SODOM - In War And Pieces

SODOM - In War And Pieces

SODOM - In War And Pieces

SODOM - In War And Pieces

SODOM opravdu nepatří mezi kapely, u kterých by jejich fanoušek tápal nad otázkou, zdali se jeho oblíbenci s novou deskou posunou někam jinam nebo jestli setrvají na svém léty vypilovaném militantním thrash metalu. Přestože mají Němci za sebou čtyři sezóny bez jediné studiové nahrávky, novinka začíná přesně tam, kde předchozí bezejmenná fošna skončila. Tenhle robustní válečný stroj má přeci jen už hodně najeto a jeho posádka veteránů je zvyklá na své jisté, takže nemůžeme čekat zázraky. Postačí když bude mapovat dobytá území v místech, kde není terén příliš komplikovaný a přispěje i nějakými účelovými, avšak zajímavými manévry. Všechny moderní hračky se svými mladými posádkami jsou logicky posílány do daleko problematičtějších oblastí. Všichni tedy budou rádi, když se ze své tradiční objíždky vrátí v pořádku, nikoliv odtažení po kusech – „In War And Pieces“ je totiž albem, které snad nemohlo být méně překvapivé.

SODOM

Je poznat, že se tentokrát ve studiu zvukově nic neošidilo, materiál je vybaven hodně solidním a velmi řízným zvukovým kabátkem, což ostatně považuji za největší klad. Waldemar Sorychta je přeci jen sázka na jistotu. Ovšem to bude v konečném důsledku zhruba tak všechno, protože (stejně jako „Hordes Of Chaos“ od KREATOR) se to letos s nápady moc nedopadlo. SODOM do toho sice řežou hlava nehlava, ale činí tak nejspíš jen z toho důvodu, že se to od nich čeká. Celý materiál mi přijde úplně bez duše, bez záchytné myšlenky, jeden ohraný motiv střídá další, stokrát obehraný hrubozrnný vál se stal smyslem jejich existence, bodem zrodu i cílem. Tvařme se tedy agresivněji než agresivně, možná to pomůže, zařaďme se. Jenže na tohle se dá odpovědět jediným způsobem - tak to tedy ne!

Když před dvaceti lety vyšlo „Better Off Dead“, věděl jsem, že si SODOM za svou novou cestou stojí a že zvolnění a všechny ty obměny, které znamenaly větší různorodost skladeb tohoto netradičního alba, mají svůj smysl. Skutečnost, že se kapela na začátku devadesátých let rozhodla na nějakou dobu nepokračovat ve šlépějích svých úspěšných milníků z konce předchozí dekády - „Persecution Mania“ a „Agent Orange“ jsem vnímal jako sympatickou volbu. Bohužel se brzy veškerá odvaha kamsi vytratila a SODOM se vrátili ke své důraznější a méně nápadité poloze, ve které se pohybují již zhruba osmnáct let, ovšem jen s tím rozdílem, že jim oproti „Blackfire éře“ schází nápady.

Novinka je tradičním albem současných SODOM – uniformní rubanice a klepačky střídají v rychlém sledu jedna druhou, občas je ta která věc obohacená nějakou vyhrávkou nebo akustičtější pasáží, nad vším burácí uřvaný Angelripper, to vše se zde děje dle předpokladů, ale že by se tu nacházel nějaký moment, který by mne zaujal, to říci opravdu nemůžu.

 67

Stray

Verdikt

Čekal by snad někdo album, které by kapelu SODOM, po více než dvaceti letech, dostalo znovu do popředí zájmu?

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 47:25

Produkce: Waldemar Sorychta

www.sodomized.info

Sestava

Skladby

  1. In War And Pieces
  2. Hellfire
  3. Through Toxic Veins
  4. Nothing Counts More Than Blood
  5. Storm Raging Up
  6. Feigned Death Throes
  7. Soul Contraband
  8. God Bless You
  9. The Art Of Killing Poetry
  10. Knarrenheinz
  11. Styptic Parasite

Diskografie

Genesis XIX (2020)
Decision Day (2016)
Epitome Of Torture (2013)
30 Years Sodomized (Best Of) (2012)
In War And Pieces (2010)
Sodom (2006)
One Night In Bangkok (2003)
M - 16 (2001)
Code Red (1999)
´Til Death Do Us Unite (1997)
Ten Black Years - Best Of Sodom (1996)
Masquerade In Blood (1995)
Marooned Live (1994)
Get What You Deserve (1994)
Tapping The Vein (1992)
Better Off Dead (1990)
Agent Orange (1989)
Mortal Way Of Life (1988)
Persecution Mania (1987)
Expurse Of Sodomy (EP) (1987)
Obsessed By Cruelty (1986)
In The Sign Of The Evil (EP) (1985)