MINIKVAS - ORAVA ROCKFEST - Ak nezrušíte festival, pošlem tam kukláčov a zrušia ho oni (rozhovor s Majom Žuffom)

MINIKVAS - ORAVA ROCKFEST - Ak nezrušíte festival, pošlem tam kukláčov a zrušia ho oni (rozhovor s Majom Žuffom)

MINIKVAS - ORAVA ROCKFEST - Ak nezrušíte festival, pošlem tam kukláčov a zrušia ho oni (rozhovor s Majom Žuffom)

MINIKVAS - ORAVA ROCKFEST - Ak nezrušíte festival, pošlem tam kukláčov a zrušia ho oni (rozhovor s Majom Žuffom)

BEHEMOTH a jeho neúčasť na Minikvase. Bulvárom pretriasané trhanie Biblie nevyústilo len do nechápavého klopkania si na čelo zainteresovaných, celá záležitosť mala oveľa vážnejšiu dohru. Po nátlakoch bývalého poslanca KDH dostali organizátori na výber – zrušiť festival alebo metalového headlinera. Ako to všetko dospelo až sem? Je za tým len prehnaná drzosť alebo neoprávnený zásah zo strany byrokracie? Prečítajte si názor jedného z organizátorov tejto udalosti, Maja Žuffu.

MINIKVASFestival Minikvas je za nami. Ako ste spokojní s jeho priebehom?

Priebeh samozrejme nebol bezproblémový, počasie sa nám v sobotu radikálne zhoršilo, boli sme núteni pozastaviť program a zabezpečiť všetko potrebné, aby nedošlo k žiadnemu úrazu. Nakoniec sa situácia ukľudnila a festival pokračoval pokojne ďalej. Celkový dojem je skvelý, ľudia nerobili žiadne problémy, SBS bola milá a ustretová, technika nekolabovala, kapely hrali podľa plánu, takže sme naozaj spokojní.

Zatiaľ teda ide o úspešný projekt?

Relatívne áno. Bolo nam vyčítaných pár chýb, ale tie do budúcna odstránime. Predsalen, ako Orava Rockfest tím sme Minikvas organizovali po prvýkrat a nevedeli sme do detailov, do čoho ideme po technickej stránke. Ale už sme sa poučili a ďalšie ročníky budú o tieto nedostatky ochudobnené.

O aké chyby išlo?

Už prvý deň sme mali veľké problémy s tým, kde stanuchtivých fanušíkov ubytujeme. Samozrejme, stanové mestečka nestíhali pri takom počte ľudi. Čiže náš plán je rozšíriť ich, vyznačit chodníky a zredukovať prašnosť pred pódiom.

To prišiel taký neočakávateľne veľký počet návštevníkov?

Očakávane neočakávaný, organizátorov festivalov samozrejme vždy potešia veľké čisla. Tu však išlo skôr o to, že prišlo viac „cezpoľných“ ako domácich. Veľa Čechov, Maďarov, pár Poliakov, dokonca Ukrajincov. Ale ani Slováci nesklamali.

Minikvas vznikol spojením organizátorov Oravského Rockfestu a Hodokvasu. Ak sa nemýlim, oba tieto projekty boli v minulosti stratové, čo vám dalo odvahu ísť do ďalšieho spoločne?

Hlavne skúsenosti. Minikvas bol stratový zlým manažmentom a hlavne zlým hospodárením s rozpočtom, o ľudí núdza nebola. Pri Orava Rockfeste zase išlo o nedostatok fanúšikov. No a v neposlednom rade je oravské počasie veľmi nestabilné. Takže sme sa zhodli na tom, že tieto naše plusy zúžitkujeme.

Ako ste mali medzi sebou podelené kompetencie?

Orava Rockfest tím zabezpečoval celkový chod a stavbu festivalu. Od stage manažéra až po technikov a upratovaciu čatu. Minikvas tím loboval za reklamu a počiatočný booking kapiel.

MINIKVAS

BEHEMOTH, pôvodne ohlásený headliner festivalu, bol však pravdepodobne váš nápad. Nápad, od ktorého ste museli neskôr upustiť. Čo sa vlastne stalo?

Dohoda medzi Minikvasom a Orava Rockfestom bola postavená na tom, aby aj naša strana mohla zasahovať do programovej štruktúry. Našim cielom bolo na Slovensko pritiahnuť spomínanú kapelu BEHEMOTH. Bratia Poliaci zatiaľ nikdy nesklamali. Sľubovalo sa veľke promo, ktoré sa nakoniec trošku prehnalo vypustením pravdivej informácie do médií o trhani "cirkevne nepoškrvrniteľnej" Biblie. Informácie sa chytil bývalý poslanec za KDH Peter Gabura a pod hrozbami zrušenia celého fetivalu sme boli donútení, už aj zo strany mesta Modra, kapelu BEHEMOTH vypustiť z programu. Mrzelo nás to, pretože sme si chceli udržat akú-takú kredibilitu. Žiaľ, stalo sa, čo sa stalo. Zálohu nam nik nevráti, takisto ani fanúšikom nenaplnený skvelý zážitok.

Nebolo trošku hlúpe vypúšťať články o trhaní Biblie do bulvárnych médií? Bolo predsa jasné, že sa toho niekto chytí a bude problém.

Skús si položit túto otázku z iného uhla. Nie je hlúpe vypúštat do médií omnoho horšie věci, ako je samotné trhanie Biblie? Predsalen, ide o bulvár, ktorého sa chytá mnoho ľudi. Ale budem trošku tvrdší. Ak sa niekto poserie z nezávislého poslanca, ktorý napiše obyčajný list mestu, tak prepáč, ale kde to žijeme? Kde je sloboda slova? To je tu naozaj policajný alebo priam cirkevný štát? Zrejme áno.Tak radšej držme hubu a krok.

Pravdou ale je, že sa festival konal na pozemku mesta. Teoreticky tak mal primátor právo zasiahnuť, ak sa mu niečo nepáčilo.

Sám primátor bol za BEHEMOTH. Dokonca aj prednosta za túto kapelu loboval. Jeden e-mail od „najvačšieho“ zákonodarcu na Slovensku a všetci sa z toho poserú. Toto je riešenie spred 89-teho. Veľa vysvetľuje aj článok v týždenníku Život, kde sa touto kauzou zaoberal mediálny žralok Henrieta Ďurovová.

MINIKVASSpomínal si, že sa do toho nejakým spôsobom zaplietol aj minister vnútra Kaliňák.

Polanec Gabura sa ním vyhrážal, sedí s nim v jednej miestnosti. „Nezrušíte festival, pošlem vám tam sto kukláčov a zrušia vám ho oni,“ toto sú jeho slová.

Ste vôbec ochotní sa po tomto všetkom opäť vracať s festivalom do Modry?

Myslim, že nás to až natoľko neodradilo, aby sme hľadali nové útočisko. O rok plánujeme ešte väčšiu pecku, akou je samotný BEHEMOTH. Zatiaľ možem potvrdiť len jedno - ide o legendu z blackmetalového súdka.

V tom prípade je už teraz jasné, že sa o to bude niekto zaujímať opäť.

Samozrejme, že áno, ale už si dáme veľký pozor nato, čo vypustíme do médií.

Nebojíš sa, že si na vás tentokrát posvietia aj sami?

Pokial neprekročíme isté hranice únostnosti tohto cirkevno-policajného štátu, tak sa nemáme čoho báť.

Čo by pre vás znamenal prípadný ďalší zásah "zhora"?

Ignoráciu toho "zhora". Zistili sme, že sme mohli kľudne ignorovať aj tohtoročný apel, ale radšej sme ustúpili.

Akousi náplasťou za nevydarený BEHEMOTH boli tento rok EKTOMORF. Myslíš si, že išlo o adekvátnu náhradu?

Určite nie. Žiaľ, v tak krátkom časovom úseku, ktorý nas delil od zrušenia BEHEMOTH po otvorenie Minikvasu, sme nemali inú možnost. Oslovili sme neskutočne veľa kapiel, no jediná, ktorá bola aspoň ako-tak známeho mena a navyše schopná v tom termíne koncertovať, boli práve spomínaní Maďari EKTOMORF.

Ktoré boli tie ostatné skupiny "menšieho mena"?

Bolo ich viac, ale myslím, že už je to zbytočné rozoberať. Každy by si možno našiel niečo lepšie, no po dohode s celým organizačným výborom sme zvolili práve EKTOMORF.

MINIKVAS

Čo si o tejto výmene mysleli samotní fanúšikovia? Zaregistroval si nejaké reakcie?

Samozrejme, že áno. Niekto chcel vrátiť vstupenku, niekto vysvetlenie, ktoré aj dostal. Na druhej strane, ľudia pochopili, čo sa stalo. Aj tak však brali EKTOMORF, ako si sám spomenul, len ako slabú náplasť.

Ako nato zareagovali samotní BEHEMOTH?

Chceli vysvetlenie, to sa im aj dostalo a záloha bola zaplatená. Ale myslím, že po More Than Feste (pozn. – ­bola im vyplatená len časť zo sľúbeného honoráru, na zahraničných festivaloch potom nešetrili štipľavými slovami na adresu organizátorov) a Minikvase na Slovensko v dobrom spomínať nebudú. Žiaľ, viac ti k tomu povedať neviem.

Okrem metalového headlinera bolo na Minikvase veľké množstvo iných kapiel, častokrát o poznanie komerčnejšieho kalibru. V podstate veľmi pripomínate model Top Festu.

Model Top Festu je stavaný na slovenskych "rádiovkách". Model Minikvasu je postavený na širokospektrálnosti žánrov - nájdete tam drum’n‘bass, chillout, punk, ska, trip hop, metal. Jednožánrový festival by na Slovensku nemal úspech.

Asi ste sa o tom presvedčili aj na Orava Rockfeste.

Samozrejme, že áno.

MINIKVASSvoju "koncertnú" premiéru si u vás odbil aj Rudi Rus so svojou metalovou diskotékou. Ako mu to šlo?

Pravdupovediac som od Rudiho viac ani nečakal. Našiel som si v tom festivalovom zhone hodinku a pozrel si jeho setík. Nesklamal!!! Reláciu Headbanger_FM počúvam už cez 5 rokov a nikdy som nemal potrebu ju vypnúť. Rudi je veľký znalec hudby a mám pred jeho názormi na hudbu rešpekt.

Nebolo trošku zvláštne umiestniť ho priamo pred bazén? Alebo sa tam našli aj nejaké metalové akvabely?

Festival Minikvas bol postavený zo štyroch scén – hlavný stage, Metro klub (techno) stage, Čajovňa (chillout) stage a Fantasia stage priamo pre spomínané "akvabely". Na Fantasia stage hrali vylučne DJ-i Rádia_FM, medzi ktorými bol aj Rudi Rus.

Okrem festivalu máte aj projekt Orava Rockfest TV. O čo v ňom ide?

Ja s Tomášom pracujeme pre jednu nemenovanú televíziu a z času na čas mapujeme metalovo-rockovú scénu na Slovensku. Robíme (zatiaľ v obmedzenom množstve) profily kapiel a koncertov u nás. Viď napríklad posledné reportáže z KREATOR, VADER a niekoľkých ďalších akcií. Ide skôr o hobby.

Všimol som si, že sa snažíte zviditeľniť hlavne mladé skupiny. Zaslúžia si to?

Myslím, že každá kapela, ktorá je čo i len trochu originálna a nekopíruje zvyšok sveta, si zaslúži svojich päť minút slávy.

Koľko sa takých na Orave našlo?

Málo, ale aspoň, že našlo.

Najviac vyčnievajú pravdepodobne EMOR. Počul som, že sa rozpadli, je to pravda?

EMOR je slovenská špička vo svojom žánri. Vlastnú originalitu už potvrdili na nejednom koncerte, určite si ich zaregistroval aj ako support skvelých LVMEN. Čo sa týka rozpadu, s ním je to diskutabilné. Najviac by k tomu vedeli povedať samotní členovia kapely. Ja viem len to, že majú nového gitaristu a kvôli nedostatku času na nacvičenie setu nevystúpili ani na Minikvase, kde sme im ponúkali veľmi lukratívny čas.

Nemrzí ťa to, že ste do nich (a nielen vy) vrazili toľko energie a aj tak sa stále zmietajú v problémoch?

Samozrejme, že mrzí. Sám mám kapelu a viem, aké ťažké je naladiť všetkých členov na jednu frekvenciu. Ale život ide ďalej a ja pevne verím, že sa z toho depresivneho stavu rýchlo dostanú, zaslúžia si to.

Foto: Majov archív + www.minikvas.sk

 22

Klypso