TRIVIUM - Shogun

TRIVIUM - Shogun

TRIVIUM - Shogun

TRIVIUM - Shogun

Utešené dozrievanie. Nič iné mi v prípade sympatických mladíkov z Floridy v súvislosti s ich aktuálnym počinom „Shogun“ jednoducho nenapadá. Krok za krokom, rok za rokom a z ambicióznej formácie násťročných faganov je zrazu metalová veličina, ktorá sa nebojí pozrieť hrdo do očí ani svojim najväčším vzorom. V tejto chvíli je úplne jedno, do akej miery „Death Magnetic“ valcuje „Shoguna“, dôležitý je skôr fakt, že TRIVIUM sú už dávno kapelou, s ktorou sa v prvej lige súčasného metalu proste ráta. Na najvyšších priečkach, samozrejme.

TRIVIUM

Kvalitná asistencia ostrieľaného producenta Nicka Raskulinecza je naozaj výrazne počuteľná. S citom pomáhal stavať aranžmány, svojou košatosťou nenápadne evokujúce prelomový počin „The Blackening“ legendárnych MACHINE HEAD, s ktorými TRIVIUM absolvovali veľmi úspešnú koncertnú šnúru. Vynaliezavé thrashové riffy umne nasekané do sviežo cválajúceho powermetalového podkladu – TRIVIUM opäť raz s prehľadom balansujú na žiletke medzi legendami žánru. Odkazy IRON MAIDEN na jednej a hviezd štadiónového thrashingu ako METALLICA a MEGADETH na druhej strane sa však postupne dostávajú do úzadia. Na doske „Shogun“ jednoducho TRIVIUM ukazujú vlastný ksicht. Novinka je síce v mnohých ohľadoch dokonalým mixom predchádzajúcich dvoch počinov – návrat k drsnosti vokálov z „Ascendancy“ a pokračovanie v hitovosti a chytľavosti „Crusade“, no s každým počúvaním poslucháč odkrýva neoddiskutovateľné poznanie – TRIVIUM sú v roku 2008 sebavedomou, inštrumentálne neustále napredujúcou, nesmierne charizmatickou a v konečnom dôsledku originálnou kapelou. Originálnou v spôsobe uchopenia zdanlivo vyčerpaných hudobných námetov, originálnou v spôsobe komunikácie s potenciálnym poslucháčom - schopnosťou zaujať mladých fanúšikov, ktorí nemajú ani poňatia o hrdinoch osemdesiatych rokov, rovnako tak starších, ktorí si radi vychutnajú čriepky svojej obľúbenej muziky šikovne pozliepanej a zabalenej do moderného zvukového šatu.

TRIVIUM

Až na nepodarený, riadne kŕčovitý refrén songu „Into The Mouth Of War We March“ je „Shogun“ naozaj zdrvujúcou a bezchybnou jazdou nesmierne talentovaného hudobného zoskupenia. Zatiaľ urobili všetko správne. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že aj o desať rokov budú pevnou súčasťou ich koncertného setu výnimočné kúsky ako „Kirisute Gomen“ alebo „Down From The Sky“. TRIVIUM sú nielen parádnym mostíkom medzi minulosťou a súčasnosťou heavy metalu. TRIVIUM sú jeho viac ako nádejnou budúcnosťou.

 126

Rudi

Verdikt

S pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote album, o ktorom budeme v budúcnosti hovoriť ako o opus magnum z dielne TRIVIUM.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 66:41

Produkce: Nick Raskulinecz
Studio: The Sound Kitchen Studios, Franklin, TN

www.trivium.org

Sestava

Skladby

  1. Kirisute Gomen
  2. Torn Between Scylla And Charybdis
  3. Down From The Sky
  4. Into The Mouth Of Hell We March
  5. Throes Of Perdition
  6. Insurrection
  7. The Calamity
  8. He Who Spawned The Furies
  9. Of Prometheus And The Crucifix
  10. Like Callisto To A Star In Heaven
  11. Shogun

Diskografie

What The Dead Men Say (2020)
The Sin And The Sentence (2017)
Silence In The Snow (2015)
Vengeance Falls (2013)
In Waves (2011)
Shogun (2008)
The Crusade (2006)
Ascendancy (2005)
Ember To Inferno (2003)
Trivium (EP) (2003)