TRAIS - Anděl Pomsty

TRAIS - Anděl Pomsty

TRAIS - Anděl Pomsty

TRAIS - Anděl Pomsty

Kam míří celá česká scéna jistě netřeba nijak zvlášť komentovat. Stačí, že kapely pomalu nemají kde ani pro koho hrát, honoráře za vystoupení často zavání science fiction a ač je to pro někoho možná k nevíře, ani cesťák není pokaždé samozřejmostí. Jistě, undergroundová síť firmiček a dister funguje i u nás, jen jejich vydavatelská činnost bývá drobátko jednostranněji zaměřená. O to více potěší, když se i melodičtěji orientovaný spolek dočká péče, byť miniaturního, vydavatelstvíčka. Správně, mluvíme o I.F.A. records a českobudějovických TRAIS.

„Věrozvěst“ Dalas v recenzi na kompilačku TEMNO II skupině přiřkl punc staromilců se slušným zvukem a dobrými instrumentálními výkony. V podstatně výstižné resumé, pod které stačí přidat signaturu, ovšem nebylo by to příliš spravedlivé ani objektivní. Začněme tedy tou náklonností k dobám minulým. Je samozřejmě pravda, že heavy trash podobného ražení se hrával převážně v osmdesátých letech, ovšem pokud to tak kapela skutečně cítí, proč ne? Větší problém bych viděl v samotném provedení. Všech šest skladeb je totiž postaveno na jednom mustru, podobné si jako vejce vejci a defacto tak splývají v jednu jedinou. Šikovná sólovka Martina Przeczeka nespasí tak trošku prdelózní rytmiku, která místo aby muziku nakopávala dopředu, spíše ji tahá ke dnu. Zpěvák Radek Popel pak, byť chce být chlapácky metalově nakřáplý, zbytečně tlačí na pilu expresivity a ve výsledku je to častěji pro smích, nežli ku prospěchu věci. Navíc si bere ze všech klišé, co jich jen styl nabízí (úvodní falzetový výkřik ve třetí skladbě "Bojuj za svobodu" například). Nutno ocenit, že skupina skladby zbytečně nenatahuje, ovšem význam drastického fade-outu v již zmiňované trojce mi uniká. Texty pak celkový dojem dotváří a podtrhují. Snaha o sdělení závažnějšího je cítit (jednička "V.ůdce R.asy A.dolf H.itler"), bohužel samotné rýmovánky zapadají do obecné představy metalového textu o ničem. Bohužel!

Závěrem přistupme k bodování. Zvuk je na poměry českých kapel, potažmo demosnímku, nadprůměrný, tedy za sedm. Průměrná instrumentace za pět, vše ostatní za tři. S přihlédnutím v jaké rubrice se pohybujeme, jasnému nedostatku financí na delší pobyt ve studiu a tomu odpovídajícímu načinčání nahrávky,tedy celkově za čtyři.

 Přidejte svůj názor

Darkmoor

Verdikt

Jde vlastně o demáč a jako takový disponuje slušným zvukem. Samotní TRAIS sice uvízli někde hluboko v osmdesátkách, ale problém je spíš v tak trochu "hrncovním" zpracování učební látky. Zatím tedy mají před sebou ještě hodně práce a co dohánět z probraného učiva.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 22:34

www.ifarecords.cz

Sestava

Skladby

  1. V.R.A.H.
  2. Anděl pomsty
  3. Bojuj za svobodu
  4. Trais
  5. Perzekuce-Exekuce
  6. Andělův pád

Diskografie

Anděl pomsty (demo) (2001)