LIFELOVER - Konkurs

LIFELOVER - Konkurs

LIFELOVER - Konkurs

LIFELOVER - Konkurs

Tak nám ti LIFELOVER nějak dospěli… Po předešlých dvou nahrávkách, obsahujících rozjuchanost, vtip a punkovou rozháranost Švédové poněkud zvážněli, což má za následek ztrátu toho, co jsem na jejich předešlé tvorbě nejvíce obdivoval. Po prvotním šoku (neřkuli znechucení) však album přeci jen vyrostlo o několik tříd a ačkoliv nepůsobí nikterak dokonale, lze v jeho přítomnosti strávit pár příjemných chvilek.

LIFELOVERPakliže obě předchozí CD nabídly smrtící kombinaci black metalu, post punku a gotiky, provázanou s totálně dementními, avšak zde zcela zapadajícími momenty (primitivní postupy, veselé melodie, dětské žvatlání, apod.), na aktuálním „Konkursu“ se oné vtipné části LIFELOVER dočkáme již pouze v množství mikroskopickém. Přednost dostává seriózní stránka věci, čehož osobně poněkud lituji, jelikož právě výše zmíněný koktejl činil ze švédského seskupení velice osobitý úkaz na hudební scéně. Podíváme-li se však na věc střízlivějším pohledem, nemůžeme hodnotit „Konkurs“ a priori negativně. I v onom temnějším směřování se kapela našla, nahrávka působí velice skromně, a ačkoliv zde tentokrát chybí nějaký nesmrtelný hit, jimiž obě předchozí desky disponovaly, je možno i zde nalézt několik nesmírně povedených skladeb („Shallow“, „Mental Central Dialog“, „Cancertid“, Twitch“). Ona ostatně celá první část, či vlastně úvodní polovina, alba působí velice dobře, avšak háček je právě v té druhé, která se jeví jako výrazně slabší odvar, v němž prosvítá pouze pár světlejších momentů, což album jako celek pochopitelně dosti sráží. Kromě výše zmíněných skutečností na nahrávce tentokrát docela absentuje i blackmetalová příchuť, díky čemuž současní LIFELOVER působí (až na výjimky) méně agresivně, zato však více depresivně a negativně, což ještě více než předešlé vzbuzuje reminiscence na krajany KATATONIA (jak jsem ostatně nastínil v recenzi na jejich předešlé dílo). A to rozhodně není na škodu.

Závěrem bych rád podotknul, že v tomto případě záleží více než kdy jindy na prvotních očekáváních. Pakliže člověk přistoupí k disku takříkajíc s čistým štítem a „Konkurs“ je jeho prvním setkáním s LIFELOVER, pravděpodobně jej ocení více než posluchač znalý předešlé tvorby. Přesto však album působí slušně a nebýt jeho druhé poloviny, vyšplhalo by se rozhodně výš než na oněch šest bodů, v nichž jsou započítány i značné sympatie ke kapele…

LIFELOVER

 26

Deadmann

Verdikt

LIFELOVER poněkud dospěli, v čemž osobně spatřuji jejich největší slabinu...

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 59:25

www.lifelover.se

Sestava

  • () - vokály, kytary, texty, mluvené slovo
  • B - čisté vokály, kytara, piano, mluvené slovo, texty
  • 1853 - mluvené slovo, texty
  • H. - kytara
  • Fix - basa

Skladby

  1. Shallow
  2. Mentral Central Dialog
  3. Brand
  4. Cancertid
  5. Konvulsion
  6. Twitch
  7. Narcotic Devotion
  8. Alltid - Aldrig
  9. Stängt p.g.a Semester
  10. Original
  11. Bitter Reflektion
  12. Mitt Annexia
  13. Spiken I Kistan
  14. En Tyst Minut

Diskografie

Sjukdom (2011)
Dekadens (EP) (2009)
Konkurs (2008)
Erotik (2007)
Pulver (2006)