DAVID SYLVIAN - Died In The Wool: Manafon Variations

DAVID SYLVIAN - Died In The Wool: Manafon Variations

DAVID SYLVIAN - Died In The Wool: Manafon Variations

DAVID SYLVIAN - Died In The Wool: Manafon Variations

David Sylvian pro mě vždy představoval onen vzácný typ umělce, jehož pozdní počiny se nemusí krčit ve stínu těch raných a nepodléhají nudné předvídatelnosti. Stvrzuje je to i nyní zrecenzované album? Těžko říci, spíše než o „plnohodnotnou“ nahrávku se jedná o kolaboraci Sylviana a Dai Fujikary a taktéž nemalá část materiálu jsou důkladně přearanžované, ale stále “pouze” přepracované věci z Manafonu.

DAVID SYLVIANK těm nejprve. Mají své opodstatnění. Nabyly, z velké části díky smyčcovým aranžím, jiného výrazu a přitom mají stále poutavě intimní charakter. Instrumentální složka není již tak upozaděná Sylvianovu projevu. Ten je mimochodem jako vždy nezaměnitelný.

V podobném projevu se nesou též ostatní skladby. Smyčce, piano, glitch a podobné ambientní prvky a další tvoří prostor pro Sylvianovy poetické texty (nebo snad naopak?) a vytvářejí až soundartový celek, který se nese ve velmi poklidném duchu a rozličných náladách. Ty se střídají s neuvěřitelnou citlivostí, nostalgií zabarvená radost tu k strnulému truchlení nemá daleko.

Kvůli nezbytné rozvolněnosti, mj. perkusím, které když už jsou zastoupeny, tak nepřímočaře, a vůbec duchu nahrávky se může stát její délka lehce ubíjející. Zvlášť když poslední kousek a zároveň vrchol alba, představuje už čistě ambientní více než čtvrthodinová skladba. Přesto je trpělivost na místě a navíc se vám bohatě odmění.

Jako u každého Sylvianova díla se totiž jedná o více než působivou syntézu více žánrů, jejímž spojovacím prvkem není, byť se to tak zpočátku zdá, pouze jeho jemný a konejšívý, leč zvučný hlas. Je to cosi navíc těžčeji definovatelné, vyvíjející se a jak se zdá, přetrvává doteď. Přístup ke kompozici v duchu jak ještě dále se dostat od přímé písně a přitom jí zůstat, všestranost a také, co si nalhávat, schopnost vybrat si pro své záměry správné lidi. Je fascinující sledovat i tento zatím poslední dílek velmi dlouhého vývoje význačné osobnosti. A skutečně vzácné.

 3

Verdikt

Zajímavé spojení tvůrčích sil a taktéž úctyhodné vyrovnání s vlastní minulostí.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 74:02

www.davidsylvian.com

Sestava

Skladby

  1. Small Metal Gods
  2. Died In The Wool
  3. I Should Not Dare
  4. Random Acts Of Senseless Violence
  5. A Certain Slant Of Light
  6. Anomaly At Taw Head
  7. Snow White In Appalachia
  8. Emily Dickinson
  9. The Greatest Living Englishman (Coda)
  10. Anomaly At Taw Head (A Haunting)
  11. Manafon
  12. The Last Days of December
  13. When We Return You Won’t Recognise Us

Diskografie

Died In The Wool: Manafon Variations (2011)
Sleepwalkers (2010)
Manafon (2009)
When Loud Weather Buffeted Naoshima (2007)
Blemish (2003)
Dead Bees On A Cake (1999)
Secrets Of The Beehive (1987)
Gone To Earth (1986)
Alchemy: An Index of Possibilities (1985)
Brilliant Trees (1984)