SOUNDGARDEN - Badmotorfinger

SOUNDGARDEN - Badmotorfinger

SOUNDGARDEN - Badmotorfinger

SOUNDGARDEN - Badmotorfinger

Po dvou sebe formujících albech tasili roku 1991 SOUNDGARDEN v podobě „Badmotorfinger“ trumfové eso.  Album znamenalo pro kapelu nejen průlom do první ligy a celosvětový sukces, ale přímo se podílelo i na vzniku nového žánru a z dnešního pohledu patří spolu s monumenty „Nevermind“, „Ten“ a „Dirt“ mezi ty zásadní grunge díla, která přestála zkoušku časem a mají své pevné místo v rockové síni slávy.

I´m Gonna Break My Rusty Cage And Run“ zpívá Chris Cornell úvodní skladbě a pěkně tak vystihuje nadšení, s jakým tehdy ještě slávou nezatížená kapela chtěla světu ukázat. Ať už se jedná o pomalé, hutné vály, svižnější vypalovačky nebo rockové balady, tak je z hudby kapely v tomto období cítit víc, než jen pro grunge typická tíživá atmosféra a rozervané emoce. Mezi čtveřicí talentem bezesporu obdařených muzikantů zřejmě tehdy výborně zafungovala vzájemná chemie a ti dokázali rozehrát dosti specifické, místy lehce psychedelické rytmické a riffové kolotoče, které dodnes mnoho muzikantů nezvládlo napodobit.

SOUNDGARDEN

Kapelu tehdy řádně nakopnul nový basák, kterého divoký styl se ukázal jako poslední článek vedoucí k dokonalosti, a spolu s hardrockově „stoner“ cítěním kytaristy vytvořili pro kapelu celkem specifický zvuk. Oba se nebojí zasólovat, (kolikrát se utrhnou tolik, že je zatěžko usledovat hlavní riff), ale stále výborně doplňují jeden druhého a nahrávka tvoří i přes svoje umělecké ambice stále dostatečně syrový a hutný rock´n´roll. Celé dílo by ovšem zdaleka nebylo tak geniální, kdyby za mikrofonem nestál famózní Chris Cornell a svým mimořádným hlasem nápaditou hudbu skvělým způsobem nedoplnil.

SOUNDGARDEN se z historického hlediska řadí samozřejmě mezi grunge kapely, ale taktéž hodně čerpali z klasického hard rocku sedmdesátých let a při své cestě vzhůru museli novinářům velmi často vysvětlovat údajné vykrádání BLACK SABBATH a LED ZEPPELIN. Kapela toto obvinění kupodivu ale nikdy nerozporovala a inspiraci klasikou častokrát i veřejně potvrdila, ale hlavní protagonisté vždy jedním dechem dodávali, že odkaz klasiků rozvíjejí a přidávají i něco svého, s čímž nelze jinak, než souhlasit.

„Rusty Cage“, „Outshined“, „Slaves And Bulldozers“,„Searching With The God Eyes Close“, „Somewhere“, „Mindriot“ a hlavně monumentální „Jesus Christ Pose“ jsou vály, které se nerodí každý den a v kontextu dobového mainstreamu se tenkrát jednalo o výrazné oživení scény. Žádná ze zmiňovaných skladeb není vyloženě hitová, ale přesto zamotaly hlavu nejen kritikům, ale i většině hudebních fanoušků. Své samozřejmě tenkrát vykonal i hlad po změně. Revoltující mládež měla již plné zuby pompézního a okázalého glamrockového a heavymetalového divadla a s civilní anti-hvězdnou image nastupujících grunge kapel a jejich neveselou hudbou s tragickými texty se lehce ztotožnila.

U spousty milníků rockové historie nastala občas doba, kdy se o nich dalo pochybovat, ale u „Badmotorfinger“ ta desítka drží těch dvacet let jako přibitá. Následující fošna „Superunknown“ možná sklidila ještě větší úspěch, ale z pohledu autora tohoto textu zůstalo „Badmotorfinger“ nepřekonané a dodnes jej řadí mezi absolutní „Top“ nahrávky celé rockové historie.

 106

Verdikt

Jedno z hlavních alb éry grunge a taktéž album, které zajistilo SOUNDGARDEN nesmrtelnost.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,4 / 10

Další informace

Stopáž: 57:48

Produkce: Terry Date, SOUNDGARDEN
Studio: Studio D Sausalito, Bear Creek Studios Woodinville, A&M Studios LA

www.soundgardenworld.com

Sestava

Skladby

  1. Rusty Cage
  2. Outshined
  3. Slaves And Bulldozers
  4. Jesus Christ Pose
  5. Face Pollution
  6. Somewhere
  7. Searching With My Good Eye Closed
  8. Room A Thousand Years Wide
  9. Mind Riot
  10. Drawing Flies
  11. Holy Water
  12. New Damage

Diskografie

King Animal (2012)
Down On The Upside (1996)
Superunknown (1994)
Badmotorfinger (1991)
Louder Than Love (1989)
Ultramega OK (1988)