SAADE - You Are Coming Home

SAADE - You Are Coming Home

SAADE - You Are Coming Home

SAADE - You Are Coming Home

Nahrávka, která si zjevně činí vyšší ambice, než jen zaplnit volné místo na tuzemské scéně. Pražské duo SAADE (dříve SADE) se v době psaní těchto řádků nachází na turné po Spojených státech, což předchozí větu jen potvrzuje. Kontakty vytvořené spoluprací při zajišťování evropských tour kapelám jako BORIS anebo SUNN O))) se bezpochyby hodily i během nahrávání „You Are Coming Home“. Randall Dunn, který produkčně zaštítil několik významných desek labelu Southern Lord, zase mnoha s mnoha českými hudebníky určitě nespolupracoval. Výčet atributů, schopných na debutové album jakékoliv skupiny upoutat pozornost tedy více než dost. Obstojí však těmto nárokům i hudba samotná?

SAADEVliv hlučných kapel vydávajících u zmiňovaného vydavatele nelze rozhodně popřít. Dětská kresba na obalu a kytarově hřmotná hudba spolu vytváří příjemně funkční kontrast. SAADE sami deklarují, že ve své podstatě tvoří obyčejné písně. K těm je však potřeba se probít přes hradbu vrstvených kytar, které vám tento úkol rozhodně nehodlají příliš usnadňovat. Mise to však sama o sobě není příliš náročná, protože melodie a motivy jednotlivých písní vyplouvají na povrch velmi rychle. Záměrem kapely rozhodně nebylo týrat sluchy zvukově předimenzovaným lomozem, kde hluboko pod jeho slupkou číhá náznak písničkových postupů. Vždyť třebas úvodní „Spaceland Neverland“ je v podstatě obyčejný rock’n’roll. Pravda, s trošku lomozivým zvukem kytar a celkově obhroublým soundem, ale když vyjmeme pouze kostru této písně, tak nám zůstane klasický rockový skelet s přímočarou melodickou linkou a neméně chytlavým refrénem.

Co je na „You Are Coming Home“ rozhodně potřeba ocenit, je schopnost pražského dua na sebe účelně našroubovat rockovou písničkovost a inklinaci k „hlukovějšímu“ pojetí tak, aby výsledný produkt nevypadal jako slepenec nesourodých prvků. Prvotní velmi nepřístupný dojem, ze kterého v hlavě zůstává pouze lehký zmatek a dezorientace, se dalším studiem alba srovnává do ucelenější podoby, přičemž ona melodická, nebo chcete-li písničková složka, začíná výrazně převažovat. Zkrátka nabýváte (oprávněného) pocitu, že posloucháte „obyčejnou“ rockovou desku s „obyčejnými“ a chytlavými rockovými písněmi. SAADE však potěší i zručným vrstvením jednotlivých nástrojů a samplů, díky čemu tak vzniká masivní, přesto však velmi čitelný zvuk.

Mám-li se pustit do v dnešní době něčeho tak ošemetného, jako je snaha nahrávku stylově uchopit, tak nejčastěji bych asi zmiňoval pojem stoner rock. Trošku zmutovaný, zvukově zašmodrchaný, ale ta pravá podstata tohoto (sub)žánru zůstává zřetelná. Mihnou si noiserockové zálety, metalové útoky anebo náznaky blues, ale to jen proto, aby se celá ta kavalerie opět vrátila do bezpečí své mateřské žánrové základny. V tomto směru SAADE nepřinášejí příliš mnoho nového. Spíše se prezentují jako zdatní pozorovatelé, schopni si okolní svět postupně přetvářet k obrazu svému. Tyto ambice na jejich debutovém albu ještě nejsou tak úplně zřejmé, ale nepopíratelné náznaky velmi nadějného příslibu do budoucna už na něm bez problémů najdeme. „You Are Coming Home“ je ale v první řadě další nahrávkou z domácího prostředí, které byste její český původ určitě nehádali. A to rozhodně není málo!

 8

Dalas

Verdikt

Další z vydařených pokusů tvořit muziku, kterou nesráží její tuzemský původ.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 47:05

Produkce: Randall Dunn

www.myspace.com/sadesongs

Sestava

Skladby

  1. Spaceland Neverland
  2. Love, Red As Blood
  3. Coming Home
  4. Sleepwalks
  5. Maybe I Fly
  6. Breed
  7. Beautiful
  8. Walking On The Clouds

Diskografie

You Are Coming Home (2010)