OBLITERATE - Something Wrong

OBLITERATE - Something Wrong

OBLITERATE - Something Wrong

OBLITERATE - Something Wrong

OBLITERATE působí na slovenské grindové scéně již řadu let (konkrétně 17), avšak to, co v pohodě stačí na košický region, v lepším případě pak na celou Slovenskou republiku, ještě nemusí znamenat úspěch v globálním měřítku. Ani aktuální CD „Something Wrong“ (s ne zrovna povedeným obalem) na tomto faktu nic nemění. Zatímco dříve byly u těchto muzikantů častokrát vzpomínány vlivy NAPALM DEATH, teď už je tomu jinak. Kapela se snaží o progresivnější tvář (zřejmě vliv příchozího kytaristy Ivana Babilonského), nebrání se zakomponování hardcorových či deathmetalových prvků, různých kytarových vyhrávek, hraje si s detaily... Navíc má vzhledem k instrumentálním schopnostem dostatek předpokladů dosáhnout úspěchu. Formálně je tedy vše v naprostém pořádku, avšak celkově to až tak nefunguje - nahrávka postrádá nějaké výraznější charisma, což je její zásadní problém. Co z toho, že se kapela snaží vše pojmout ne zcela konvenčním způsobem, co z toho, že jí nelze upřít značnou snahu... Škoda, příště snad svůj záměr dotáhnou košičtí muzikanti do lepšího konce.

 15

Deadmann

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Diskografie

Universe, Milk, Structures (2018)
Superboring (2012)
Something Wrong (2009)
We Haven´t Given Up Yet (promo EP) (2007)
The Ball Season (split w. MÄSO) (2005)
Tangled Ways (2003)
Against Your Will (split w. DIN-ADDICT) (2002)
Antiracism (promo) (2001)
Pieces Of Superior Life+Blindness (MC reedition) (2000)
split MC (w. N.C.C.) (2000)
4way split EP (w. HAEMORRHAGE / EMBOLISM / SUFFOCATE) (2000)
The Feelings (2000)
Blindness (splt w. EXCRETED ALIVE) (1997)
Blindness (demo) (1995)
Pieces Of Superior Life (demo) (1993)

Jiné pohledy

8 / 10
Zásadnejšie sa s Deadmannom rozchádzam v bodovom hodnotení, v názore na fungovanie/nefungovanie produkcie skupiny a v hodnotení obalu CD - môj pohľad je oveľa pozitívnejší.

OBLITERATE podľa mňa prišli s najdospelejšou nahrávkou vo svojej dlhej histórii, ktorou sa im nielenže podarilo odpútať od obviňovania z kopírovania grindovej legendy, ale vytvoriť si aj celkom originálnu tvár. Nebudem tvrdiť, že „Something Wrong“ je geniálnym dielom a ani si netrúfam niekoho presviedčať, že ide o absolútnu bombu, no stojím si za tým, že novinka z dielne OBLITERATE je nadpriemerným albumom, nielen v porovnaní s domácou (československou) scénou. Podľa môjho názoru sú OBLITERATE schopní s tuto nahrávkou konkurovať aj svetovej grindovej špičke.

Aby som nahrávku len nevynášal do neba... Isté rezervy vidím hlavne v málo prepracovanom vokále, ktorý mohol nahrávku ešte viac oživiť a dodať tú Deadmannom kýženú charizmu a vo zvuku, ktorý aj napriek veľmi kvalitnej práci odvedenej v domácom štúdiu, mierne trpí na klasické nedostatky vlastnej produkcie, ktoré by snáď odstránil nejaký dobrý a nezávislý producent. Ale to už necháme na budúcnosť a možno aj väčšiu podporu zo strany rakúskeho vydavateľa.

PS: možno sa nájde niekoľko kuvičích hlasov obviňujúcich ma z nadržiavania kapele, nielen preto, že sú Košičania ako ja, ale hlavne preto, že sú mojimi priateľmi... Nikomu nebudem brať jeho názor a pohľad na vec, no s pokojným svedomím môžem vyhlásiť, že som sa pri hodnotení nahrávky od týchto väzieb snažil odpútať čo najviac.
Koscj | 1. září 2009