COLDPLAY - Viva La Vida Or Death And All His Friends

COLDPLAY - Viva La Vida Or Death And All His Friends

COLDPLAY - Viva La Vida Or Death And All His Friends

COLDPLAY - Viva La Vida Or Death And All His Friends

Můj vztah k britským supernovám COLDPLAY je poměrně dlouhý a indiferentní. Ačkoli jsem si každé jejich album poslechl s chutí, tak navzdory několika písním mě tahle kapela vždy míjela jako nablýskaný rychlík do neony nasvícených měst, jejichž zář mě zanechává chladným. Aktuální řadovka „Viva La Vida Or Death And All His Friends“ už svým pilotním singlem „Violet Hill“ ale naznačovala, že kapela samotná už je trochu unavená pověstí rozněžnělých lyrických poetů a tesklivých hitmakerů a ráda by přehodila výhybku a prozkoumala krapet odlišné hudební končiny...

Jakkoli může novinka v některých momentech mile překvapit větší odvahou, menší linearitou kompozic a příjemně jinakou atmosférou, v jádru jsou to stále ti uplakaní angličtí hoši, kteří brnkají na jemnou strunu klavíru a vysoko posazeného vokálu, kteréžto elementy ve spojení s nevýbojnou instrumentací vytváří aranžérsky bohaté a propracované plochy. Plochy příjemné, zvukově vymazlené, ale v důsledku uplývavé a posluchačsky nenáročné až na samou hranici nevkusu. Pokud si ale odmyslím vlezlejší položky jako např. „Strawberry Swing“, z „Viva La Vida“ nově vyzařuje jakási radostně hravá atmosféra – koncepčně pojaté texty, skladby skryté ve skladbách (a tím pádem větší členitost), výtečný cit pro melodie a sem tam i opatrné přitvrzení a patrná snaha nejít posluchači na ruku za každou cenu.

COLDPLAY

Jistě, dostává se nám všeho, za co COLDPLAY nenávidíme / milujeme, ale narozdíl od předchozích desek se „Vida La Vida“ dá poslouchat i jinak než jako příjemně nazvučená kulisa. Velmi příjemně překvapila rytmikou a frázováním zvýrazněná „Lost!“, kytarami přibroušená „Violet Hill“ i klasicistně smyčci rozhoupaná „Viva La Vida“, ale vlastně s výjimkou několika málo pasáží se mi celá deska jeví jako vyvážený, promyšlený a fungující celek. Tak nějak se vytratil ten všudypřítomný lepkavý cukrkandl, který z povzdálí příjemně ukolíbával, zblízka však uměl pořádně zalézat dráždit sklovinu. Oč je nové CD méně sladké, o to více je dotaženější a dospělejší.

 70

Marigold

Verdikt

Nejdospělejšího a z mého pohledu nejlepší deska v diskografii kapely, která konečně dokázala částečně překrýt plačtivou prvoplánovou lyričnost čímsi odvážnějším a trvanlivějším.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
9 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 45:53

Produkce: Markus Dravs, Brian Eno, Rik Simpson, Jon Hopkins

www.coldplay.com

Sestava

Skladby

  1. Life In Technicolor
  2. Cemeteries Of London
  3. Lost!
  4. 42
  5. Lovers In Japan / Reign Of Love
  6. Yes
  7. Viva La Vida
  8. Violet Hill
  9. Strawberry Swing
  10. Death And All His Friends

Diskografie

Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008)
X a Y (2005)
A Rush Of Blood To The Head (2002)
Parachutes (2000)

Jiné pohledy

9 / 10
Najlepší album COLDPLAY. Čosi ako keď istá kapela, ktorá kedysi predtým nahrala "Love Me Do" prišla s "Eleanor Rigby".

Pritom je celý o cielenom marketingu. Výber producenta, očividné poučenie z krízového vývoja po albume "X&Y", ľahká konceptualita, vysoké ambície.. Všetky tieto faktory komunikujú túžbu COLDPLAY nebyť len extrémne populárnou kapelou, ale stať sa rovno "nadkapelou", tak ako sa to predtým podarilo napríklad U2 a samozrejme THE BEATLES.

Úprimne, nemyslím, že sa ňou stanú. Je jedno prečo. V tejto chvíli je najdôležitejšie, že "Viva La Vida" prekonal čokoľvek, čo predtým COLDPLAY stvorili a navyše pôjde pravdepodobne o jeden z albumov roka.
V-dur | 2. července 2008