhé historii kapely konkurenci. Patrné je to zejména ve spolupráci kytarového tandemu Dave Linsk/Derek Tailer, ten totiž dvojici původních členů Bobby „Blitz“ Ellsworth/D.D.Verni již nějaký ten rok výtečně doplňuje, což se samozřejmě odrazilo kromě studiové práce i na kvalitě koncertů. Angažování robustní ultrarychlé mlátičky Rona Lipického za bicí soupravu bylo před pěti lety vynikajícím tahem, který celkové vybudování nejsilnější sestavy v historii OVERKILL už jen dotáhl do zdárného konce.

OVERKILL

Album „The Electric Age“ útočí v plné rychlosti se vším co OVERKILL vyneslo v dávných dobách největší ohlas. A sice nabušený power/thrashový mustr postavený na souhře obou kytaristů, střídajících se jak o razantní riffy, tak vyhrávky a kytarová sóla. Zvonivá a tak trochu vytažená ( i když ne až tolik jako kdysi) Verniho baskytara už je tradicí a drží nerozbitnou kostru skladeb. Vypjatý pěvecký projev charismatického Blitze nedoznal žádných vážnějších změn, natož pak nedostatků. Bobby je úžasný a zpívá opět ve skvělé pohodě, jakoby mu vlastně ani nebylo přes padesát.

Celé album vykazuje typickou melodiku OVERKILL, příznačnou zejména pro jeden z jejich dávných milníků – oblíbené album „Horrorscope“. Stejně jako předchozí zářez má i tahle razantní nálož nejblíže právě k tomuto materiálu. Letošním skladbám nechybí tah na branku, hromada energie, nápady, ani melodičtější, punkem řízlé hitovky, příznačné právě a jen pro OVERKILL. Příznivci této kapely si tak přijdou na vyrovnaný a semknutý materiál, kde je opravdu z čeho vybírat a který se v dlouhé diskografii newyorských rozhodně neztratí. Naopak mám pocit, že novinka pouze stvrzuje silné pozice vydobyté předchozím zásekem „Ironbound“.

Nechybí jejich typicky rychlé hitovky, lehce šmrnclé punkovým nábojem – „Save Yourself“ a „All Over But The Shouting“, powermetalové dusárny ve středních tempech - „Black Daze“ (má velmi oblíbená), ani tradičně velmi silový úvod alba, který zde stanovuje normu kvality pro celý komplet - nabušená trojice skladeb „Come And Get It“, „Electric Rattlesnake“ a „Wish You Were Dead“, zhotovená v nejlepší tradici zeleno-černého kvintetu, tedy s mnoha skvělými riffy i nějakou tou změnou tempa ve střední části - ta u „Electric Rattlesnake“ je doslova dechberoucí.

„The Electric Age“ je prvotřídní, moderně znějící klasické thrashmetalové album od kapely, která už je sama o sobě dávno považována za klasiku.

 142

Stray

Verdikt

Další velmi silné album od nezdolných klasiků žánru.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 50:27

Produkce: Bobby Ellsworth, D.D.Verni

www.wreckingcrew.com

Sestava

Skladby

  1. Come And Get It
  2. Electric Rattlesnake
  3. Wish You Were Dead
  4. Black Daze
  5. Save Yourself
  6. Drop The Hammer Down
  7. 21st Century Man
  8. Old Wounds, New Scars
  9. All Over But The Shouting
  10. Good Night

Diskografie

Scorched (2023)
The Grinding Wheel (2017)
White Devil Armory (2014)
The Electric Age (2012)
Ironbound (2010)
Immortalis (2007)
ReliXIV (2005)
Killbox 13 (2003)
Wrecking Everything (live) (2002)
Bloodletting (2000)
Coverkill (1999)
Necroshine (1999)
From The Underground And Below (1997)
Fuck You And Them Some (1997)
The Killing Kind (1995)
Wrecking Your Neck - Live (1995)
W.F.O. (1994)
I Hear Black (1993)
Horrorscope (1991)
The Years Of Decay (1989)
Under The Influence (1988)
Taking Over (1987)
Fuck You (EP) (1987)
Feel The Fire (1985)

Jiné pohledy

9 / 10
Ke Strayové chirurgicky přesné recenzi s radostí připojím svůj souhlas.

ANO, velká to tvůrčí pohoda zavládla v táboře černo-zelených a už podruhé znamená obrovskou semknutost a vyrovnanost materiálu na tradičních základech kapely, nabízející skladby, jež čítají kurevský hitový potenciál. Uvolněnost, radost, poctivost, upřímnost potom ženou tohle thrashové monstr představení do skutečně strhujícícíh poloh.

„The Electric Age” je starý nasraný thrashový transformátor, jehož hukot budí respekt, navíc, a nebojím se to říci, svým způsobem hřeje u staromilského srdce. Zkrátka tohle album je pro mě dalším dobrým příkladem toho, že pokud se hudba dělá s láskou a nadšením tak věskeré kritické argumenty jsou na draka a proto mě třeba vůbec nevadí, že v petardě „Save Yourself“ slyším motiv z „Chokehold (Cocked'n'Loaded)” Finských dětiček.
Subeer | 27. března 2012