SWEDEN ROCK FESTIVAL - 2DVD

SWEDEN ROCK FESTIVAL - 2DVD

SWEDEN ROCK FESTIVAL - 2DVD

SWEDEN ROCK FESTIVAL - 2DVD

Tak vám nějak nevím, koho chce vlastně vydavatel tohoto dvojitého DVD oslovit. Pamětníky prezentovaného festivalu z let 2005 a 2006, odkud pochází i veškeré živé záběry? Možná, vždyť ti přece budou mít důvod příjemně si zavzpomínat. Není to ale přece jen trochu pozdě? Nebo se jedná jen o výsledek pochopitelné snahy o nalákání co největšího počtu dalších návštěvníků na jedinečnost festivalu, která je představována právě tímto způsobem? O tom si rovněž troufám pochybovat, neboť na podobnou „jedinečnost“ narazíte na spoustě dalších míst, zatímco ona opravdová festivalová výjimečnost byla už nejspíš dána do vínku zcela jiným dostaveníčkům. A dál?

Dál už nejspíš nebude nic. „Sweden Rock Festival“, jehož historie sahá až do roku 1992, odkdy se SWEDEN ROCK FESTIVALkaždoročně koná na začátku června blízko malé vesničky Sölvesborg v nejjižnějším cípu Švédska, je dozajista jedním z mnoha festivalů, které přinášejí zajímavou porci muziky, nicméně nic zcela zásadního od něj (soudě alespoň podle představovaného 2DVD) očekávat nelze. Hromadu kapel nejrůznějšího tvrdě hudebního zaměření a stupně všeobecné známosti a oblíbenosti, to vše na celkem pěti pódiích a ve čtyřech dnech zdánlivě nekonečné zábavy pro více jak 30.000 návštěvníků. Jak říkám, nabídkové menu velmi slušné, nicméně pro našince nijak extrémně přitažlivé. Vždyť kdo by také vážil mnohasetkilometrovou cestu za shlédnutím skupin, které si v pohodě může dát na vystoupení domácím či eventuelně v některé ze sousedních, hlasité hudbě rovněž zaslíbených zemí.

Pokud už to tedy musí přece jen být, pak vězte, že víc než standardní festivalové DVD vám tahle „dvojplacka“ nemůže dát, pakliže samozřejmě nesplňujete onu tradiční výjimku, totiž, že jste se původně zúčastnili přímo na místě. To je známá věc a od toho se také vše odvíjí. Mně osobně (reálné zkušenosti nemaje) ty více než dvě hodiny hracího času bohatě stačily jen jednou a mohu myslím spolehlivě prohlásit, Ted Nugentže splněním recenzentské povinnosti pro mne tohle DVD ztratilo veškerou přitažlivost. Ostatně, i tak jsem měl dost práce, abych ji tam vůbec někde objevil. Nemluvě o poněkud statické kameře, střídající jen několik málo brzy předvídatelných pozic, nenašel jsem na prvním, spíše metalovém disku, ani na tom druhém, pro změnu mnohem více rockověji laděném, vystoupení, které by mě svou živelností a strhujícím provedením (snad kromě agilního Teda Nugenta, který se v klasice „Cat Scratch Fever“ s kytarou v rukách a mikroportem u úst opravdu vydává ze všech sil) nějak významněji zaujalo. Záchranná brzda, totiž bonusový klipový materiál, nefungovala rovněž, a situace tam byla ještě o fousek tristnější. Kompletní desítka videoklipů, vesměs méně známých kapel příslušně tvrdého ražení, je opravdu jen pro otrlé a zodpovědně mohu prohlásit, že mě z ní zaujali snad jen PERFECT SYMMETRY ve skladbě „Evacuate Soul“, příjemně laškující s četnými nástrahami moderního neo - thrashe. Jinak kde nic tu nic, i když je nad slunce jasné (a záběry z četného publika to jenom dosvědčují), že kdo na oba ročníky festivalu dorazil, ten se dobře pobavil. Ale upřímně, co my s tím teď?

 Přidejte svůj názor

Louis

Verdikt

Kdo nevěří, už tam nejspíš běžel.

Hodnocení

Autor
4 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 220 min.

Produkce: Sweden Rock Festival AB

Bonusové videoklipy:
Bonafide – Loud Band
Vivian – Rebound
Human Zoo – Taste Like Sugar
Tri State Corner – Ela Na This
Descendants Of Cain – BreakDown
Jimmy Martin feat. Rick Springfield – Love Somebody
Zoo Army – Broken (live)
Vitam Venturi – Condemnation
Fairytale – Neverland (live)
Perfect Symmetry – Evacuate Soul

Zvuk: Dolby Digital

www.swedenrock.com

Skladby

  1. DVD 1: The Poodles - Kingdom of Heaven
  2. Lana Lane - Someone To Believe
  3. Kamelot - March of Mephisto
  4. Edguy - Superheroes
  5. Treat - Conspiracy
  6. Crystal Eyes - The Wizards Apprentice
  7. Diamond Head - Am I Evil
  8. Helix - Rock You
  9. Doro - You‘re my Family
  10. Saxon - And The Bands Played On
  11. Morgana Lefay - Maleficium
  12. Rob Rock - Rock The Earth
  13. Sabaton - Primo Victoria
  14. Candlemass - Black Dwarf
  15. Therion - Ginnungagap
  16. Behemoth - Demigon
  17. Satanic Slaughter - Towards Damnations End
  18. Venom - Black Metal
  19. Motörhead - Bomber
  20. Motörhead - Overkill
  21. DVD 2: From Behind - Queen Bitch
  22. Nasty Idols - Alive n‘ Kickin‘
  23. Freak Kitchen - Speak When Spoken To
  24. The Lizards - The Opal Crest Of Zed
  25. Blackfoot - Sunshine Again
  26. Crucified Barbara - Bad Hangover
  27. Alex Harvey Band - Midnight Moses
  28. Hellfueled - Midnight Lady
  29. Kim Mitchell - Fill Your Head With Rock
  30. Savoy Brown - Savoy Brown Boogie
  31. Molly Hatchet - Son of the South
  32. Robin Trower - Day Of The Eagle
  33. Ted Nugent - Cat Scratch Fever
  34. Vixen - Edge Of A Broken Heart
  35. Sammy Hagar - I Can‘t Drive 55
  36. Status Quo - Caroline
  37. Magnum - Vigilante
  38. The Sweet - Teenage Rampage
  39. Alice Cooper – School’s out