ARSONISTS GET ALL THE GIRLS - Motherland

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS - Motherland

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS - Motherland

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS - Motherland

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS jsou velmi zajímavý hudební úkaz. Mladíci z Kalifornie mají talent, dravost, nebojí se experimentovat a jejich sympaticky zběsilá masáž absorbuje spoustu vlivů. Zprávy o chystané novince „Motherland“ provázelo tedy z mé strany velké očekávání, které ovšem přiznávám se, po prvním poslechu vystřídaly protažený obličej a citoslovce údivu. Pojmenování alba avizuje návrat domů, do vlasti, což nelze s úsměvem komentovat jinak než, že jestli to u nich doma vypadá takhle, tak to tedy no nazdar!

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS

 

Označení deathcore nadále může být, je třeba však přihodit termín mathcore, a od věci nejsou ani slova experimental, grind nebo chaotic. ARSONISTS GET ALL THE GIRLS povolili stavidla své hyperaktivity a výsledkem je nejen mohutné přitvrzení, ale též šokující příklon k neuspořádanému a výstřednímu projevu, kterým jsou proslulé spolky typu WAR FROM A HARLOT´S MOUTH, IWRESTLEDABEARONCE nebo THE DILLINGER ESCAPE PLAN.

Na albu je téměř hmatatelný energetický i tvůrčí přetlak. Neustále probíhají změny tempa, extrémní palbu střídá ještě extrémnější, skladby jsou nepravidelné, jak z náhodných útržků poslepované a je těžké odhadnout, kam se kapela pustí v následujícím okamžiku. Nahrávce dominují vysoké rychlosti, často ale nastupuje i matematicky nepravidelný rytmus, dvoukopákový válec nebo hutná riffovačka. Mezi regulérní skladby kapela vkládá kratší bláznivé kousky, jako je instrumentální „West Cliffs“, kde hraje bezmála tři minuty pouze bicí a piáno, nebo ani ne minutový úlet „Waiting For The War To Die“, či schíza jménem „ Our Super Symmetry“, které dotvářejí textově započatou, řádně úchylnou image souboru.

Plusem novinky je kvalitní, charismatický řev a samozřejmě bicí, které nejsou hrané úplně obvyklým stylem a podílejí se asi nejvíce na novém a divokém výrazu ARSONISTS GET ALL THE GIRLS. Kytary též nejednou překvapí pěkně groove riffem či zběsilou vyhrávkou a samozřejmě nelze nezmínit ani infantilní „nintendo“ klávesy model 1985, ze kterých nadšením sice nehořím, ale beru je jako prvek, který ke kapele patří.

Všechny ty sypačky, řežby a výkruty, kterých je album plné, vypadají na první dojem vskutku šíleně a obtížné na poslech, ale po čase (…a v určitém duševním rozpoložení) své kvality přeci jen vyjeví. „Motherland“ stojí na instrumentální jistotě, má podařený zvuk a pořád ještě ctí některá pro tvrdou muziku důležitá pravidla. Skladby „Gooseknuckle“, „Avdotya“, „Hemlock Like This“ (ty breaky v závěru jsou boží!) nebo „Tempest“ jsou prostě pecky jedna radost a obsahují nemálo momentů, které způsobují samovolný pokles dolní čelisti. „Motherland“ sice nenabízí tolik výrazných a chytlavých momentů jako předchozí zářez „Portals“, který byl mnohem více stravitelný až hitový, ale jedná se opět o bezesporu velmi osobité dílo.

Kdybych měl neznalému člověku předvést, co mne na téhle partě tak bere, pustil bych mu první dvě minuty z „Tempest“. Tam to všechno je. Po půl minutě sekaného deathcorového masakru vyběhne svižný punkový kvapík následovaný hutným dvojkopákem, vzápětí se rozezní šílené výjezdy na kytaru, které po chvíli zvolna přecházejí v další zasekávané breaky. Zní to bláznivě, je to drtivé a je to groove. Zkrátka naprosto dokonale šílená záležitost.

 1

Verdikt

ARSONISTS GET ALL THE GIRLS se naplno oddali své šílenosti. Je to síla!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:05

Produkce: Zack Ohren
Studio: Castle Ultimate , Fremont (USA)

www.myspace.com/agatg

Sestava

Skladby

  1. Rise To Fall
  2. Neck Of The Contrast
  3. Gooseknuckle
  4. It Was A Memoir
  5. Dr. Teeth
  6. Avdotya
  7. Waiting For The War To Die
  8. West Cliffs
  9. Hemlock Like This
  10. Woebegone
  11. Our Super Symmetry
  12. Will Someone Please Turn Down the Ocean?
  13. Tempest

Diskografie

Motherland (2011)
Portals (2009)
The Game Of Life (2007)
Hits From The Bow (2006)