LIVING COLOUR - Live From CBGB's

LIVING COLOUR - Live From CBGB's

LIVING COLOUR - Live From CBGB's

LIVING COLOUR - Live From CBGB's

„Live From CBGB´s“ vyšlo len relatívne nedávno, v roku 2004, no jeho korene siahajú omnoho hlbšie do minulosti. Presnejšie do roku 1989, kedy sa LIVING COLOUR ocitli na výslní so svojím debutovým albumom „Vivid“ (Grammy za singel „Cult Of Personality“) a tesne pred skúškou ohňom v podobe ich druhého záseku „Time´s Up“, ktorý bol asi najočakávanejším rockovým albumom roka, a za ktorý sa nakoniec tiež dočkali odmeny vo forme Grammy. Ale to už predbieham, vráťme sa späť do roku 1989.

LIVING COLOURZáznam zachytáva skupinu vo vrcholnej forme, ktorú predviedli v newyorskom klube CBGB 19. decembra už vyššie spomínaného roku. Nahrávka prináša veľmi zaujímavý pohľad na skupinu, svojím typickým dobovým zvukom (podotýkam, nie zlým) evokuje atmosféru konca osemdesiatych rokov. Práve zvuk môže pre niekoho pôsobiť ako neprekonateľná prekážka, pretože na dnešné pomery už viac-menej nevyhovuje, no sila tohto live albumu tkvie paradoxne práve v ňom. Tkvie vo vysokej výpovednej hodnote a ukazuje pravú tvár skupiny v domovskom klube. Frontman Corey Glover sa vyjadril, že práve klub CBGB stvoril LIVING COLOUR a snáď aj preto sa v ňom cítili tak uvoľnene a dobre, čo je na nahrávke počuť. Skupina pôsobí kompaktne, sebaisto a aspoň navonok je zbavená akéhokoľvek napätia.

Newyorskí funk-metalisti premiérovo predstavili aj niektoré skladby z pripravovaného albumu „Time´s Up“, viedlo ich k tomu rozhodnutie nahrávať svoj druhý dlhohrajúci nosič v štúdiu naživo, takže potrebovali tieto songy poriadne nacvičiť a vypilovať. Okrem starších a pripravovaných hitov skupiny obsahuje „Live From CBGB´s“ aj coververziu BAD BRAINS s názvom „Sailin’ On“ a dve Vernonove sólové skladby „Soldiers Blues“ and „Little Lies“, ktoré sa tiež dočkali premiéry. Je podľa mňa absolútne zbytočné spomínať inštrumentálne schopnosti skupiny. Už v roku 1989 boli LIVING COLOUR vzorom pre mnohých muzikantov a ich vtedajší status sa dá porovnať s dnešným postavením DREAM THEATER. Môj názor je, že LIVING COLOUR sa na tento piedestál dostali zaslúženejšie a aj dnes po hudobníckej, ale i skladateľskej stránke „Divadlu snov“ zľahka „nakopávajú prdel“. No ale zase som sa nechal uniesť v čase... čo ešte povedať o skupine nachádzajúcej sa v CBGB na konci osemdesiatych rokov minulého storočia?

Už asi nič podstatné, snáď len toľko, že všetky vyššie zmienené atribúty robia z „Live From CBGB´s“ zberateľskú povinnosť pre fanúšikov LIVING COLOUR a potrebný študijný materiál pre všetkých priaznivcov rocku a metalu.

 5

Koscj

Verdikt

Zberateľská povinnosť pre fanúšikov LIVING COLOUR a potrebný študijný materiál pre všetkých priaznivcov rocku a metalu. Vysoká výpovedná hodnota nahrávky vysoko prevyšuje nevýhodu dobového zvuku.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 67:04

Produkce: Vernon Reid

www.myspace.com/livingcolourmusic

Sestava

Skladby

  1. Cult Of Personality
  2. Pride
  3. Someone Like You
  4. Fight The Fight
  5. Funny Vibe
  6. Sailin' On
  7. Information Overload
  8. Love Rears Its Ugly Head
  9. Soldier's Blues
  10. Open Letter To A Landlord
  11. Solace Of You
  12. Middle Man
  13. Little Lies

Diskografie

The Chair in the Doorway (2009)
On Stage At World Cafe Live (DVD) (2007)
The Paris Concert (DVD) (2007)
Everything Is Possible: The Very Best Of (2006)
CBGB OMFUG Masters (live) (2005)
Live From CBGB's (2004)
CollideØscope (2003)
Pride (1995)
Stain (1993)
Time's Up (1990)
Vivid (1988)