WWW - Tanec sekyr

WWW - Tanec sekyr

WWW - Tanec sekyr

WWW - Tanec sekyr

„Lidem, co neposlouchají hip hop, říkám, že jsme hiphopová kapela, těm, co ho poslouchají, zase tvrdím, že jí nejsme,“ tvrdí Ondřej Anděra v rozhovore pre týždenník Respekt a opäť tým potvrdzuje svoju veľkú chuť vymedzovať sa voči väčšinovému vkusu. Začiatkom deväťdesiatych rokov pomáhali WWW, ktorých je súčasťou, spoluformovať českú hiphopovú scénu. Boli jednou z prvých rapových formácií v Čechách a spoluvytvárali tiež počiatky tamojšieho graffiti. Za ich motiváciou vtedy stál ten istý vzdor voči zabehnutým stereotypom a túžba preskúmať nové zákutia hudby, čo neskôr viedlo k odklonu od pôvodného zamerania skupiny až k jej rozpadu v časoch niekdajšej slušnej popularity. Comebackový album „Neurobeat“ predstavoval nečakane výborný návrat na scénu, ktorej sa však WWW medzičasom zreteľne tvorivo odcudzili. Návrat v duchu absolútnej umeleckej slobody, nadžánrového experimentu. Návrat, ktorý dokázal zaujať aj ľudí za iných okolností voči hip hopu skeptických. A neboli by to WWW, keby aj na svojej ďalšej doske opäť neskúsili urobiť niečo inak.

„Kdo bydlí v srdečních komorách
A snese, že mu teče tolik krve do pokoje?“

Chvályhodná posadnutosť zmenou, odlíšením sa, perfekcionizmus, odmietanie prešľapov na tom istom mieste. „Tanec sekyr“ sa musel nahrávať hneď niekoľkokrát, aby neznel príliš podobne ako jeho predchodca. Podarilo sa. Kým nervózny „Neurobeat“ - obrazne povedané - rozhadzoval rukami vôkol seba, „Tanec sekyr“ tlmí všetko napätie hlboko vo svojom vnútri. Najväčšou „zmenou“ prešiel azda Anděrov vokálny prejav. Jeho v nedávnej minulosti typické agresívne výpady sa na „novinke“ nachádzajú už len v minimálnom množstve. Spolu s o niečo prístupnejším elektronickým základom a jeho uhladeným zvukom tak WWW mierne zmäkli. Už nejdú úplne nadoraz, ako to bývalo zvykom. Miesto spontánnej, drzej facky je „Tanec sekyr“ na väčšine svojej plochy len akýmsi potlačovaným vnútorným bojom. Sebastrednosťou, ktorej síce chýba výraznejšie pnutie, no ktorá zároveň posúva kapelu do nových, taktiež zaujimavých polôh.

WWW

WWW sú ako seriál „Twin Peaks“, na ktorý (nevedomky?) odkazujú názvom skladby „Ohni se mnou pojď“. Rovnako ako v kultovom Lynchovom diele - či jeho tvorbe všeobecne - ani v surrealistickej textovej zložke albumu „Tanec sekyr“ nemožno s úplnou istotou rozlíšiť realitu či symbol, uchopiť správne všetok obsah. A práve to je v oboch prípadoch to najfascinujúcejšie. Absurdné a niekedy až absurdne jednoduché metafory dvojice Typlt-Anděra robia z ich spoločného hudobného projektu nezvyčajný úkaz nielen v intenciách „našej“ domácej scény. Škoda len, že ich hudobné podanie nie je tentokrát také strhujúce ako v prípade už toľkokrát vychvaľovaného „Neurobeat“. WWW nahrali ďalší nesporne kvalitný album, vlastný tieň ním však určite neprekročili.

„Čekal jsem měsíc
Co se s nebem stane
Našli ho v lese
Břicho ledem rozpárané"

 7

Klypso

Verdikt

Kým nervózny „Neurobeat“ - obrazne povedané - rozhadzoval rukami vôkol seba, „Tanec sekyr“ tlmí všetko napätie hlboko vo svojom vnútri. WWW poľavili v agresivite, otupili hrany a tentokrát vytvorili o niečo prístupnejšie, minimalistickejšie dielo. Síce stále nesporne kvalitné, no nie tak strhujúce, ako bol jeho predchodca.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 52:52

Produkce: Sifon, Ondřej Ježek
Studio: Mezi sporákem a pračkou, Jámor

Sestava

Skladby

  1. Těsto z ocele
  2. Kůň
  3. Žena líže kost
  4. Urychlovat nekonečno
  5. Rybník
  6. Anatomie
  7. Evropa
  8. Karamel
  9. Prkno
  10. Rýč
  11. Velký třesk
  12. Ohni se mnou pojď
  13. Tanec sekyr

Diskografie

Atomová včela (2013)
Live! (2012)
Tanec sekyr (2009)
Neurobeat (2006)