POKOLGÉP ANEB 24 HODIN V MAĎARSKU - pohled na maďarskou metalovou scénu

POKOLGÉP ANEB 24 HODIN V MAĎARSKU - pohled na maďarskou metalovou scénu

ÚVOD
No co bych to tajil, inspiroval jsem se samozřejmě Votanovým článkem, který měl celkem slušnou odezvu a jelikož vás i nás podobné věci zajímají a ignorovaný východní trh nás přitahuje právě svou neprobádaností, nabízím vám vše, co jsem stačil o maďarské scéně vypozorovat za 24 hodin, které jsem v Maďarech strávil. Když řeknu Maďarsko, vzpomene si někdo z vás aspoň na jedinou metalovou kapelu pocházející z těch končin? Asi ne! Maďarská scéna má však přesto co nabídnout a i když není tak avantgardní jako česká, funguje daleko efektivněji.

MAĎARSKÁ METALOVÁ SCÉNA
Jak vlastně funguje a jaké kapely v této zemi najdeme? No tak předně se zde velice dobře daří ulízaným speedovým a heavy kapelám (také punku, ale ten ponechám stranou vzhledem k čistě maďarským názvům kapel a zpívání striktně v maďarštině). U nás byli vždy legendou ARAKAIN, ještě nedávno s frontmanem Alešem Brichtou. V Maďarsku tuto roli zastupují heavy drtiči POKOLGÉP ( http://www.pokolgep.com) , jejichž tvorba mi připomíná až trochu moc nápadně RUNNING WILD, ale to je můj názor. Měl jsem možnost slyšet tři alba a řeknu vám... na těch starších šlo o heavymetalové hymny, songy, které zná každý hevíkář v Maďarech nazpaměť, upřímně dělaná energie. A na nejnovějším albu naopak Pokolgép trochu zabrousili do progresu, ba i "strážcovského" speedu. Chápu, proč jsou na Pokolgé místní hrdí, ale rovněž chápu, proč tato kapela nemá zahraniční věhlas (východní blok, texty v mateřštině, nic extra nového,..) . Dalšími populárními heavy kapelami jsou například progresivnější KALAPÁCS (http://www.kalapacs.net ) nebo OSSIAN. Maďarsko je rovněž líhní speedových kapel poněkud inteligentního a atmosféričtějšího zaměření, než "CD covery plné barbarů a texty o hrdinství" a krásnou ukázkou takové kapely jsou romantičtí power atmosférici DEMONLORD, kteří na vás vychrlí texty v angličtině. Rovněž za povšimnutí stojí projekt muzikantů z všech předních maďarských kapel (těch borců a borkyň je asi dvacet) CROSS BORNS. Tolkienofilové a hltači Slepých Strážců můžou zajásat. Cross Borns je totiž metalová opera o příběhu "Pán Prstenů", kde každou postavu zpívá jiný člověk. Slyšel jsem pouze jeden track, ale osobně jsem celkem zklamaný. Ne že by to bylo špatné, je to dokonce velice nadprůměrné, ale když si vezmete, že desku natáčela metalová špička jedné země, mohl být výsledek ještě o dost lepší. Pokud jde o HC, jen okrajově se zmíním o kapele TANKCSÁPDA, která je v současnosit velice protěžována maďarskými médii. Když už konečně opustíme heavy a speed, dojdeme k alternativnějším žánrům. V Maďarsku se velice dobře vede heavyblackovým a prog. deathových kapelám, jako jsou DYING WISH (současná maďarská hvězda) nebo také blackovější CHRISTIAN EPIDEMIC (http://www.extra.hu/cepidemic) . Ve světě mají ohlas dvě kapely, které znalci určitě znají - blackoví SEAR BLISS (ostny a warpaint :) a doomoví romantici SUNSETH SPHERE. Dalšími známějšími doomovými bandami jsou AUTUMN TWIGLIGHT nebo WITHOUT FACE. Maďarsko moc nenadělilo progresivní scéně a tak jedinými rozumnými zástupci tohoto stylu jsou STONEHENGE.

A JAK TO FUNGUJE?
Tak předně, mají HEZČÍ CD COVERY NEŽ MY... Každá druhá kapela se může pochlubit naprosto nádherným bookletem a obálkou CD, které jsou velice často hezčí, než mají na západě. Maďaři se své scéně věnují s velikou pečlivostí. Zatímco u nás, žádná větší relkamní kampaň na podporu nové desky (vyjma ROOT nebo třeba SSOGE a tak..) se nekoná, tak v Maďarsku se v metalových magazínech (třeba maďarská verze METAL HAMMER) věnují daleko víc než v Čechách, maďarské kapely mají v poměru stránek v metalových magazínech snad ještě víc prostoru než zahraniční kolegáčkové. Rovněž v každém čísle Metal Hammer vychází dvě dvojstránky, na kterých stihnou za číslo stručně představit asi 10 domácích malých kapel, které za sebou mají jen pár demáčů. Protože v redakci Metal Hammer sedí rovněž borci z maďarských kapel, chápou, jak je těžké se rozvíjet bez propagace a tak místním kapelám pomáhají. Kapely si navzájem nehází klacky pod nohy, funguje to prostě krásně. A i přes menší prostor zahraničním kapelám stihne každý Metal hammer vyzpovídat všechny stěžejní grupy, které ten měsíc vydaly CD. Rovněž ke každému druhému MH vychází kompilace, na které je vždy minimálně pět maďarských kapel. Co se TV týče, je to samozřejmě bída s nouzí. Linkin park, Linkin Park a Linkin Park. Sem tam pustí i Linkin Park (místní teenageři jsou v oparu z toho šíleně tvrdého heavy a nasraného zvuku). Celkově lze říci že maďarská metalová scéna funguje efektivně, bez závislosti na mainstreamu.

FESTY A VŮBEC...
No, Maďaři se chlubí svým každoročním Budapešťským SUMMER ROCKS FESTem, kde vystupují i zahraniční kapely, ale vzhledem k velkému počtu místních kapel, nemají tolik prostoru! Každý rok tedy máte možnost v hlavním městě spatřit spousty a spousty domácích grup. No, v Maďarech to funguje dost slušně a být tam metalovým fandou není ani tak o nervy... chvílemi lze jen závidět...

 2

Radalf