MANTRIC - The Descent

MANTRIC - The Descent

MANTRIC - The Descent

MANTRIC - The Descent

Tahle záležitost už zpočátku vypadala zajímavě. Členové uskupení EXTOL a LENGSEL, formací svého času invenčních a nadžánrových pospolu. A byla by to nejpíše velice pěkná ukázka moderního metalu, kdyby ovšem tato nově vzniklá skupina věděla, jak naložit se svým hráčským umem.

MANTRICNechápejte mě špatně, nejde o to, že by deska byla zaplavena samoúčelností, pidlikaturami a bůhvíčím ještě. Jde jen a pouze o snahu o celkově progresivní vyznění, která se zvrhává do nepřehledných skladeb a neusměrněných silných nápadů. Album pak samosebou nechtěně splývá a strádá nikoliv na nedostatek, ale invenční přebujelost. Nepomáhá ani variabilita agresivních a klidných pasáží, neprůhledností je zaneseno téměř vše.

Nelze se pak divit, že za velký klad považuji též bezchybnou produkci, do puntíku dotažený kompromis mezi uhlazeností a dravostí. Nahrávka, už tak dost rozporuplná, by u mě za nedoztálost v tomto ohledu podstatně klesla. Jednotlivé nástroje jsou v dobrém slova smyslu průhledné a kytary mají krásně hutný a dunivý zvuk.

Tohle houští sekaných a barvitě znějících kytar, sem tam přibarvené nějakým zvukovým efektem je ale i tak zkrátka příliš neprostupné. A nijak zvlášť se to nedaří zkorigovat ani zpěvákovi Johnovi Mjålandovi, když se pouští do čistých vokálních partů. Zavděk je ale třeba vzít, že neznít pateticky se mu daří skvěle a právě on navazuje příjemnou reminiscenci na EXTOL a jejich cit pro silnou kompozici. A koneckonců, sem tam do skladby i narve onen potřebný popový živel. Jako kontrast každopádně působí poměrně zajímavě, a vůbec by mi nevadilo, kdyby své kreace do budoucna více rozvinul. Třeba na úkor svého decentního, ale ne až tak objevného řevu.

Na tohle album jsem snad neměl přemrštěná očekávání ani nároky, dost možná je za tím odlišný cit. Ale od zkušených harcovníku bych čekal nikoliv více, ale něco jiného, než nezvládnutou, nikoliv přehnanou, experimentaci. Takhle, byť velmi soustředěný, poslech, skončí vždy u občasného povšimnutí si jen nějakého obzvlášť vydařeného momentu. A ještě začátku i konce, ale, s velkou nadsázkou, nikoliv skladeb, ale alba...

 3

Verdikt

Spousta nápadů, metalové moderny a zkušeností, jen kdyby kapela věděla, co s nimi.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 55:11

Produkce: Tor Magne Glidje, Ole Halvard Sveen, John Robert Mjåland
Studio: Antfarm Studio

www.myspace.com/mantric

Sestava

Skladby

  1. The Asylum 2013
  2. Tower Of Silence
  3. Symptoms
  4. Invasion
  5. Spear Of Heaven
  6. Cognitive Cocaine
  7. Alihorn
  8. Choise
  9. In A Treacherous Kiss
  10. Water Through Fire
  11. Dark Passenger
  12. Uro

Diskografie

The Descent (2010)