THE BLACK DAHLIA MURDER, CEPHALIC CARNAGE, PSYCROPTIC, SYLOSIS - Praha, Exit Chmelnice - 31. ledna 2009

THE BLACK DAHLIA MURDER, CEPHALIC CARNAGE, PSYCROPTIC, SYLOSIS - Praha, Exit Chmelnice - 31. ledna 2009

THE BLACK DAHLIA MURDER, CEPHALIC CARNAGE, PSYCROPTIC, SYLOSIS - Praha, Exit Chmelnice - 31. ledna 2009

THE BLACK DAHLIA MURDER, CEPHALIC CARNAGE, PSYCROPTIC, SYLOSIS - Praha, Exit Chmelnice - 31. ledna 2009

Sobotní „Chmelnice“ byla velmi slušně zaplněna již v sedm hodin. Člověk, který se podíval na soupisku kapel, se však nemohl ničemu divit. Američtí THE BLACK DAHLIA MURDER patří k jedné z největších hvězd extrémního novodobého hard coru z hamburgrožroutského světa, marihuanoví imperátoři technického grind-death-crossoveru CEPHALIC CARNAGE u nás zase mají již pevně vybudované jméno díky naprosto famózním a zábavným vystoupením. Protinožci PSYCROPTIC a thrasheři SYLOSIS byli však jmény, která jsem znal zatím pouze ze studiové tvorby a dychtivě očekával jejich živou produkci.

SYLOSISAngláni SYLOSIS bohužel dorazili bez bubeníka, který se léčil v nemocnici od jakýchsi bacilů, a tak přislíbili jen tři skladby, přičemž na první si půjčili Johna Merrymanse z CEPHALIC CARNAGE a na druhou a třetí Dava Haleyho z PSYCROPTIC. Jejich dvoukytarový řádně technicky našláplý thrash metalcore však i s lehce improvizovanými bicími zněl naprosto skvěle. Četné kytarové vyhrávky, charismatický vokalista a na dané poměry i sedící a výtečně jedoucí rytmika. Velká škoda, že nebylo zahráno více. Velmi mě překvapil i ucházející zvuk, na který rozhodně nejsem v tomto klubu zvyklý. Až později jsme se dozvěděl, že aparát byl na „Chmelnici“ převezen z klánovického svatostánku zvaného „Black Pes“.

PSYCROPTIDruhou na řadě byla australská akvizice stáje Nuclear Blast. Klasická sestava s jednou kytarou, neurvalý Jason Peppiatt u mikrofonu (neustále roztáčející do copu zapletenou ozdobu na temeni hlavy), s pokřivenými ústy kázající hlavně z poslední desky „Ob(Servant)“. Živelný death metal se silovým vokálem, který se rozhodně neutápí v archaickém pojetí žánru, měl kupodivu u publika o něco menší odezvu než zkrácený set SYLOSIS, snad proto, že PSYCROPTIC oproti nim odehráli o něco techničtější, pomalejší a také méně předvídatelný set. Vtipálci z CEPHALIC CARNAGE nastoupili vzápětí. Bouřlivý nástup, technicky brilantní provedení, všude pohyb, do toho všeho chroptící pořízek Lenzig Leal, odděn na počátku typicky do dresu, který si lidi dokázal ihned získat na svoji stranu. Na řadu přišly samozřejmě typické fórky padání a hraní na zemi, satanisticko-black metalové masky a převleky, Lenzig si nezapomněl několikrát odskočit, aby si zahulil z kouzelného upírského jablíčka, a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Zábavy bylo dostatek. Publikum přijímalo bohaté porce jejich brutální show s otevřenou náručí, nechyběli circlepity, stagediveři a parádní atmosféra, která se stává pro vystoupení CEPHALIC CARNAGE typickou. Vynikající set, který poskytl instrumentálně bohatou přehlídku od grindujících sypaček a náklepů až po stoner rockové polohy.

THE BLACK DAHLIA MURDER Hlavní hvězdy, pocházející z množiny NWOAHM, nechali publikum chvilku vydechnout. Stěhovala se totiž celá jejich bicí souprava. THE BLACK DAHLIA MURDER pak definitivně nastoupili a na pódiu se strhla energická smršť. Trevor Strnad lítal z jedné jeho části na druhou, neustále divoce gestikuloval rukama a musím uznat, že u publika mu to vycházelo na jedničku. Mne však už v tu dobu zmáhala únava způsobená týdenním pobytem na nemocničním lůžku, a tak jsem si bohužel jejich vystoupení příliš neužil. Výsledkem nicméně jednoznačně bylo to, že si u mě amerikánci opravili hodnocení jejich živé produkce, které po předloňském „Brutal Assaultu“ nebylo valné. Nakonec bych se chtěl vrátit ještě k jedné věci. Zvuk byl sice přehulený u všech kapel, ale na poměry „Chmelnice“ – velmi dobré. Konečně jsem v tomto prostoru slyšel i kytary. Bravo.

 5

RIP
RIP

Další informace