CRADLE OF FILTH - Bitter Suites To Succubi

CRADLE OF FILTH - Bitter Suites To Succubi

CRADLE OF FILTH - Bitter Suites To Succubi

CRADLE OF FILTH - Bitter Suites To Succubi

K soše Cradle Of Filth se v posledních měsících sesypaly utěšené hromady slov... Aby také ne - vampíří orchestr stačil nahrát řadové album Midian, roztočit DVD a film (Cradle Of Fear), upsat se hudebnímu kolosu Sony Music a v neposlední řadě vydat CD, které se sice tváří jako řadovka, ale ve skutečnosti je to důmyslně poskládané MCD.

Jak už bývá u Špindírů dobrým zvykem, booklet je na úžasné grafické a designerské úrovni, hýří barvami, ženskými vnady, latexem a pekelnou blasfemií. V naplňování tradice pokračuje i intro Sin Deep My Wicked Angel, které je fúzí Hellraisera, futuristické války a vlhkého snu velebníčkova. Samotná hudební výplň je pak syntézou očekávaného a překvapivého (příjemně, to předesílám). Zbrusu nové skladby představují Cradle Of Filth ve zbroji, jakou vídáme již od EP From The Cradle To Enslave. Členitý, pestrý, chutný, nespoutaný symfonický black metal s neignorovatelnou příměsí deathově hnilových samospádů, trashových pilek zubatek a krvavého tyjátru, který táhne ke Kolébce neřesti davy fanoušků. Není se co divit - veteráni sice se slzou v oku vzpomínají na nekompromisně temné vampíří misály z Dusk and her Embrace, ale nové nálože táhnou stravitelnou agresivitou a monstrózně nafouknutou show, která hřeže všude kol. Jen si poslechněte All Hope in Eclipse - to je prosím téměř stadiónový black metal!

CRADLE OF FILTHAčkoli asi cítíte remcavý podtón, ve skutečnosti není co objektivně vytknout - nové kousky drží po všech stránkách, zvukově šmakují a když se do toho chlapci zostra opřou, můžete si vychutnávat i charakteristické černé úprky s nezaměnitelným pulzem riffového nosníku (lahůdková Born In a Burial Gown). Maestro Dani opět skřehotá a kvílí jako banshee na vrcholu životních sil, některé zvuky jsou již vpravdě záhrobní, neboť snad není tvora na tomto světě, který by jejich vyluzováním nepřišel o hlasové vazy...

Příjemným kořením a pro mne definitivním štemplem kvality Bitter Suites To Succubi jsou kousky vypreparované z prastarého debutního zářezu Principle Of Evil Made Flesh. Postrádám - li v nové tvorbě atmosferický faktor blackových prasičinek a neředěné železitosti pannenské krve, pak se mi v neřízeném množství dostávají ve třech znovunahraných válech. Skladby Principle Of Evil Made Flesh a Summer Dying Fast jsou neuvěřitelně dynamickou zběsilostí, která do mrtě těží z jednoduchého riffu, ďábelského hrdla Špindírova a nově i ze skvělého zvuku.

Taková The Black Godess Rises je zase důkazem, že velká gesta a cit pro perfektně poskládanou píseň mají britští satanášové od svých prvopočátků. Nafouknuté mýty o kapele absolutních amatérů, která se dostala na výsluní pouze kontroverzemi typu triček s onanujícími jeptiškami a plivancemi na krucifixy, praskají v té funebrální nádheře jako nebožtíci v kremační peci. Do puntíku skloubená brutalita s krásnou takřka klášterní (ho ho!) éteričností vokálu Sarah Jezebel, to je prosím lahůdka lahůdek!

A mohl bych pokračovati do světa skonání, mohl bych pitvat neskrývaný hitový potenciál black gotického výplodu No Time To Cry (je to tuším cover...), mohl bych se zase vracet k tomu, že nová tvorba Kolébky už není to, co bývala, ale říkám jenom jedno. Nehledě na částečnou degeneraci ze světských ovací považuji Cradle Of Filth pořád za velmi kvalitní seskupení.
Amen!

 6

Marigold

Verdikt

Velmi slušné EP, hlavně díky tomu, že sem CRADLE OF FILTH zařadili pár svých raných skladeb, které byly konečně opatřeny odpovídajícím zvukem. Britové jsou bezesporu kvalitní kapelou, což nic nemění na tom, že v poslední době také přeceněnou...

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 49:34

theorderofthedragon.com

Sestava

Skladby

  1. Sin Deep My Wicked Angel
  2. All Hope In Eclipse
  3. Born In A Burial Gown
  4. Summer Dying Fast
  5. No Time To Cry
  6. The Principle Of Evil Made Flesh
  7. Suicide and Other Comforts
  8. Dinner at Deviant's Palace
  9. The Black Goddess Rises II
  10. Scorched Earth Erotica

Diskografie

Existence Is Futile (2021)
Cryptioriana - The Seductiveness Of Decay (2017)
Hammer Of The Witches (2015)
The Manticore And Other Horrors (2012)
Midnight In the Labyrinth (2012)
Darkly, Darkly, Venus Aversa (2010)
Godspeed On The Devil's Thunder (2008)
Thornography (2006)
Nymphetamine (2004)
Damnation And A Day (2003)
Live Bait For The Dead (2002)
Lovecraft & Witch Hearts (Best Of) (2002)
Bitter Suites To Succubi (EP) (2001)
Midian (2000)
From The Cradle To Enslave (EP) (1999)
Cruelty And The Beast (1998)
Dusk ... And Her Embrace (1996)
Vempire (Or Dark Phaerytales In Phallusstein) (1996)
Principle Of Evil Made Flesh (1994)