BRUTAL ASSAULT 2008 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2008 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2008 - první dojmy

BRUTAL ASSAULT 2008 - první dojmy

Třináctý ročník přinesl nejen opět naprosto fantastickou soupisku kapel, pozitivní změny v areálu a několik pořadatelských perliček, ale i deštivé počasí, které bylo letos asi nejtypičtější charakterovou vadou tohoto svátku extrémní hudby. Před vlastními reporty zde máme opět krátké shrnutí některých redaktorů…

RIP:

Hned při první procházkou pevností je znát, že se organizátoři poučili z předchozího roku a jaksepatří zapracovali jak na areálu, tak na muškách, které běžnému návštěvníkovi ztrpčovaly život. Příjezdová cesta již není přecpaná dopravními prostředky, areál doznává změn k lepšímu – organizace skřípe jen sporadicky a to hlavně při pohledu na frontu u vchodu první den, tak na zástupy lidí, čekajících na výměnu peněz za festivalové žetony. Ale zde šlo většinou jen o prvotní nápory. Kontroly u brány nejsou nahodilé, ale poctivé po celou dobu festivalu a do areálu se nepropašuje ani myš, což při některých zkušenostech z minulých let chápu. Vylepšovat se však stále dá ledacos. Například kdyby proti pódiím vyrostla tribuna končící až na úrovni zdi, to by bylo něco! Nebo kdyby všichni členové securitas byli seznámeni s významem jednotlivých barev na páskách – to by také nebylo k zahození. A co třeba třetí scéna?  I tu by festival rozměru BRUTAL ASSAULTU již unesl. Nebo nějaké efektivní opatření proti pivovrhačům? Výtečné je rozdělení jídelních stánků a dister do dvou samostatných lokalit, velkou parádou je filmový stan – vidět dopoledne onýtované headbangery, kterak jim jiskřičky tančí v očích při sledování loutkové pohádky, to člověku zahřeje srdce.

pohled z tribuny

Hudebně z prvního dne nejdříve překvapí domácí MINDWORK, instrumentální kvalitu udrží ekvilibristé ze SADIST, zcela jiné přednosti nabídne grindový výplach kardioplegickým roztokem přímo ze sálu, tedy GENERAL SURGERY, potěší i veteráni EXODUS a vše završí parádní sklonek večera s mladíky z TEXTURES. Druhý den mě příjemně překvapují GRENOUER a krátce po nich naprostá smršť velkoparádnických setů - ALL SHALL PERISH, SWORN ENEMY, THE BERZERKER, SWALLOW THE SUN, DESPISED ICON. Tento maratón velmi příjemně zjemní až večerní ANATHEMA, aby připravila půdu pro nekompromisní těžkotonážní buldozer zvaný NEUROSIS. Poslední den velmi příjemně překvapují rozervanci KRUGER, svoji reputaci v mých očích obnovuje ZUBROWSKA naprosto vynikajícím setem perfektně majoritní black metalovou dramaturgii odlehčují cirkusáci z SEBAKHA-CHOTT. Na závěr CARCASS potvrzují, že jejich popřestávkový vstup na scénu není jen prázdným gestem.

ranní hygiena uprostřed močálu

V dramaturgii vítám větší podíl příjemných náladovek, naopak poněkud obtěžuje opravdu vysoké procento black metalu, ale dost možná je to pouze můj subjektivní problém. Pokud bych měl vyjádřit své zklamání, tak krom počasí, se kterým se zřejmě nedalo nic dělat, byl velkým neduhem celého festivalu zvuk na druhé scéně – tedy Nosferatu stage, kde polovina kapel dle mého zdaleka nevyzněla tak, jak by mohla… Současně bych chtěl apelovat na organizátory, aby do kempu zakázali vnášení hudebních nástrojů – jmenovitě žesťových. Neustálé troubení jistého recesity v kempu bylo vtipné poprvé. Podruhé. Potřetí už méně… Po šedesáté šesté jsem však již běhal podél bahenního příkopu kolem stanu a snažil se zorganizovat křížovou výpravu proti tomuto veřejnému nepříteli klidného spánku.

TOP (bez pořadí):

ANATHEMA
večerní CEPHALIC CARNAGE
DESPISED ICON
KRUGER
ZUBROWSKA

ANTITOP:

Déšť, bláto a trubadúr v kempu
Polský kolega, snažící se přesvědčit, že mému batohu by bylo lépe v jeho držení
Na můj vkus příliš mnoho black metalu

brutálkový deštík uprostřed SWORN ENEMY

Rudi:

Môj v poradí štvrtý a bezpochyby aj najlepší Brutal Assault. Organizátori potvrdili, že ani náhodou nechcú zaspať na vavrínoch a snažia sa o čo najviac vylepšení (kvalitne rozčlenený areál - metal market, horror cinema stan, kaviareň...). Zároveň však stále zostáva riadna rezerva do dokonalosti a absolútnej spokojnosti (nedomyslená prírodná tribúna, pre väčšinu kapiel nedostupný stan pre autogramiády, zločinecké ceny občerstvenia...).
Čo sa týka hudobného výberu a dramaturgie, nemám absolútne žiadne výhrady. Shindyho povestná "BA schéma" bola tento rok vyplnená fantastickým spôsobom - až sa mi tajil dych v momente, keď na jednom pódiu drvili PARADISE LOST "As I Die" a na druhom sa už chystali CARCASS na svoj nezabudnuteľný set. Presne ako povedal Vincent Cavanagh z ANATHEMY - "Old School Revisited". Tí z nás, ktorí fanúšikovsky dozrievali v deväťdesiatych rokoch, sa jednoducho museli cítiť ako v raji. To všetko doplnené o dravé mladé šťuky (DESPISED ICON, ALL SHALL PERISH, SWORN ENEMY), klasickú hácečkovú legendu (famózni AGNOSTIC FRONT), zdanlivo mimofestivalové lahôdky (A STORM OF LIGHT, NEUROSIS) a extrémne chuťovky (CODE, GENERAL SURGERY, ZUBROWSKA). Vidíme sa o rok!

TOP:

01. AGNOSTIC FRONT
02. CARCASS
03. SIX FEET UNDER
04. NEUROSIS
05. PRIMORDIAL

Príjemne prekvapili:
ANATHEMA, SEPTIC FLESH, A STORM OF LIGHT, CODE

Sklamali:
FINNTROLL, CEPHALIC CARNAGE, BEHEMOTH

kemp

Louis:

Můj v pořadí první a rovněž bezpochyby nejlepší „Brutal Assault“ v krásném prostředí vojenské pevnosti Josefov. Díky pečlivé přípravě a teplému spodnímu prádlu mi nevadilo ani otravné počasí v druhých dvou dnech festivalu, a tak mám-li na mém víceméně pozitivním dojmu hledat nějaké nedostatky či negativa, bude jich opravdu jen pramálo. Otravné permanentní fronty na pivo kdekoliv v areálu (znám festivaly, kde se to nestává), otravné netolerantní fanoušky ze spousty zemí, v těchto frontách permanentně předbíhající (na festivalu pořádaném v duchu hesla „proti násilí a netoleranci“ skutečně nečekaný jev – holt „agrární“ způsob chování metalistů zdá se býti všemocným a hranice stylů bořícím) a strašně málo toi-toi budek, zejména pak v bezprostřední blízkosti obou pódií. Z hlediska hudební a programové náplně k tomu pak dodávám ještě poměrně pokulhávající zvuk na „Nosferatu Stage“ celý první hrací den a s touhle kategorií jsem nejspíš téměř hotov. Na druhé straně jsem nadšen z celé spousty věcí, jimž pochopitelně vévodí hromada zúčastněných jmen na čele s nezapomenutelnými CARCASS, a jako třešnička na dortu třeba i po grafické a estetické stránce bezvadně zvládnuté festivalové „Merchandise“. Nemělo to zkrátka chybu a pokud přece jen ano, stačilo jen poodejít – do „Chill Out“ zóny na hororové klasiky, k hromadě prodejních dister či do některé z útulných josefovských restaurací – a bylo vyřešeno.

TOP (bez pořadí):

EXODUS
BEHEMOTH
CRADLE OF FILTH
PARADISE LOST
CARCASS

ANTITOP (bez pořadí):

ARKONA
FINNTROLL
Létající kelímky s pivem

pravá i levá ruka BA chránící festivalové klenoty

 238

Další informace

Jiné pohledy

Tak tedy pozdě, ale přece:

Letošní prázdninové měsíce festivalům doopravdy „přejí“. Jinak tomu nebylo ani v případě srpnového Brutal Assaultu. Všudypřítomné bahno a stany s vlastními jezery kolem daly tušit, kdeže si vybereme letošní příděl špíny. I přes nepřízeň počasí, a pro mě někdy velice nepochopitelné hrací časy kapel (např. A STORM OF LIGHT v sobotu asi půl hodinku po poledni), se festival vydařil. Připomeňme si z prvního dne SAMAEL, SEPTICFLESH nebo TEXTURES, na které se rozhodně vyplatilo počkat i přes půlnoc. Zmíním ještě roztancované FINNTROLL (že by návrat k národům Středozemě?) a temné MAYHEM, kteří mě naživo bavili více, než z desky.
S pátkem začala přicházet zklamaní. O první se postarali nemastní-neslaní a hlavně naprosto tuctově působící NOVEMBRE (a to jsem se celkem těšila!). Chuť ovšem napravila delikatesa v podání finských SWALLOW THE SUN. Skvělé! Rozčarovaná jsem byla z oblíbenců SOILWORK, kteří naprosto zazdili skvělou desku „Figure Number Five“ (a já stále čekala „The Mindmaker“, „Distortion Sleep“ nebo „Rejection Role“). Na BEHEMOTH jsem přicházela s pozitivním očekáváním. Odcházela jsem po 3 písničkách bez něj. Páteční večer však nakonec skončil na jedničku a to hlavně díky britské partě ANATHEMA a famózním NEUROSIS s vlastní videoprojekcí v pozadí.
Sobotní top na plné čáře vyhráli <CODE>, jedna z kapel díky které moje přítomnost na Brutal Assaultu byla jistá. Dobrý set odehráli KATAKLYSM i ARCH ENEMY, kteří si mě získali i přesto, že tuto skupinu, v čele s blonďatou kráskou, vážně nemusím.

TOP:
1. TEXTURES
2. <CODE>
3. NEUROSIS
4. SWALLOW THE SUN
5. ANATHEMA, SEPTICFLESH
M. | 18. srpna 2008