RUMBURAX - Good Times Bad Times

RUMBURAX - Good Times Bad Times

RUMBURAX - Good Times Bad Times

RUMBURAX - Good Times Bad Times

RUMBURAX určite slúži k cti, že sa svojmu žánrovému remeslu, či už v aktuálnej skupine alebo v tých predošlých, venujú už nejaký ten rôčik. Niekoľko rokov potom, čo numetalové tsunami poľavilo aj za hranicami – a niekoľko rokov potom, čo s jeho trápne nepochopeným napodobňovaním dali pokoj aj tunajšie kapely, sa starým pardálom z Bratislavy konečne podarilo vydať... počin. Príliš krátky s príliš málo regulárnymi piesňami na to, aby to bol radový album, príliš dlhý s príliš veľa samostatne stojacimi nápadmi na to, aby sa jednalo o EP. Veľmi úprimne a otvorene povedané, kapela so zlým názvom a priveľa potenciálnymi žánrovými predsudkami zo strany poslucháča dopadla ďaleko najlepšie, než sa v našich končinách kedy komu podarilo.

RUMBURAXRUMBURAX síce používajú už použitú paletu, no darí sa im však miešať vždy tie správne ingrediencie tým správnym spôsobom, takže výsledok, hoci máte od prvého posluchu pocit, že vás nemá čím prekvapiť, nakoniec naozaj prekvapí. Jeho najväčšou devízou (a čím viac sa nad tým človek zamýšľa, tým viac to musí oceniť) je fakt, že skladby okamžite lezú do hlavy, sú zapamätateľné, nezameniteľné a dokonca aj typické. Že sa v roku 2009 stretnem s nu(?)metalovou kapelou, ktorá ma prekvapí niečím takýmto, som vskutku nečakal. Že bude dokonca zo Slovenska? Z každého žánrového hrnca je tu tak akurát. Keď treba hopsavý našľapaný riff, príde. Keď sa zacnie po metalcorovej hobľovačke, čaká za rohom. Bonusom je výdatný zvuk a možno svetovo tuctová, no na Slovensku ešte stále ojedinelá dokonalá produkcia.

„Good Times Bad Times“ je pozoruhodný sumár pravdepodobne niekoľkých rokov roboty a mix všetkého, čo RUMBURAX po celé tie roky ovplyvňovalo. Pred vydaním sa ďalej ich však čaká dôležité rozhodnutie, ako so svojim obrovským hudobníckym potenciálom naložiť tak, aby sa do tentokrát zdarne obídenej žánrovej pasce nabudúce nechytili. Možno nie je fér zaobchádzať s nimi ako s debutujúcimi začiatočníkmi, keďže vekovo aj hudobnícky ide už predsa len viac o veteránov, no pri absencii konkurencie to aj tak nemá komu vadiť. Veľmi sa teším na to, ako pri ďalšom počine Bratislavčania obstoja v náročnej skúške odvahy a pri pohľade na METROPOLIS, DOGMU, NO GRAVITY a podobné skrachované projekty s komerčnými ambíciami aj tak trochu dúfam, že snaha RUMBURAX reprezentovaná rádiovo editovanou „It’s Over” im nevyjde.

 2

V-dur

Verdikt

Metalcorovou energiou výdatne sýtená slovenská odpoveď na dávno prevalenú nu-metalovú vlnu, ktorej oneskorenosť vyťahuje spomedzi doterajších zúfalých pokusov konečne reprezentatívna úroveň.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 34:29

Produkce: Roland Grapow
Studio: Roland Grapow studios

www.myspace.com/rumburax

Sestava

Skladby

  1. There's No Way
  2. Process
  3. It's Over
  4. Scout
  5. You'll Like It
  6. Lines (Ygloo Mix)
  7. Process (Devil's Dam Remix)
  8. It's Over (Devil's Dam Remix)
  9. It's Over (Radio Edit)

Diskografie

Good Times Bad Times (2009)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Oplatilo sa čakať, hoci naozaj zamrzí, že nový album je v podstate iba EP. Radosť počúvať to živé miesenie metalových žánrov a odtieňov v podaní talentovaných Bratislavčanov - od nu metalu v štýle DEFTONES až po súčasný nadupaný metalcore; všetko je to podané v špičkovej inštrumentálnej a zvukovej kvalite. Slovenská metalová smotánka v plnej paráde.
Rudi | 7. května 2009