XASTHUR - All Reflections Drained

XASTHUR - All Reflections Drained

XASTHUR - All Reflections Drained

XASTHUR - All Reflections Drained

O tom, či je Maleficov pád do hlbín odvrátenej strany vlastnej psýché len hraným kotrmelcom kaskadéra sa možno prieť donekonečna. To, čo dokumentuje s takmer železnou pravidelnosťou pod hlavičkou XASTHUR je však stále pôsobivým svedectvom rozkladu. Nekonečná séria (doslova) dlhohrajúcich albumov prekladaná chaoticky vydávanými splitmi tvrdohlavo speje k totálnej dekompozícii pôvodného blackmetalového základu.

XASTHURI keď od „Defective Epitaph“ sólista Malefic živé nástroje viac pridáva než uberá, dnes dokázal čiernu vlajku zabodnúť na ceste k totálne beztvarému, agonickému ambientu ešte o kus ďalej. Okrem efektami zmrzačeného violončela a (rovnako ako na minulej doske amatérskych) bicích na „All Reflections Drained“ pribudlo hovoreného slova. Navyše so „spevom“ a hlasmi Maleficovi pomohla záhadná persóna M. H., a tak je – napriek zvukovej špinavosti a inštrumentálnej neučesanosti – novinka pestrejším počinom než jej predchodcovia.

Medzihry, prekladajúce jednotlivé „kompozície“, sú tmeliacim prvkom a dotvárajú dojem jednoliatosti, v ktorej je ťažké izolovať začiatky, konce a nosné motívy jednotlivých stôp. Rafinovaný, hrubý, no čitateľný zvuk, podobne ako na albumoch NORTT, navodzuje dojem fyzickej i emocionálnej vzdialenosti od poslucháča. Do seba zahľadená hudobná produkcia XASTHUR je tu takmer oprostená od agresívnych výpadov (jednou z výnimiek je ústredná, štvrťhodinová a tradičnejšie vystavaná „Masquerade Of Incisions“). Viac, než trebárs LEVIATHAN XASTHUR pripomenie LURKER OF CHALICE: rozostrené a disonantné gitarové linky dopĺňajú viac ruchy a zvuky než konzistentné muzikálne plochy. Len občasné vzopätia klasicky „kostolných“ kláves a monotónny škrekot pripomenú, v akých žánrových vodách sa poslucháč plaví. Alebo topí, vyberte si.

XASTHUR už pár rokov balansuje na hrane medzi adoráciou a absolútnym odmietaním. „All Reflections Drained“ je pritom viac, než akýkoľvek predošlý počin s týmto logom individualistickou a individuálnou nahrávkou, naplnením klišovitého pojmu „sountrack k imaginárnemu filmu“. Sú len dve možnosti, ako sa k nemu postaviť: ľahnúť si a studenou rukou sa nechať za nohu ťahať do neznáma obťažkaného hustou hmlou. Alebo sa sústredene započúvať a nechať sa znechutiť tým, ako je možné, že sa o tomto hudobnom diletantovi popísalo toľko papieru.

XASTHUR

 Přidejte svůj názor

Thorn

Verdikt

Predvídateľná, ale stále pôsobivá dávka hudobnej beznádeje. Doslovne i prenesene.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,3 / 10

Další informace

Stopáž: 56:42

xasthur.mercurous.net

Sestava

  • Malefic - všetky nástroje, spev, hudba a texty
  • M.H. - spev a hlasy, klávesy

Skladby

  1. Dirge Forsaken
  2. Maze Of Oppression
  3. Achieve Emptiness Part II
  4. Masquerade Of Incisions
  5. Damage Your Soul
  6. Inner Sanctum Surveillance
  7. Obfuscated In Oblivion
  8. All Reflections Drained

Diskografie

Portal Of Sorrow (2010)
All Reflections Drained (2009)
Defective Epitaph (2007)
Xasthur (MCD) (2006)
Subliminal Genocide (2006)
Nortt / Xasthur (split) (2004)
Xasthur / Leviathan (split) (2004)
To Violate The Oblivious (2004)
Telepathic With The Deceased (2004)
Xasthur / Angra Mainyu (split) (2004)
Nachtmystium / Xasthur (split) (2004)
The Funeral Of Being (2003)
Suicide In Dark Serenity (2003)
Nocturnal Poisoning (2002)
Xasthur / Acid Enema (split) (2002)
A Darkened Winter (promo) (2001)
A Gate Through Bloodstained Mirrors (2001)
Xasthur / Orosius (split) (1999)