SVĚT NEREZOVÉ OCELI - preview

SVĚT NEREZOVÉ OCELI - preview

Léto se pomalu chýlí ke konci a s ním se blíží i vrchol letošní festivalové sezony. Na sklonku léta se v severočeském Varnsdorfu koná již tradiční festivalové klání pod názvem "Svět nerezové oceli". Opět jsem kontaktoval jednoho z pořadatelů, v tomto případě Karla Burzynského a jeho zpověď jsem doplnil dalšími informacemi o této akci ...

Zdar Karle! Musím se přiznat, že já osobně jsem do letošního roku neměl ponětí, že se nějaký festival SVĚT NEREZOVÉ OCELI vůbec koná a o to více jsem byl překvapený, že letošní ročník je již ročníkem čtvrtým … Pověz nám, kdy a jak vznikla myšlenka takovýto festival pořádat a jak proběhly předchozí ročníky? Jaká byla návštěvnost a podobně …
Myšlenka vznikla v kapele Garbage Disposal a první ročník proběhl v roce 1998 v Dolním Podluží, kde byla návštěva 480 lidí. Další ročníky už se konaly ve Varnsdorfu u areálu koupaliště. Na druhém festivalu byla účast cca 690 lidí a loni jsme se dostali již na 1300.

Takže letos už počtvrté. Akce se koná v severočeském městečku Varnsdorf a otázka se tedy přímo nabízí. Jaké jsou vaše vztahy s magistrátem a vůbec občany žijícími ve Varnsdorfu? Není pro ně problém (podobně jako ve Volyni) hlasitá hudba a hlavně přítomnost fanoušků rockové a metalové muziky, která narušuje klidný život v jejich městečku?
První ročník byla procházka zeleným sadem a to z důvodu, že jsme se nemuseli starat o zázemí, protože všechno bylo již na místě v přilehlé restauraci. Bylo dohodnuto, že akce skončí ve 4 hod. ráno, což jsme dodrželi a ze strany obecního úřadu nebyl problém. To už se ovšem nedá říct o městu Varnsdorf, kam jsme chtěli festival za každou cenu přemístit. Zajištění elektřiny, pozemku, sociálního zařízení, oplocení apod. se nám město nesnažilo usnadnit, spíše naopak. Pak pódium bohužel stálo směrem k městu a to si festival užívalo s námi. Při počtu cca 17 tis. obyvatel si umíš asi představit, co to s městem udělalo. Akce vyvolala spoustu negativních reakcí.
Všichni však byli nadšení ze samotné organizace akce a ze zmáknutého úklidu. Tím se ukázalo, že jsme seriózní. Dál zbývalo pouze vychytat nadměrný hluk (cca 15 tis. wattů), což se nám podařilo otočením pódia v následujícím ročníku. Začali nás brát vážně a začali i pomáhat. Další ročník byl silnější aparát a už nebyl jediný problém. Letos připravujeme 64 tis. wattů, tak uvidíme, jak to dopadne.

Jelikož se jedná o festival rozložený do dvou dnů, je jasné, že návštěvníci budou muset někde složit svá znavená těla, vykonat hygienické potřeby a samozřejmě naplnit své lačné a žíznivé žaludky. V jakém rozsahu a úrovni je zajištěna infrastruktura přímo v areálu? Mám namysli samozřejmě hlavně možnosti ubytování, sprchy, umývárky, záchody, občerstvení atd.
K dispozici je hlídané parkoviště, kemp na stanování zdarma v areálu a pochopitelně veškeré sociální zařízení. Co se týče občerstvení, tak sám se živím hostinskou činností, takže vím naprosto přesně, co všechno takový návštěvník potřebuje ke svému štěstí. A postarám se o to, aby nikdo nebyl okrádán ze strany stánkařů. Také tam bude prodej CD nosičů, triček a suvenýrů a tattoo salón. A jelikož máme rádi pivo, tak se držíme kvality a festival bude zásobovat pivovar Gambrinus.

Pojďme k muzice, o té přeci SVĚT NEREZOVÉ OCELI hlavně je. Hlavními účinkujícími jsou holandští SINISTER a domácí stálice KRABATHOR, ale jak se tak dívám do programu, vidím, že se nejedná o striktně metalovou akci. Mezi účinkujícími nacházím i hardcoreové anebo alternativně rockové bandy. Některá jména mi sice moc neříkají a proto bych se Tě rád zeptal, které z těch řekněme méně etablovaných kapel by jsi nám mohl doporučit? Já osobně bych se moc rád podíval třebas na takové BORON.
Snažíme se obsazovat do programu kvalitní bandy, které umí dobře hrát, jelikož jsme sami muzikanti a máme prostě rádi dobrou muziku. A jelikož se festival koná v tomto regionu, tak je nutno myslet i na regionální kapely, které by nám neodpustily, kdyby si nezahrály. Co se týče stylů, jsem zastáncem pestrosti a různorodosti samotných kapel. Festival je tvrdší, protože je to naše krev, nemůžeš však cpát do lidí celý víkend jedno a to samé. Doporučil bych se přijet podívat, protože každá z kapel má nějaké kouzlo a určitě si najde své fanoušky.

Ve stejném termínu jako nerezová ocel se však na střední Moravě koná BRUTAL ASSAULT festival a já se Tě tím pádem nemohu nezeptat, zda-li nemáš obavy o odliv potencionálních návštěvníků směrem k Olomouci. Přeci jen 2 akce konané v jednom termínu v tak malé republičce je docela dost a navíc je tady ještě konkurence nedalekého trutnovského festivalu, který proběhne týden před nerezovou ocelí? Čím by jsi návštěvníky rád přilákal zrovna na vaši akci?
To, že BRUTAL ASSAULT je ve stejném termínu nebyl záměr, ale pouhá nehoda, protože Shindy, organizátor Brutalu, neměl na vybranou jiný termín z důvodu pronájmu pozemku. Festivaly jsou od sebe natolik vzdálené, že by s fanoušky neměl být problém u žádné z akcí. Svět nerezové oceli si za čtyři roky vybudoval velmi slušné fanouškovské zázemí; většina lidí se pak na další ročník těší a letos bude opravdu na co.

Na závěr mi nezbývá, než popřát Tobě a celému organizačnímu týmu další úspěšný ročník nerezové oceli a ať vám vyjde vše, jak si přejete. Děkuji Ti za Tvůj čas Karle …
Já ti také děkuji a doufám, že si přijedeš udělat nějaké recenze na koncerty. Samozřejmě akreditaci pro magazín Metalmania je zajištěna.

Ve Varnsdorfu opět festival pohodové hudby

Předposlední víkend v srpnu se otevřou brány už čtvrtého ročníku festivalu SVĚT NEREZOVÉ OCELI, na kterém si přijdou na své příznivci především tvrdších hudebních žánrů. Hlavními hosty festivalu, který si našel své místo v letním festivalovém kalendáři a počet jeho diváků se rok od roku zdvojnásobuje, jsou uskupení Krabathor, Sinister, Krucipüsk a -123 min..
Mimo ně ovšem vystupují i další zajímavé skupiny jako jsou Fleshless, Lykathea Aflame, Garbage Disposal, Intervalle Bizzare, Hypnos, Waawe, C, Toxic People, Ingrowing a mnoho a mnoho dalších.
Divák festivalu si může zpestřit program také koupáním, jízdou na lodičce nebo například návštěvou tetovacího salónu a pro gurmány je připraveno pečené prase. Samozřejmostí je možnost celodenního občerstvení, prodej hudebních nosičů a dárkových předmětů.
Pro přespolní organizátoři zajistili stanový tábor, chatičky a za poplatek bude k dispozici i hlídané parkoviště. Předprodej vstupenek je zajištěn v síti Ticketpro a bližší informace je možné získat na internetové adrese www.czechmedia.cz/nerezocel.Rok co rok jezdí do Varnsdorfu skupiny zvučných jmen a nejinak je tomu i letos. Kdo si najde cestu do areálu varnsdorfského koupaliště, rozhodně neprohloupí.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Další informace