*SHELS - Plains Of The Purple Buffalo

*SHELS - Plains Of The Purple Buffalo

*SHELS - Plains Of The Purple Buffalo

*SHELS - Plains Of The Purple Buffalo

Nelehký úkol čeká na posluchače i v případě nového alba amerických *SHELS. Z jejich pohledu se však v zásadě zase příliš mnoho nemění. Výdatná porce hudby, jejíž vstřebání (jako obvykle) vyžaduje aktivní posluchačský přístup a trpělivost, však svoje přednosti (jako obvykle) ukáže poměrně rychle. Kdo znáte předchozí nahrávku „Sea Of The Dying Dhow“, tak jistě potvrdíte, že všechno z předchozích vět platilo i pro ni.

*SHELSMožná tou nejvýraznější změnou se hned od počátku zdá být jisté zpřístupnění tvorby *SHELS. Zatímco minulé počiny mnohá zakoutí rafinovaně skrývaly za fasádou rozmáchlých kompozic, kteréžto pak skupina šikovně střídala s chytlavějšími skladbami, nyní je vše mnohem otevřenější. Jednotlivé patetické motivy na sebe nenechávají dlouho čekat, stejně tak jako atmosféra osudového setkání, kterou nás tito Američané tak skvěle obšťastňují už od svých počátků.

„Patetický“ asi nejlépe vystihuje podstatu hudby této originální skupiny, ovšem v tomto případě si musíme odmyslet onen pejorativní nádech tohoto pojmu. Ano, *SHELS z nás ždímají emoce, co to je ne jde. V burácivých refrénech (dá li se to mu tak v tomto případě vůbec hovořit) dochází k tolika katarzím, že by to někomu vystačilo na celý život. Tklivé tóny volně přecházejí v zasněné rozjímaní, po kterém přichází další emocionální výbuch.

Soudě dle předchozích slov by to vypadalo na pěkně nasládlou omáčku a takovou z určitého pohledu toto album bezpochyby je, jenomže je tady hned několik ALE. V první řadě lze stále hovořit o uvěřitelnosti a úpřímnosti projevu. *SHELS vás dokážou spolehlivě vtáhnout do děje a kromě již zmiňované ochoty tuto cestu podstoupit a s tím spojené trpělivosti, po vás toho zase tolik chtít nebudou. Tedy alespoň v případě recenzované nahrávky lze hovořit o posluchačsky nejpřívětivějším počinu skupiny.

Žánrově se stále pohybujeme někde v oblasti škatulek spojených s předponou „post“, aníž by se dalo jednoznačně přiklonit na stranu některé z nich. „Plains Of The Purple Buffalo“ má v sobě stejně dost postrockové melancholie, jako postmetalové výbušnosti. V minulosti tolik funkční rovnováha se však začíná vytrácet a pomyslná miska vah se nyní naklání směrem k prvně jmenované složce. V praxi to však znamená hlavně již zmiňovanou posluchačskou přístupnost a celkové provzdušnění jednotlivých skladeb.

*SHELS však svým způsobem zůstávají tradiční kapelou. Rozhodně to platí o pravidlu úvodní dramatické kompozice, jež doslova pryští emocemi a nečekanými dějovými zvraty. „Journey To The Plains“ tyto nároky bezezbytku splňuje. Jestliže má být jejím účelem i vzbudit hladový zájem o další dění, dá se hovořit o misi splněné na 101%. Její fatalita zvýrazněná trumpetou přehrávající ústřední linku je přesně tím startem, jenž prozrazuje akorát to, že tady se bude dít něco velmi zajímavého, aniž by však proběhlo vyložení hlavních trumfů na stůl.

Tradiční je určitě i zdlouhavost alba. Osmičlenný orchestr zkrátka k vyjádření všech svých myšlenek potřebuje veliký prostor, minimálně stejně tak rozsáhlý, jaký skýtají „pláně purpurového býka“.Teprve tam mohou volně dýchat, tam se mohou bezstarostně rozběhnout a teprve tam dostávají jejich myšlenky ten správný směr.

To pak nijak nepřekáží ani nikterak neskrývané výpůjčky od PINK FLOYD („Vision Quest“), které, nutno uznat, patří bezpochyby k „úvěrům“ poskytnutým legendárními Brity, za jejichž poskytnutí by se rozhodně nemuseli zlobit. Skvělé rozvinutí myšlenky pojat vokální party písně toliko na hlasových projevech postrádajících textové vyjádření se prostě v takovémto pojetí nemůže oposlouchat.

Prostě se v zásadě nic tak podstatného nemění. I v tomto případě byl první poslech spíše jen takovým seznamovacím večírkem, na jehož konci to na nijak přehnané sympatie nevypadalo. Jenomže když tato kráska začala postupně odkrývat své půvaby i charakter, nebylo v zásadě opět co řešit. Nahrávka, jejíž poslech přináší znovu časově náročnou záležitost, při které však na ciferník hodinek rozhodně nekoukáte.

I skupina samotná svoje nové album považuje za momumentální a dlouhou cestu. Stejný dojem z něj bude mít každý, kdo se ji s ní odhodlá podstoupit. Příjde mi zbytečné zvýrazňovat skutečnost, že to ne vždy bude cesta lehká, nicméně jestli si myslíte, že by vás tvorba *SHELS dokázala oslovit, nyní je ten pravý čas to s ní zkusit!

 7

Dalas

Verdikt

Nahrávka, jejíž poslech přináší znovu časově náročnou záležitost, při které však na ciferník hodinek rozhodně nekoukáte.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Stopáž: 76:51

Produkce: Mehdi Safa

www.myspace.com/shels

Sestava

Skladby

  1. Journey To The Plains
  2. Plains Of The Purple Buffalo - Part 1
  3. Plains Of The Purple Buffalo - Part 2
  4. Searching For Zihuatanejo
  5. Vision Quest
  6. Atoll
  7. Butterflies On Luci's Way
  8. Crown Of Eagle Feathers
  9. Bastien's Angels
  10. Conqueror
  11. The Spirit Horse
  12. Waking
  13. Leaving The Plains

Diskografie

Plains Of The Purple Buffalo (2011)
Sea Of The Dying Dhow (2007)
Laurentian's Atoll (EP) (2006)
Wingfortheirsmiles (EP) (2004)