KINGS OF LEON - Only By The Night

KINGS OF LEON - Only By The Night

KINGS OF LEON - Only By The Night

KINGS OF LEON - Only By The Night

KINGS OF LEONRodinný podnik KINGS OF LEON momentálně vlastní spotřební nálepku pop-rock. Je však nutné dodat, že toto v současné době znamená i jistý vývoj a částečnou absorbci vlivů různých ne-mainstreamových stylů (chcete-li jejich popovatění). Partička z Tennessee, složená ze tří bratrů Followillových a bratránka Matthewa Followilla, je nejlepším důkazem tohoto tvrzení. Jejich debut „Youth And Young Manhood”, totiž není nic horšího než špinavá směs jižanského rock´n´rollu s příchutí country, kterému záhy začali sekundovat krapet uhlazenější pokračovatelé v podobě alb „Aha Shake Heartbeat” a „Because Of The Times”. V pořadí čtvrtý opus „Only By The Night” je hodně přirovnáván k tvorbě slavných U2. Na to konto připomeňme, že se KINGS OF LEON představili (v pozici už vydobyté platinovými prodeji) jako předskokan právě na jejich „Vertigo Tour” v roce 2005. Pokud bych tedy měl nějak komentovat podobnost obou generačně rozdílných formací, tak bych v prvé řadě zmínil, co už jsem naznačil výše. Stejně tak jako irské mega-hvězdy i KINGS OF LEON přispěli k určité popularizaci jisté odnože rocku.

Desku otvírá odzbrojující „Closer”, která na mě působí jako soundtrack k právě ukončené lásce, k čemuž dopomáhá i text v podobném smyslu. Šouravé tempo, které je průvodním znakem nové nahrávky, dokresluje hodně zajímavá barva zpěvákova hlasu a postupně vynořující se střípky různých kytarových motivů. Potom si už jenom objednat „první truchlící” a přes cigetový kouř vzpomínat na to, co bylo a už nebude. Dvojka „Crawl” lamentuje za pomoci zbustrovaného kytarového podkladu nad žalostným stavem USA. Následuje tutová hitovka „Sex On Fire“, kterou si nejdříve poslechněte a potom mi můj postřech vyvraťte. Ideální věc pro vzpamatování se z šoku popisovaného u úvodní písně – utři slzu a najdi si někoho nového. Tenhle vál prostě připravuje na lepší zítřky.

KINGS OF LEONNásledující „Use Somebody” je vyznáním, možná právě novému objektu zájmu, za krásné podpory doprovodných vokálů. Skladba „Manhattan” jakoby volně navazovala na předešlou, i zde se o slovo intenzivně hlasí nápaditá obsluha baskytary. V pořadí šestá „Revelry” je vystřízlivěním z předešlého hýření a to v pomalém tempu. „17” působí hodně vlezle a dost přiblble, nicméně, i přes svou lehkou nesnesitelnost bytí, koncepci alba příliš neškodí. Loudavé „Notion” s vkusně zakomponovánými klávesami a „I Want You” jsou dosti špinavé, stejně tak jako jejich textový doprovod. Skupina prostě nezapře svůj jižanský původ. „Be Somebody” by opravdu mohla být  U2-ovka. I díky tomu, že nepostrádá pořádný kus gradace. Intimní kytarovo basový duel v poslední „Cold Desert” potom připomíná zážitky z právě ukončené hudební expedice.

Pro odvážné rockery i takové, kterým se při vyslovení slova pop odmítá stáhnout předkožka, může jakékoliv album KINGS OF LEON pootevřít dveře do další rockové komnaty. „Only By The Night” narozdíl od předchůdců nabitých energií spíše pomaleji rozmíchává paletu různých nálad a pocitů, která i tak neustále odkazuje na rock´n´rollové hudební kořeny. Ve vší pokoře - aktuální album jenom potvrzuje talent a vynikající formu kapely z alb předešlých.

 12

Verdikt

„Only By The Night” na rozdíl od energických předchůdců spíše pomaleji rozmíchává paletu různých nálad a pocitů, ale i tak neustále odkazuje na hudební kořeny kapely, která, při vší pokoře, jenom potvrzuje svůj talent a vynikající formu z alb předešlých.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,3 / 10

Další informace

Stopáž: 42:10

Produkce: Angelo Petraglia a Jacquire King

www.kingsofleon.com

Sestava

Skladby

  1. Closer
  2. Crawl
  3. Sex On Fire
  4. Use Somebody
  5. Manhattan
  6. Revelry
  7. 17
  8. Notion
  9. I Want You
  10. Be Somebody
  11. Cold Desert

Diskografie

Only By The Night (2008)
Because Of The Times (2007)
Aha Shake Heartbeat (2004)
Youth And Young Manhood (2001)