THE SEASON STANDARD - Squeeze Me Ahead Of Line

THE SEASON STANDARD - Squeeze Me Ahead Of Line

THE SEASON STANDARD - Squeeze Me Ahead Of Line

THE SEASON STANDARD - Squeeze Me Ahead Of Line

Představte si koráb zvaný THE MARS VOLTA, jehož kapitán otočil kormidlem do jazzových oceánů a nakrátko zamířil k funky a drum’n’baseovým korálovým útesům. Přitom po dobu pavby neztratil nic ze šťavnatosti, sympatické experimentální roztěkanosti a hudební preciznosti. U aktuální fošny berlínského spolku THE SEASON STANDARD mluví za sebe již to, že produkce se ujal Markus Reuter z KING CRIMSON a u kytary si zahostoval bývalý člen té samé kapely - Trey Gunn. Rozbouřená, ale přesto hladká, svým způsobem učesaná a odlehčená životadárná tinktura z math rocku, jazzu, indie, funku i post rocku nalitá do lahve s etiketou „Squeeze Me Ahead Of Line“ působí čerstvě, lahodně a zajímavě. Dejme si několik smyslných doušků…

THE SEASON STANDARD Vazbu na THE MARS VOLTA kapele asi nikdo neodpáře, ale nejde o nic, co by se dalo nazvat bezuzdným plagiátorstvím a vykrádáním. Album „Squeeze Me Ahead Of Line“ má svůj vlastní ksicht a je tu spíše několik výraznějších faktorů, které v uchu budí povědomost. Tím nejpalčivějším bude zcela jistě falzetický a lehce zefektovaný vokál, který Cedrica Bixlera lehce upomíná, stejně jako výtečně sehraná nervně pojatá rytmická sekce a nazvučení kytar. Oproti výše jmenovaného vzoru absorbuje „Squeeze Me Ahead Of Line“ mnohem více z jazzových motivů, které jsou výtečně poháněny indiecorovým elektromotorem, jenž posluchači nedá vydechnout. Všechny žánry v sobě integruje samozřejmě, jakoby mimochodem a bez tendencí, bez nutnosti si zbytečně zahrávat s nečitelnou nebo rozvleklou kompozicí, která postrádá čitelnost. Ačkoliv se mi dravější poloha alba líbí mnohem více, mezi skladbami naleznete i vyklidněné a relaxační plochy, které uvolňují jiskřivé napětí, jehož výboje rozverně přeskakují ze skladby na skladbu po celé šíři alba.

„Squeeze Me Ahead Of Line“ se dá nazvat technicky komplikovaným. Není zde nouze ani o místa, která mají výrazně silný hitový potenciál a touhu zahnízdit se v ušních boltcích na poměrně dlouhou dobu. Tato hitovost jde ruku v ruce s hudební nepodbízivostí a instrumentálním umem. THE SEASON STANDARD vytvořili nahrávku, která je současná, progresivní a ačkoliv klouže po vlně, která je momentálně velmi „in“, snaží se hranice žánru rozšiřovat a realizovat své vlastní hudební vize.

 15

RIP
RIP

Verdikt

THE MARS VOLTA + více jazzu + více funku + více d'n'b = THE SEASON STANDARD.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 48:35

Produkce: Markus Reuter

www.theseasonstandard.com

Sestava

Skladby

  1. A Seadog Grotesque
  2. The Water Fellow
  3. 12 Inches Nose Makes Disco
  4. Kaira
  5. Makkk
  6. Xylan
  7. Tisa
  8. The Sheep Sheep
  9. Super Push

Diskografie

Squeeze Me Ahead Of Line (2008)
Caudle Cameo (2008)