DARK GAMBALLE - Možnost mít svou fantazii

DARK GAMBALLE - Možnost mít svou fantazii

DARK GAMBALLE - Možnost mít svou fantazii

DARK GAMBALLE - Možnost mít svou fantazii

Nedávno vydali nový album, svojou hudbou patria k najkontroverznejším a zároveň aj k najzaujímavejším kapelám na našej tvrdorockovej scéne, je potrebných ešte viac dôvodov k rozhovoru? Podľa môjho názoru nie, hoci na našej stránke už jeden neveľmi starý s touto bandou máme. Na otázky položené Koscjom a Shnoffom odpovedal spevák 10 spolu s basákom a klávesákom Tomom.

Len nedávno vyšiel váš nový album „Perpetuum Gamballe“, ako a kde vznikol? Bol proces jeho skladania jednoduchou, alebo zložitou operáciou? Kedy vznikol prvý tón?

TOM - „Perpetuum“ vznikalo v našich hlavách a DARK GAMBALLE„fyzicky“ se utvářelo během let 2006-2007 na zkouškách na našich počítačích a nakonec ve studiu Šopa. Myslím, že tentokrát to byl docela poklidný tvůrčí proces, do kterého se nám ale míchaly tu větší tu menší zdravotní „příhody“, no jsme skoro plnoletá kapela tak už na to máme právo. (Smích) První tóny, myslím, patřily do skladby „Astronauti“, vznikaly v létě 2006.

Ste absolútne spokojný s jeho výslednou podobou? Po zvukovej stránke sa zjavne nadmieru podaril. Produkovali ste si ho sami?

TOM - Jsem spokojený s jeho podobou. Produkovali jsme ho sami s pomocí Stáni Valáška (majitel studia Šopa), který nám pomáhal hlavně s optimálním sejmutím nástrojů a s docela odvážným mixem. Celou desku jsme měli díky „domácím“ počítačům tentokrát asi nejlépe předprodukovanou a ve studiu to šlo jako po másle.

Uvažovali jste o nahrávání desky jinde, než v lipovské Šope? Jaká kritéria převážila v její prospěch?

TOM - Ne, o nahrávacím studiu je v průběhu posledních pěti let u Dark Gamballe jasno. Spolupráce se Staňou Valáškem je v podstatě rodinná záležitost, o kterou by se asi nikdo z nás nechtěl připravit. Vyznění mixů desek DG – „Superstar“, „Bonboniéra“ a „Perpetuum Gamballe“ je jasnou odpovědí, proč se stále do Šopy vracíme. Nejde jen o hardware, ale i o souznění a to, že určité věci už nemusíme dlouze řešit, ale rovnou nahráváme.

Ako prijímajú nové veci ľudia na koncertoch?

DARK GAMBALLE10 - Vlastně záleží na velikosti popularity .Tam kde jsme slavnější, reagují fans i na nové věci velmi dobře (zvláště na „Výprask“) a na jiných místech je to různé.Obecně takové to poznávací kolečko trvá asi dva roky. Takže my to máme tak, že při našem neustálém koncertování nás písně po dvou letech pomaličku začínají srát (smích) a fans zrovna začínají bavit. Také samozřejmě platí, že písně (klipovky), které se objeví v TV, nebo jsou hrány v rádiu, zabírají velice rychle.

V niektorých momentoch na „Perpetuum Gamballe“ počujem PRAŽSKÝ VÝBĚR, patrí táto skupina k tým, ktorými sa radi necháte inšpirovať?

10 - Tady bych měl mluvit spíš sám za sebe, pro mě jsou první dvě desky PRAŽSKÉHO VÝBĚRU naprostým hudebním pokladem a určitě měli a mají vliv na mé vnímání hudby .Zbožnuju na jedné straně jejich preciznost a na druhé takové to provokativní šaškovství.

Témy vašich textov sú dosť depresívne, no aj napriek tomu z vašej hudby sála pozitívna energia a radosť zo života. Ako sa vám darí vytvárať tento paradox?

TOM - To je taková naše zvláštnost, na jednu stranu jsmDARK GAMBALLEe parta většinou hodně vychechtaných týpků a muzika, kterou tvoříme, vzniká v atmosféře plné energie, ale ta nostalgie, možná trochu novoromantismus, se nám tam vždycky vloudí. Pokaždé, když hledám pro tenhle paradox pojmenování, vrací se mi hláška jednoho slovenského fanouška, který na otázku co jsme za kapelu, když uslyšel, že DARK GAMBALLE, okamžitě zahlásil : „ ….a jaj, to hrajete ten Depeche Core, čo?“. Je to trochu kostrbaté a hodně polopatě, ale něco na tom je.

Ešte sa povenujme niektorým textom. Napríklad "Výprask": nebojíte sa negatívnych reakcií feministiek a organizácií na ochranu týraných žien?

TOM – Ha, no to určitě ne. Pokud se i ta nejtvrdší feministka podívá na klip k téhle písni, tak si myslím, že sedne a napíše nám děkovný dopis, možná i kytku přiloží. (Smích) Klip k „Výprasku“ najdeš v multimediální stopě na CD „Perpetuum Gamballe“. Dokonce se právě díky tomu ztvárnění ocitl na jednom tuzemském serveru, který se zabývá podobnou peprnou tematikou.

Alebo „Maestro Kvér“, nemyslíte si, že ide o propagáciu násilného chovania?

DARK GAMBALLETOM - Pokud je takovou propagací film „Crank“ s Jasonem Stathamem, tak pak jo, ale tak to samozřejmě není. Tahle písnička je zkrátka pracovní písní takových normálních zabijáků. Není to návod, ani zpověď, spíš podiv nad tím, co je vlastně dneska ještě normální… no a to je postmoderna ne?

Na ktorom námestí to chceš mať svoju bustu? Vo Vyškově? Pestuješ si kult osobnosti?

10 - No ony „Dobré ovce“ jsou spíš o manipulaci a následování idolů, vůdců, náboženství. Co se týká mé popularity, tak můžu říct, že je vyhovující. (Smích) Být slavnější, tak dopadnu jako Morrison, nebo Cobain.

Skús trochu rozobrať texty skladieb „Psí víno“ a „Kámen“.

10 - Nerad dávám návody na pochopení textů, okradl bych fans o možnost mít svou fantazii. Takže jen v kostce. „Psí víno“ je o složitostech a nedorozuměních mezi opačným pohlavím. O tom, jak je obrovsky těžké si někoho najít a zároveň s ním vyjít a tolerovat ho.Také o tom, jak jsou tyhle pouta, když někoho najdeš, neuvěřitelně křehká a nevyzpytatelná. „Kámen“ je pro každého jiný, ale tu tíhu cítí téměř všichni. Po sledování televizních novin, nebo ráno po strašné kalbě je tíha kamene téměř neúnosná.

Čo sa týka obrazotvornosti a farebnosti textov, tie vaše mi pripomínajú tvorbu Polyho z INSANIE. V čom spočíva takáto podobná poetická kreativita?

10 - Pokud to tak skutečně je, tak podobnost bych viděl v takovém tom sarkastickém šklebu, ve zpochybňování autorit a vysmívání se slepým stádům.

Pravděpodobně vám letos neunikne nominace DARK GAMBALLEna žánrového Anděla. Jak vnímáte tuto či podobné ankety (napr. Břitvu)? Může vám takové ocenění přilákat nové posluchače, nebo v tom spíš vidíte jen bezvýznamné poplácání po ramenou ze strany hudební kritiky?

TOM - Chtěl bych hned říci, že mezi Andělem a Břitvou, krom některých společně nominovaných kapel vlastně nevidím nic společného. Břitva je hlavně projevem životaschopnosti rock/metalové československé scény a všech jejích fandů, novinářů a vydavatelů. Ocenění Břitvou beru jako pochvalu z vlastního tábora a ujištění, že se s námi mezi metalisty stále počítá. Anděl je hlavně v nežánrových kategoriích jen prodlouženou rukou trhu s hudbou v ČR. Žánrové ceny sice neleží tolik ve stínu velkých bratrů v podobě vydavatelských firem a médií, ale stále je tam přítomný alespoň letmý odér bulváru. Jednou jsem slyšel názor nejmenovaného nominovaného zasloužilého českého metalisty, poté co svého prvního žánrového Anděla vyhráli SSOGE, a to: „…jim to k ničemu není, ale my jsme z toho mohli něco vytřískat“. A to se asi na Břitvě nikdy nestane.

Na vašej stránke ste dali zdarma k stiahnutiu prvé albumy, prečo ste pristúpili k tomuto kroku? Budete v tom pokračovať?

10 - Rozhodl jsem se pro tento krok z několika důvodů. Za prvé je nereálné, aby tyhle CD někdo znovu vydal (víme všichni, jak se v současné době CD prodávají). Za druhé mě neustále někdo oslovoval o „Zyezn Gamballe“, o „Under the Bottom“ a dál. A já se snažil všem vyhovět, tak jsem pálil CD a na barevné kopírce dělal obaly. Pak jsem si uvědomil, že vlna neustává a také, že je nereálné všem vyhovět. Takhle si můžou lidi stáhnout CD i obaly na www.darkgamballe.cz. Na další CD zřejmě nedojde, protože vyšla u firmy REDBLACK a jsou stále k mání. Pokud ale bude Tomáš Prek chtít?

Za celú dobu existencie skupiny ste sa hudobne menili, raz rýchlejšie a očividne, inokedy nenápadnejšie, čo máme od vás očakávať v budúcnosti? Máte úž aspoň predstavu kam sa posuniete?

DARK GAMBALLE10 - To prostě uvidíme. Na „Perpetuum Gamballe“ jsme zasáhli téměř do celého spektra zvuku, ale poznali to jen fajnšmekři a ti, co CD pozorně poslouchali. Samozřejmě i nadále se budeme snažit posouvat svůj výraz a bavit lidi i sebe samotné. Ovšem je třeba si uvědomit, kolik materiálu jsme za 18 let vyprodukovali (a to nejen v DARK či DARK GAMBALLE), a že při stejné sestavě pravděpodobně už nedojde k nějakým velkým stylovým přemetům.

Co, nebo kdo je podle vás největší překážkou tomu, aby se v tuzemských komerčních médiích hrála tvrdá rocková hudba i v prime time a nejen v krátkých specializovaných pořadech?

TOM - No to je asi tím, že komerční média, alespoň zatím, nejsou výhradně rocková a metalová rádia. (Smích) I když, pokud mě uši neklamou, tak na AZ Rádiu, RockMaxu a moravském Hey rádiu není problém slyšet i přes poledne RAGE AGAINST THE MACHINE, PANTERU nebo NIGHTWISH. Vím, MORBID ANGEL to není, ale mě to přijde oproti stavu z konce devadesátých let jako obrovský skok dopředu. A tyto rádia, alespoň na Moravě jsou pojem, skvěle se s nimi spolupracuje a myslím, že jim i ta komerční pšenka kvete.

Objíždíte spousty koncertu a festivalu. Zaujala vásDARK GAMBALLE během nich nějaká kapela, o které se příliš neví a která by si zasloužila pozornost širší veřejnosti? Znáte kapely FLUSSOR a BICYKLOTHORTURERERE?

10 - Mě určitě zaujali ANIMÉ, CHAOS IN HEAD, PERMON BALET SUPERSTAR, PRVNÍ HOŘE, IQ OPICE a BETHRAYER. Určitě jsem na některé zapomněl. Kapely které jsi mi nabídl jsem neznal (smích), ovšem díky internetu jsem vše napravil. U FLUSSORU jsem vydýchal dvě písně a pak si půl hlavy oškrábal o břizolit. BICYKLOTHORTURERERE jsou skoro tak vtipní, jako PIGSTY, ale jen skoro. A co takhle poslechnout sadu koled od Oldy Říhy and Šedous z KATAPULTU ? Pak se ukáže jestli jsi doopravdy frajer. (Smích)

 1

Koscj

Další informace

Diskografie

Hluboký nádech (2018)
Panoptikaria (2015)
Zatím dobrý (2013)
Pochyby (2010)
Perpetuum Gamballe (2008)
Běh na dlouhou trať (DVD) (2007)
Bonboniéra (2006)
Superstar (2004)
Merizo Nanen (2002)
Robotory (2000)
Dark Gamballe (1998)
Under The Botton (1996)
Zyezn Gamballe & Mental World (1994)
Sex´N´Death (1992)
Zlá krev (demo) (1991)