SARCOLYTIC - Thee Arcane Progeny

SARCOLYTIC - Thee Arcane Progeny

SARCOLYTIC - Thee Arcane Progeny

SARCOLYTIC - Thee Arcane Progeny

SARCOLYTIC. Existuje hned několik důvodů, proč by vám tohle kvarteto z Austinu mělo něco říkat. Nejprve společně zaostřeme na sestavu a seznejme, že mikrofon okupuje jistý Jon Zig, v death metalové kultuře převelice známá to postavička. Jeho jméno hledejme jednak za obskurnějším projektem IMAGES OF VIOLENCE, ale hlavně za celým zástupem různě pokroucených coverů, ze kterých se na nás usmívají jeho pověstné gore omalovánky. Pár příznivců okrajových žánrů si dále určitě vzpomene na českou stopu v genezi kapely. Byl to totiž právě tuzemský label Lacerated Enemy Records, jenž se SARCOLYTIC postaral o vydání jejich debutového selftitled EP. Po pěti letech konečně přichází první dlouhohrající deska „Thee Arcane Progeny“, leč na jejím přebalu již hledejme logo zcela jiného vydavatele, konkrétně pak elitních Unique Leader Records.

SARCOLYTIC

Pakliže SARCOLYTIC nelze něco upřít, je to jednoznačně snaha o pestrost. „Thee Arcane Progeny“ totiž obsahuje jasně diversifikovaný materiál. V žádném případě se nejedná o typicky monolitickou BDM desku. Jednotlivé skladby se od sebe odlišují atmosférou i skladatelským přístupem, reflektují nejrůznější inspirační vlivy a zasahují hned do několika žánrových oblastí. Například v závěru působivě vygradovaná „Exalted Gift Of The Abzu“ nabízí podobný feeling, jakým disponují polští workoholici BEHEMOTH, „Emissary“ zase překypuje extrémně chytlavou melodikou, která může v refrénu připomenout tech death/grindovou ikonu CRYPTOPSY a jejich klasiku „Shroud“ ze čtvrtého velkého alba „And Then You´ll Beg“. Naproti tomu závěrečná položka desky katapultuje SARCOLYTIC ze slunného Texasu rovnou do mrazivé Skandinávie, neb úvod „Resurrected For Bloodshed“ je jako vystřižený z pracovního postupu švédských black/death metalových kapel typu BLOT MINE nebo THE LEGION. Vůbec celé „Thee Arcane Progeny“ vrhá na posluchače jakýsi znepokojivý blackový stín, podobně jako to místy činí kolekce „The New Age Of Chaos“ od stylově spřízněných VILE (SARCOLYTIC však nepoužívají tak blackově zabarvené vokály). Zigovo snažení u mikrofonu lze jinak klasifikovat jako žánrový standard, osvěžením je pak participace hostujících hlasivek v držení Luca Lemaye (GORGUTS, NEGATIVA). Tím však výčet trumfových karet ani zdaleka nekončí. Partička okolo nenechavého kreslíře totiž patří mezi vybranou tech death metalovou smetánku a tudíž vám s potěšením zamotá hlavu nejednou komplikovanou rytmickou strukturou. Poměrně zběsilá směsice, co říkáte?

Ano, „Thee Arcane Progeny“ má vysoké šance trefit se do vkusu poměrně širokého spektra posluchačů. Symptomy spokojenosti budou vykazovat jak příznivci obhroublého BDM, tak i líbivé kytary. Na své si přijdou vyznavači složité instrumentace i milovníci moderní atmosférické produkce made in BEHEMOTH či NILE. Výchozích bodů pro další směrování si tedy Texasané definovali více než dostatek, sám jsem zvědav jakou cestu upřednostní na svém příštím dlouhometrážním albu. Celkově konstatujme, že plnohodnotný debut SARCOLYTIC odkryl velice slušný tvůrčí potenciál. Na následující řadovce však bude již nutné jednotlivé myšlenky pečlivěji roztřídit a následně zkoordinovat do jednoho kompaktního celku.

SARCOLYTIC (logo)

 11

Reaper

Verdikt

„Thee Arcane Progeny“ má vysoké šance trefit se do vkusu poměrně širokého spektra posluchačů. Symptomy spokojenosti budou vykazovat jak příznivci obhroublého BDM, tak i líbivé kytary. Na své si přijdou vyznavači složité instrumentace i milovníci moderní atmosférické produkce made in BEHEMOTH či NILE.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:39

www.myspace.com/sarcolytic

Sestava

Skladby

  1. Thee Arcane Progeny
  2. Exalted Gift Of The Abzu
  3. The Seed Of All Beginnings
  4. Manus Obscurus
  5. Expulsion From Desolate
  6. The Secrets Of Divinities
  7. Emissary
  8. Scribe Of Celestial Omen
  9. Resurrected For Bloodshed

Diskografie

Thee Arcane Progeny (2010)
Limb Splitter (split s DEVOURMENT, GODLESS TRUTH a SECT OF EXECRATION) (2006)
Sarcolytic (EP) (2005)