EXISTENCE - Babylon Voodoo

EXISTENCE - Babylon Voodoo

EXISTENCE - Babylon Voodoo

EXISTENCE - Babylon Voodoo

Je to dost, že letitá litomeřická crossoverová hydra ze svého lůna konečně vytlačila oficiální albovou kulatinu. Člověku se ani nechce věřit, že jde po těch patnácti letech o opravdu první albový zásek kapely. Oblast, ve které se EXISTENCE pohybují, se dá nazvat hard/crossoverem. Důraz je kladen na koncertně funkční, hutné střednětempé skladby, které mají zpěvné refrény, silné nosné melodie, úderné kytarové riffy a houpavou rytmiku. Představte si srážku KRUCIPÜSK a DARK GAMBALLE, přidejte lehkou fixaci na arabské melodie a budete mít esenci zvanou „Babylon Voodoo“. Jakoby někdo lehce vykořenil clawfingerovskou hitovku „Two Sides“, dodal jí výraznější čehůnské zabarvení a roztáhl ji na plochu necelých čtyřiceti minut.

Poněkud mě mrzí, že se na albu znovu objevují již dříve a více jak pět let nahrané skladby. To za takovou dobu litoměřičtí opravdu nesložili více materiálu? S tím souvisí i druhá věc, která mě na aktuálním počinu trochu rozesmutněla. Tou je fakt, že se kapela nikam nepohnula, není znát vývoj, či nějaký náznak evoluce. Na druhou stranu si EXISTENCE uchovává své silné stránky. Těmi je nenásilná a přirozeně působící integrace elektroniky, která buďto posiluje základní melodické motivy, nebo zajímavým způsobem čeří pozadí skladeb. Vítaným zpestřením je i zapojení ženských vokálů, méně tradičních nástrojů nebo orientální melodické tématiky.

EXISTENCEProblém mám stále s některými polohami Ton-Xova vokálu. Velmi často jeho poněkud toporné přehrávání výrazu působí neautenticky, ačkoliv ve volnějších pasážích dokáže s hlasem pracovat příjemně a přesvědčivě. Texty v domácím jazyce jsou naprosto skvělým zpěvným doprovodem do té doby, než se začnete zajímat o jejich obsah. Bohužel. Osobně mě opravdu velmi těší pěvecký kontrast, kterým je ženský vokální element, velká škoda, že tímto artefaktem kapela zatím poměrně šetří. Ačkoliv ve stylově příbuzných souborech podobný model moc nevyhledávám, EXISTENCI by hlasové protiklady slušely. Na jedné straně neučesaný, sekaný a chlapácky hekající chraplák a na druhé nebesky čistý ženský hlas. Nejsilnější skladbou z celého „Babylon Voodoo“ je v mých uších předposlední a asi nápadově nejbohatší „Nueva Babylonia“, která využívá právě výše zmíněných prvků. Naopak poměrně zbytečný remix, který za ní následuje, si mohli litoměřičtí klidně odpustit. Očekávání, které jsem do albové prvotiny EXISTENCE vkládal, byla tedy naplněna pouze z části, a já pevně doufám, že na reparát, který od kapely očekávám, nebudu čekat dalších pět let.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Hard/crossover, balancující někde mezi KRUCIPÜSK, DARK GAMBALLE a notně počeštělými CLAWFINGER, od kterého jsem čekal přeci jen o ždibec více.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 37:58

Produkce: Existence
Studio: Kodbzey

www.existence.cz

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Koko
  3. Chlupatej
  4. W kopretinách
  5. Arabian Disco
  6. The Best Song
  7. Na křídlech draků
  8. Border Control
  9. Nueva Babylonia
  10. Re-tox Control (roPko REMIX)

Diskografie

Babylon Voodoo (2008)
Na křídlech draků (SP) (2004)
existence.zde.cz (demo) (2003)
''Vítejte!....'' (demo) (1999)
Jim samý jedovatý věci (demo) (1997)