HELMS ALEE - Weatherhead

HELMS ALEE - Weatherhead

HELMS ALEE - Weatherhead

HELMS ALEE - Weatherhead

HELMS ALEE založil Ben Verellen, bývalý člen bánd HARKONEN a THESE ARMS ARE SNAKES. Možno aj práve kvôli jeho zvučnému menu (respektíve menu jeho predošlých kapiel) boli už do debutu HELMS ALEE vkladané určité nádeje a očakávania. A nie márne! HELMS ALEE skvelo zapadli do štruktúry labelu Hydra Head a kolotoč s hudobne spriaznenými spolkami poriadne rotoval.

Po troch rokoch sa na kapelu takmer zabudlo. O to viac som bol prekvapený, keď som objavil informácie o ich „zvovuzrodení“ v podobe novinky „Weatherhead“, vznikajúcej pod dohľadom skúseného Matta Baylesa, ktorý nejednej doske pomohol získať štatút majstrovského diela. Čo sa mu, žiaľ, s novinkou HELMS ALEE akosi nepodarilo.

HELMS ALEE

Na „Weatherhead“ HELMS ALEE v podstate len reprodukujú už známu formulku z predošlého albumu „Night Terror“, ktorá, povedzme si to na rovinu, nie je tak celkom ich vynálezom. Avšak rafinovanosť, s akou „pokradli“ jednotlivé hudobné idey a pretavili ich do súdržného a veľmi zábavného celku, je prinajmenšom chvályhodná. Nájdete tu v podstate všetko, čo je na súčasnom americkom rocku zaujímavé.

Zádumčivé voľne plynúce pasáže, v ktorých muzikanti koketujú s nadýchanou alternatívou, sa tu striedajú s ťažkými stonermetalovými gitarami – presne takými aké majú radi kapely od Hydra Head (napadajú ma BIG BUSINESS). A aby sa nepovedalo, že HELMS ALEE sú len o nespútanej „macho energii“, v tú pravú chvíľu vedia aj primerane zvoľniť a ukázať svoju „ženskú stránku“.

Práve vokál basgitaristky Dany je jeden s hlavných charakteristických znakov HELMS ALEE, ktorým sa odlišujú od tony stoner/sludge/heavy rock kapiel a ktorý z nich robí aspoň mierne svojbytnú a originálnu kapelu. Neboja sa sladkých melódií, silných zdvojených, takmer až heroicky znejúcich refrénov (PIXIES!), ale neustále podložených hutným sludge spodkom (TORCHE!).

Výsledný pocit z posluchu bude prinajmenšom uspokojivý a verím tomu, že poniektorí z vás budú spokojní. Silných momentov sa na „Weatherhead“ nachádza dostatok a určite prevažujú nad priemerným zbytkom. „Weatherhead“ sa ťažko niečo vyčíta, pretože album je to vo svojej podstate dobrý. A keď na chvíľku zabudnete na pocit „už niekde počutého“ a budete sa tváriť, že to, čo sa vám plazí do uší, je „niečo nové“, môže sa stať, že budete produkciou HELMS ALEE dokonca unesení.

Najväčší klad a zároveň aj najväčšie mínus tejto kapely leží práve v jej štýlovom zaradení. HELMS ALEE sú jednoducho tvrdohlaví a majú tendenciu sa až príliš pevne držať svojej hudobnej škatule, aby namiesto toho rozvíjali svoju špecifickú stránku, ktorou sa líšia od uniformného zbytku. Viac „experimentov“ by určite nezaškodilo.

Frontman Ben stále spieva ako x-tý klon tuctového bradatého stonera a pokiaľ sa okolo neho nedeje niečo zaujímavé, čoskoro to začne byť nuda. Jednoducho povedané, pri „Weatherhead“ už po prvých skladbách presne viete, čo sa bude diať po zbytok celého albumu. Hoci to nie je vždy na škodu, človek už na druhom albume predsa len očakáva väčší progres.

 Přidejte svůj názor

Phill

Verdikt

Príjemný rockový mišmaš amerického strihu. Škoda, že nie celkom pôvodný.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 49:10

Produkce: Matt Bayles
Studio: Studio Litho + Red Room Studios Seattle

www.myspace.com/helmsaleemusic

Sestava

Skladby

  1. *
  2. Elbow Grease
  3. 8/16
  4. Music Box
  5. Pretty As Pie
  6. Anemone Of The Wound
  7. Mad Mouth
  8. Epic Adventure Through The Wood
  9. Speed Sk8r
  10. Pig Pile
  11. Revel!
  12. Ripper No Lube
  13. Born In Fiberglass
  14. Weatherhead

Diskografie

Keep This Be The Way (2022)
Noctiluca (2019)
Stillicide (2016)
Sleepwalking Sailors (2014)
Weatherhead (2011)
Night Terror (2008)