UNIVERS ZERO - Clivages

UNIVERS ZERO - Clivages

UNIVERS ZERO - Clivages

UNIVERS ZERO - Clivages

Po delší době se s novým počinem připomněl jeden z hybatelů hnutí RIO, seskupení mezi tzv. avant-prog skupinami z nejdůležitějších, UNIVERS kdyby-měl-Stravinský-rockovou-kapelu ZERO.

Správně, uskupení, teď již nikoliv projekt zakládajících členů Berckmansse a Denise, kteří v roce 1997 jméno skupiny znovuvzkřísili se zástupem hostujících muzikantů náhrali tři alba, která se s více či méně experimentálnějším přístupem dočkala rozporuplného přijetí. Šlo o hledání dosti uspěchané, ačkoliv sympatické snahou. Ať už z důvodů jakýchkoliv, projekt se pozdějí rozrostl na septet, který po několika letech společného hraní vydal v loňském roce zprávu o skladatelské invenci uvnitř kapely v podobě recenzované desky.

UNIVERS ZERO

Upřímně, v nemalé míře se jedná o prachsprostý návrat ke kořenům, a i když se tak u většiny kapel děje s tragickým výsledkem, toto album zkrátka představuje vyjímku. Postupy a pestré nálady jsou přejímány hlavně z více než 20 let staré „Uzed”, která je považována za vrcholné dílo kapely, a vzhledem k nesporným muzikantským schopnostem současné sestavy se ani náhodou nejedná o parodii sebe sama. Pořád se jedná o progresivní rock hraný vyváženě elektrickými a akustickými nástroji, ovlivněn jazzem, výše zmíněným Stravinským, Bartókem a komorní hubou 20. století vůbec. Jakoby se v letech 1999-2004 vlastně vůbec nic nestalo.

Ale stalo, byť to bude znít jako naříkání nad kdysi zelenější trávou. Už právě u „Uzed”, byť mohla mít v jakoby objektivních kritériích oproti předchůdcům navrch, jsem začal pociťovat nepatrné vytrácení atmosféry nervozity a drásavosti a nějaké špetky vzrušení a rozrušení vůbec, temnoty, která provázela debut „Heresie”, na tehdejší dobu v tomto ohledu opravdové zjevení. A na součisném počinu se onen nešvar v mých očích prohloubil. Rozumějme si dobře, to, po čem si tak stýskám, plně představují skladby „Warrior” a „Earth Scream” a jelikož svou délku představují třetinu alba, nebude zas tak zle.

Protože se stále jedná o jeden, i když důležitý aspekt, nelze opomenout, že se album velmi příjemně poslouchá a příznivce žánru nejpíše nestihne nudit. Spíše má tendence nepozorovaně uniknout z pozornosti kvůli mnohačetnosti, příliš pestrému dění, které ale nakonec není vůbec na škodu. Nahrávka získává jistý punc neoposlouchatelnosti, alespoň tedy po jistou dobu. A málo skupin působících tak dlouhou dobu si takovýto standard jakž takž dokáže udržet.

Já však i přes uznání kvalit tohoto alba stále nevidím důvod, proč mu dávat přednost před starší tvorbou.

 15

Verdikt

Legenda složitějších rockových odnoží přichází s živelným, nápaditým a přece sterilním počinem.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 66:23

Produkce: Didier de Roos
Studio: Fields Studio

www.univers-zero.com

Sestava

Skladby

  1. Les Kobolds
  2. Warrior
  3. Vacillements
  4. Earth Scream
  5. Soubresauts
  6. Apesanteur
  7. Three Days
  8. Straight Edge

Diskografie

Clivages (2010)
Relaps (2009)
Implosion (2004)
Rhytmix (2002)
The Hard Quest (1999)
Heatwave (1986)
Uzed (1984)
Crawling Wind (1983)
Ceux du dehors (1980)
Heresie (1979)
Univers Zero/1313 (1977)