BECOMING THE ARCHETYPE - Celestial Completion

BECOMING THE ARCHETYPE - Celestial Completion

BECOMING THE ARCHETYPE - Celestial Completion

BECOMING THE ARCHETYPE - Celestial Completion

Dříve deathmetalovou progresi vyznávající kvartet BECOMING THE ARCHETYPE na novince „Celestial Completion“ trochu pozměňuje své priority. Nové skladby běží převážně ve volném tempu, drsný growling často střídá čistý, melodický zpěv a celkově je pro nové album příznačné polevení v tvrdosti. Kapela se místy dostává na hranice groove metalu s prvky z metalcoru nebo nu-metalu, a pokud chceme označení „death“ v popisu práce ponechat, je třeba jej doplnit zvýrazněným „melodic“.

BECOMING THE ARCHETYPE

Nástup alba je ale impozantní. Po velkolepé introdukci přichází výtečná „The Magnetic Sky“ a album nakopne k opravdu vysokým metám. Následující „ Eternal Illumination“ pak bez problémů drží nastavenou lajnu a výrazným riffem ještě přitlačí na pilu. Alfou omegou jsou opět podařené kytarové party, které jsou sice jednodušší, ale nepostrádají údernost a nabídnou kolikrát skutečně svěží motiv. O první polovině desky lze říct, že je vcelku nadupaná a až do monumentální, epické „Requiem Aeternam, Part I-III“ běží vše jak má. V druhé části však začnou věci trochu drhnout. V „Cardiac Rebelion“ kapela experimentuje s trumpetami a jinými, pro metal netypickými nástroji, ale stejně jako v závěrečné „Breathing Light“, kde se pro změnu snaží o monstrózní kus se smyčcovou sekcí a klenutými vokály, nepůsobí výsledek úplně přesvědčivě. Díky širokému žánrovému rozkročení znějí Američané na „Celestial Completion“ trochu jinak, než je v současném metalovém světě běžné, ale zároveň působí jejich snažení o maximální žánrový rozptyl někdy příliš vynuceně.

BECOMING THE ARCHETYPE vydávají u Solid State Records, což znamená v praxi dvě věci. Za prvé jsou kapelou, která je spjata s křesťanstvím (v tomto případě se dá hovořit o té zapálenější variantě) a za druhé se vymyká klasickému pojetí metalu/hardcoru. Symptomatické pro kapely ze stáje Solid State je též, že se drží stranou. Nevystupují na monstrózních evropských festivalech, zpravidla se neobjevují v zavedených metalových mediích a jen vyjímečně se některé podaří dostat do záběru mainstream sledujícího metalisty. Otázkou zůstává, nakolik je toto záměr a o důvodech radši nebudu spekulovat, ale věřím, že zrovna tahle parta by se na velkém pódiu mezi zavedenými značkami neztratila.

Křesťanští věrozvěstové z Atlanty zůstávají i na „Celestial Completion“ osobití a svoje jméno nedevalvují. Materiál je proti předchozím o trochu jinde a díky většímu množství těžko slučitelných ingrediencí působí místy trochu rozháraně, ale z celkového pohledu stále převažují pozitiva. Zmiňovaná slabší místa je třeba brát jako oběť hledání nových obzorů, které se rýsují zatím sice mlhavě, ale nevypadají špatně.

 Přidejte svůj názor

Verdikt

BECOMING THE ARCHETYPE se rozmáchli hodně ze široka a nový materiál obsahuje několik silných, ale i naopak slabších míst.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 46:34

Produkce: Matt Goldman
Studio: Glow In The Dark, Atlanta (USA)

www.myspace.com/becomingthearchetype

Sestava

Skladby

  1. The Resonant Frequency Of Flesh
  2. The Magnetic Sky
  3. Internal Illumination
  4. The Path Of The Beam
  5. Music Of The Spheres (Requiem Aeternam, Part I)
  6. Elemental Wrath (Requiem Aeternam, Part II)
  7. Xenosynthesis (Requiem Aeternam, Part III)
  8. Invisible Creature
  9. Cardiac Rebellion
  10. Reflect/Refract
  11. Breathing Light

Diskografie

Children of the Great Extinction (2022)
I Am (2012)
Celestial Completion (2011)
Dichotomy (2008)
The Physics Of Fire (2007)
Terminate Damnation (2005)