MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit

MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit

MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit

MOTORPSYCHO - Heavy Metal Fruit

Zpětný pohled za loňským rokem opět jednou přinesl své ovoce v podobě čtrnácté desky těchto norských eklektiků. Slušný výkon na kapelu existující již přes dvě dekády a o to větší je radost, když se jí stále daří znít přesvědčivě a svěže.

Celá deska se návazně na předchozí počiny nese v duchu jisté uvolněnosti a zklidnění toho neurvalého a brilantně smíchaného koktejlu hard rocku, progu, psychedelie a bůhví čeho ještě, se kterým si kapela hlavně ještě v minulém miléniu, nepřílišné známosti navzdory, vydobyla takřka kultovní postavení. Velmi sporadicky je cítit též závan jazzových vlivů, a teď fakt nemám na mysli tu pěknou trumpetu v druhém tracku, spíše sem tam v instrumentaci, nic okatého.

MOTORPSYCHO

 

Skladby mají stále, v zřetelné formě, písňovou strukturu, která je ale prolnuta improvizací, díky níž některé písně získají na mohutnosti a výpravnosti, ovšem bez zbytečné pompy a patosu. Tu a tam atmosféru doladí vkusně nenápadné klávesy, zkrátka takový space rokec a skvostně podaný zemitý flák zároveň. Je vidět, že skupině tato teritoria už delší dobu nejsou cizí. MOTORPSYCHO nestagnují, nýbrž na svém umu a zkušenostech staví, žel, jaká rarita.

Co se týče ošetření produkce, není za co plísnit, jen si dovolím menší poznámku k výzoru alba a kapely vůbec, a sice že zvuk může na první dojem budit zdání cílené retro fasády, no neshledávám na zvláště nepřikrášleném zvuku kytar a nástrojů vůbec, kláves třeba (imitace mellotronu atd.), nic tak do minulosti se ohlížejícího. Za sebe mohu říct, že tohle album zní aktuálně.

V čem vidím dost možná jediný menší svízel, jsou různé detaily, a teď nenarážím na rozdíl mezi studiovou a koncertní prezentací, i když ta, jak je oproti první strožší, tak je mnohdy působivější.Ani se nehodlám rozepisovat ke konkrétním aranžím, ovšem s postupnými poslechy jsem si zkrátka stačil uvědomit různé skoro až titěrné „vychytávky”, které lehce potěší, nicméně bych je asi nepostrádal. To je však jen chabý pocit a spekulace.

A pak nemůžu opomenout ani fakt, že samotní MOTORPSYCHO mají na pažbě zářezy, které na mě udělaly o něco větší dojem, což mi sice potěšení z poslechu tohoto alba nesnižuje, ale nelze to nevzít v potaz. Tak jako tak se jedná o velmi příjemné album, které se poslouchá téměř samo a už tak bohaté a pestré diskografii kapely ostudu rozhodně nedělá, takže se nedá jinak, než jej doporučit.

 Přidejte svůj názor

Verdikt

V tom pozitivním slova smyslu velmi zábavný výlet, nepostrádající přitom hloubku.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 62:05

Produkce: Kåre Vestrheim & Bent Sæther

motorpsycho.fix.no

Sestava

Skladby

  1. Starhammer (feat. The Electric Psalmon)
  2. X-3 (Knuckleheads In Space) / The Getaway Special
  3. The Bomb-Proof Roll And Beyond (For Arnie Hassle)
  4. Close Your Eyes
  5. W.B.A.T.
  6. Gullible's Travails (pt. I – IV)

Diskografie

Heavy Metal Fruit (2010)
Child Of The Future (2009)
Little Lucid Moments (2008)
Black Hole/Blank Canvas (2006)
It's A Love Cult (2002)
Phanerothyme (2001)
Let Them Eat Cake (2000)
Trust Us (1998)
Angels And Daemons At Play (1997)
Blissard (1996)
Timothy's Monster (1994)
Demon Box (1993)
8 Soothing Songs For Rut (1992)
Lobotomizer (1991)

Jiné pohledy

8,5 / 10
MOTORPSYCHO jsou přímým potomkem květinových dětí šedesátých let a hardrockových dinosaurů z éry následující. Jejich mnohaminutové kompozice obsahují jak psychedelické blouznění, zemité hardrockové riffy a jazzové improvizace, tak i klidné a příjemné melodie korunované kvalitními vokály. Kapela dokáže s lehkostí navodit příjemnou atmosféru slunečného nedělního odpoledne, ale vzápětí ji bez problémů a snadno přetavit v řádně psychedelickou haluz. Skladby však i přes svoji dramatičnost plynou nenuceně, jsou vystavěné s citem a obsahují spousty zajímavých momentů. Kvalitní záležitost.
Sicky | 20. května 2011