KREATOR - Coma Of Souls

KREATOR - Coma Of Souls

KREATOR - Coma Of Souls

KREATOR - Coma Of Souls

Tohle album se nakonec stalo jakýmsi vyvrcholením ryze thrash metalového období těchto německých dravců. A byť je mnohými označované za pouhý klon předchozího bestselleru „Extreme Aggression“, musím se jej v této recenzi trochu zastat. Po šesti letech hledání definitivní podoby vlastního stylu stanuli právě zde essenští thrashers na absolutním vrcholu zájmu metalových příznivců, a to jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Ještě tedy necítili nutnost změny svých vyjadřovacích vlastností, spíše jim šlo o to, zaměřit se na vylepšení těch stávajících. Vydavatelství, vědomé si zlepšujících se prodejů jednotlivých alb KREATOR, se pro tentokrát nebránilo vyšším investicím, a tak umožnilo Millemu a jeho partě nahrát album „Coma Of Souls“ ve Státech za asistence prověřeného Randyho Burnse. Krátce předtím však v kapele došlo k jedné poměrně zásadní personální změně na postu sólového kytaristy, při níž Tritzeho vystřídal osobitější Frank „Blackfire“ Gosdzik, známý zejména díky svému úspěšnému působení u spřízněných SODOM.

„Kóma duší“ tak představuje konečnou kapitolu KREATOR v době jejich muzikantského růstu, ale také v době hledání ideálního ryze thrash metalového výrazu. Jak ovšem později v devadesátých letech KREATORskupina několikrát dokázala, nešlo o definitivní cíl jejich cesty. Tohle album v sobě kombinuje agresivitu předchozích počinů s bohatší aranžérskou prací, která se zde projevila hlavně díky využití většího spektra kytar. Ty znatelně přispívají ke zpestření výsledku, ať už se jedná o sólové party nebo akustické fáze. Celkově je toto dílo silně ovlivněno právě hrou příchozího Gosdzika, který do hudby KREATOR vnesl nové impulsy a přirozeně přispěl i ke zvýšení různorodosti nového materiálu, byť nacházejícího se stále v mantinelech tehdejšího thrash metalu. Příkladem za všechny budiž hned úvodní „When The Sun Burns Red“ se znamenitým akustickým intrem. Se vzrůstající aranžérskou dodělaností dochází u KREATOR, stejně jako u tehdejších SLAYER, k přirozenému zvolnění, takže si zde metaloví příznivci přišli kromě razantnějších věcí typu „Agents Of Brutality“, „World Beyond“ a „Twisted Urges“ také na čitelnější střednětempé skladby s přehledným riffováním - „People Of The Lie“, „Mental Slavery“ a „Terror Zone“. Posledně jmenovaná píseň je navíc jakýmsi středobodem nahrávky, v němž se kapela zaskví svou variabilitou a schopností přeřadit mezi několika různými rychlostmi.

Budoucnost však ukázala, že se KREATOR nehodlají ve vývoji zastavit v thrash metalové škatulce. O tom svědčí hned několik alb z následujících let devadesátých, nesoucích v sobě prvky odlišných hudebních žánrů, ať už šlo o temně industriální náměty nebo gothický rock. A právě díky vytrvalému občerstvování jejich metalového pojetí o tyto vnější vlivy přežili tihle Němci se ctí až do dnešních dní. Byť jim současnost znovu velí - hrajte thrash, mají za sebou spoustu znamenitých a poměrně různorodých alb, díky kterým si získali zcela nové fanoušky, kteří by se ke KREATOR jen stěží kdy dostali.

 12

Stray

Verdikt

Konečná zastávka jejich úvodního thrash metalového období a dodnes jejich nejúspěšnější album. Agresivní styl KREATOR vyšperkovaný kytarovou prací výtečného Franka Gosdzika.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,1 / 10

Další informace

Stopáž: 44:45

Produkce: Randy Burns
Studio: Eldorado And Image Studios

www.kreator-terrorzone.de

Sestava

Skladby

  1. When The Sun Burns Red
  2. Coma Of Souls
  3. People Of The Lie
  4. World Beyond
  5. Terror Zone
  6. Agents Of Brutality
  7. Material World Paranoia
  8. Twisted Urges
  9. Hidden Dictator
  10. Mental Slavery

Diskografie

Hate Über Alles (2022)
Gods Of Violence (2017)
Dying Alive (Live) (2013)
Phantom Antichrist (2012)
Hordes Of Chaos (2009)
At The Pulse Of Kapitulation - Live In East Berlin 1990 (DVD) (2008)
Enemy Of God (2005)
Live Kreation: Revisioned Glory (Live, CD+DVD) (2003)
Violent Revolution (2001)
Past Life Trauma (Best Of) (2000)
Voices Of Transgression (Best Of) (1999)
Endorama (1999)
Chosen Few (EP) (1999)
Outcast (1997)
Scenarios Of Violence (Best Of) (1996)
Cause For Conflict (1995)
Renewal (1992)
Coma Of Souls (1990)
Extreme Aggression (1989)
Out Of The Dark... Into The Light (EP) (1988)
Terrible Certainty (1987)
Flag Of Hate (EP) (1986)
Pleasure To Kill (1986)
Endless Pain (1985)