SEVERED SAVIOR - Servile Insurrection

SEVERED SAVIOR - Servile Insurrection

SEVERED SAVIOR - Servile Insurrection

SEVERED SAVIOR - Servile Insurrection

BDM (potažmo pak tech BDM) na západě Spojených Států nám zkrásněl, divoký příboj Pacifiku jako by obrousil a vyhladil jeho kdysi tak ostře řezané kontury. Po DECREPIT BIRTH, ODIOUS MORTEM, ELEMENT nebo DEEDS OF FLESH se do víru melodické produkce vrhli i SEVERED SAVIOR. Další ze známých kalifornských motýlů opustil těsné prostory svrasklé kukly a vystavil na odiv svá pestrobarevná křídla. Přiznám se, že při příležitosti prvního seznámení se mé nadšení ze změny stylového kursu tak trochu mísilo se steskem po staré, násilné a syrové tváři, kterou čtveřice zpoza Golden Gate naplno presentovala především na mistrovském záznamu „Brutality Is Law“. Čas však nakonec přemohl i poslední zbytky nostalgie, dnes již nemám o vrcholu diskografie SEVERED SAVIOR nejmenších pochyb.

„Servile Insurrection“ se sice na první pohled tváří jako zbrusu nová deska, nicméně při detailnějším pohledu do tracklistu seznáme, že tomu tak ani zdaleka není. Z jedenácti položek je čerstvých jen osm (dvě z nich jsou navíc pouhá intermezza), zbylé tři jsou živou vodou polité fragmenty z MCD „Forced To Bleed“. Kupeckými počty se tak dostáváme na necelých 23 minutek nového materiálu, tedy zhruba na plochu mini CD, což není v kontextu půl dekády dlouhé tvůrčí pauzy kdovíjak oslnivý výsledek. Ale nežehrejme, koneckonců i s krátkou stopáží se dá zahrát hodně velké divadlo, zeptejte se na to třeba Paula Masvidala...

SEVERED SAVIOR

Nejprve ale malý minus. SEVERED SAVIOR ztratili zručného kytaristu Jareda Deavera (ex IMPALED, ex DEEDS OF FLESH) a nadále pokračují již s jen Mikem Gilbertem. Cožpak o to, pan Gilbert má hodně rychlé prsty a pod šedou kůrou mozkovou se mu rodí svěží nápady, leč jeho šestistrunka již nezní tak zuřivě a nespoutaně jako ta Deaverova na výše zmíněném „Brutality Is Law“, dlouhohrajícím to debutu SEVERED SAVIOR. Pokud si chci dnes poslechnout záznam, který do posledního puntíku naplňuje žánrovou definici "brutal technical death metal", dost často sahám do poličky právě pro tuto desku. Menší vadu na kráse může instrumentální složitosti holdující posluchač shledat i v občasném údržbářském riffování ve spodcích (to se však týká výhradně vlastních předělávek z „Forced To Bleed“, a záměrem kapely klidně mohlo být uchování dobové atmosféry, ve které první dílko s logem SEVERED SAVIOR vznikalo). Dnešní tvář kalifornské štiky má jednoznačně nejblíže k současným ODIOUS MORTEM, a to především díky participaci Anthonyho Trapaniho (vokalista ODIOUS MORTEM a CARNIVOROUS) a energické produkci Zacka Ohrena, samozřejmě z prostor Castle Ultimate Studios. Oproti „Cryptic Implosion“ je „Servile Insurrection“ trochu méně melodickou deskou a naopak výrazněji odkazuje na tvorbu prvotních US tech death metalových apoštolů, podobně jako „Diminishing Between Worlds“ od skvostných DECREPIT BIRTH.

Sečteno podtrženo, další vynikající west coast tech BDM manifest, příznivci současných DECREPIT BIRTH a ODIOUS MORTEM mohou s klidem v srdci obětovat těžce vydřené bankovky. Sázím krk, že nebudou ani trochu litovat.

SEVERED SAVIOR

 16

Reaper

Verdikt

Máte rádi „Cryptic Implosion“? Zbožňujete „Diminishing Between Worlds“? Pakliže jsou vaše odpovědi kladné, máte nejvyšší čas vyhradit si na poličce místo pro „Servile Insurrection“.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
7,6 / 10

Další informace

Stopáž: 34:39

Produkce: Mike Gilbert and Zack Ohren
Studio: Castle Ultimate Studios (bicí, zpěv) and Bat Cave Studios (kytary, baskytara)

Mix: Zack Ohren and Mike Gilbert (Castle Ultimate Studios)
Mastering: Zack Ohren (Castle Ultimate Studios)

www.myspace.com/severedsavior

Sestava

Skladby

  1. Question
  2. Inverted And Inserted
  3. Rewards Of Cruelty
  4. Fuck The Humans
  5. Hemorrhagic Gastroenteritis
  6. Intervallo Del Tradimento
  7. Acts Of Sedition
  8. Fecalphiliac
  9. Spoils Of War
  10. Deadspeak
  11. Servile Insurrection

Diskografie

Servile Insurrection (2008)
Demo 2006 (demo) (2006)
Brutality Is Law (2003)
Forced To Bleed (EP) (2001)
Puddle Of Gore (demo) (2000)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Solidní porce technické americké brutality podaná v odpovídajícím instrumentálním a kompozičním provedení. Nic, co by už předtím někdo neobjevil, nicméně kvalitně odvedená práce, která i po letech strávených poslechem podobných záležitostí dokáže potěšit.
Dalas | 28. ledna 2009