EIDOLON - Hallowed Apparition

EIDOLON - Hallowed Apparition

EIDOLON - Hallowed Apparition

EIDOLON - Hallowed Apparition

Čtvrtý kotouč bandy Eidolon se tváří zajímavě nejen tím, že jeho autoři pocházejí ze země hokejek, losů a javorů (správná odpověď: Kanada), ale i velmi interesantním a podmračeným obalem. Bohužel, nutno konstatovat, že tyto dvě věci jsou asi tím posledním, co posluchače během obcování s Hallowed Apparition vyvede z míry... Nevykládejte si to špatně, nechci utápět tuhle čtveřici hned od počátku v exkrementech (kam beztak nepatří...), ale to, co nazýváme kvalitním průměrem, je při našťouchanosti metalových kolbišť trochu málo.

EIDOLONJakmile Eidolon spustí - a je to pěkně zostra - začíná se mi na jazyku převalovat pachuť vývaru z úžasných a neopakovatelných zářezů Nevermore a Annihilator. Cirkulárně zvučené kytary jednotvárně cupují a krabatí elektřinu, bubeník Shawn Drover nám názorně ukazuje, že jeho souprava je vážně rozměrná, s kopáky proklatě čilými, a pěvec Brian Soulard zase exponuje výšku a sílu svého hlasu. Jenže - sekerník Glen Drover navzdory perfektně ostrému nazvučení svého inštrumentu nemá v krvi leptavou sžíravost a disharmoničnost nihilního Nikdy více, ba ani tu svinskou agresivitu anihilační brigády Jeffa Walterse. Brian Soulard zoufale tone v příliš monotónně kvičivých vokálních linkách, přičemž ani jeho projev nepobral nic ze suverenity a barevnosti řvoucího slavíka Warella Danea. Výsledek je sice interesantní na poslech a přetéká píděním po formulce absolutní brutality, nicméně pro jeho kvalitu se jen těžko smolí slova chvály...

EIDOLONPokud se ve skladbách De - evolution či Lords Of Desecration ozývá havranní krakor Nevermore, pak v mnoha dalších kouscích se pečlivě udržovaná mrtvolná maska “vážně brutálního a dusného poweru” poněkud heavy metalově pitvoří. Není to vůbec špatné, protože nestačí - li riffy Glena Drovera na vyvolávání neznámých anomálních stavů psýché, pak na melodickou řezničinu typu Primal Fear si troufnou s o mnoho větší suverenitou. V takové chvíli se dokonce i stereotyp vokálních linek rozhoupe k nějaké té kudrlince a Eidolon najednou zní jako moderní a zajímavě pojatý stinný heavoň. Avšak jehličky klišé vytrvale útočí odevšad a člověk, který už vyposlechl něco z žánrových klasiků a virtuózů si občas bude připadat jako v soutěži “poznejte původního interpreta”. Nic ve zlém, ale mezi kapelou, která dovede klišé semlít a dochutit tak, že si je ani neuvědomíte a mezi kapelou, která sice umí mistry zdařile vykrádat, ale už ne čórku dostatečně zamaskovat, je u mne pořád značný rozdíl.

Hallowed Apparition není nikterak špatný materiál - zní moderně, poslouchá se snadno, ale zároveň se i snadno napadá a kritizuje. Eidolon se mi nejeví jako kapela, která by byla vyvolena k metalovému mesiášství, na druhou stranu ani jako kapela, kterou by bylo třeba ve dne v noci kamenovat a ráchat v hnoji. Jenže při vlnobití nových nových jmen a nových a nových titulů je ta trocha spokojenosti po čertech málo...

 Přidejte svůj názor

Marigold

Verdikt

Potenciálně zjímavý mix psycotické power metalu, thrash metalu a heavy metalu, ale bohužel potenciál zůstává nenaplněn. Snad další desky skoncují s bezradnými kompozicemi a hledáním vlastní identity.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. De-evolution
  2. Lords Of Desecration
  3. Forever Be Free
  4. Feed The Machine
  5. Forgotten City
  6. Prelude Into Fear
  7. Mind Aliterations
  8. You Will Burn
  9. Hallowed Apparition
  10. Atomic Rage

Diskografie

Apostles Of Defiance (2003)
Coma Nation (2002)
Hallowed Apparition (2001)
Nightmare World (2000)
Seven Spirits (1997)
Zero Hour (1996)