MARTINA SCHINDLEROVÁ - Čo sa to tu deje!

MARTINA SCHINDLEROVÁ - Čo sa to tu deje!

MARTINA SCHINDLEROVÁ - Čo sa to tu deje!

MARTINA SCHINDLEROVÁ - Čo sa to tu deje!

Keď našinec číta v slovenskej tlači o Oskarovi Rózsovi, má pocit, že sa ho cez riadky dotýka hudobný génius. Novinári, dokonca aj tí zdanlivo súdni a kritickí, sa predháňajú v superlatívoch, obdivných konštatáciami o Oskarovej univerzálnosti či výpočtom jeho hviezdnych spoluprác s Ursinym, Filipom, Vargom a niektorými ďalšími. Nedokážem posúdiť jeho kvality ako dirigenta symfonického orchestra. Neviem, do akej miery je naozaj dobrým jazzrockovým muzikantom. Trúfam si však konštatovať, že ako skladateľ a producent pop music sa nachádza niekde na pomedzí podpriemernosti a absolútnej mizérie.

Martina Schindlerová

Po dvoch interesantných prešľapoch - spolupráci na jednom z najhorších albumov v dejinách slovenskej populárnej hudby, "Dynamax" z dielne Mika Hladkého (mimochodom, Dynamax je názov motorového oleja z výrobných pásov firmy, ktorá nahrávanie sponzorovala) a produkovaní nahrávky jedného zo zástupu superstarovského odpadu, Petra "Black P." Končeka prichádza Oskar s kolekciou vlastných piesní, ktoré naspievala Martina Schindlerová. Strieborná hviezdička z prvej edície slovenskej Superstar aj na druhom radovom albume dokázala, že dobre vyzerá a je kvalitne hlasovo disponovaná. Žiaľ, ani tentokrát nič iné. Ale aj to bude "tvorivému tímu" okolo nej určite stačiť. Firemných akcií, kde pri žuvaní obložených chlebíkov zaznie v Martininom podaní "Je T´aime" v hodnote pár desiatok tisíc korún, zrejme neubudne ani po vyprázdnení zásuviek génia s hlavičkou "Čo sa to tu deje!". A aspoň chvíľu sa snáď v súvislosti s ňou bude písať o hudbe a nie o tom, s kým spí, ako býva a čo varí. Hmm... viem, naozaj naivná predstava. 

Martina Schindlerová

Medzi úvodnou titulnou a záverečnou kompozíciou "O strom opretá", ktoré snáď ako jediné prinášajú (keď už nič iné) aspoň náznaky toho, čo by sa dalo očakávať od kvalitného džezového hudobníka snažiaceho o vlastné popové aranžmány, predstavuje Oskar Rózsa znôšku naozaj zúfalej skladateľskej staromódnosti. Sedemdesiate až osemdesiate roky minulého storočia, Marcela Laiferová, Zora Kolínska, Ivan Krajíček a jeho nezabudnuteľné "dievčatá, kvety, mráz, dnes v piesňach cúval čas" si tu podávajú ruku so sladučkými muzikálovými melódiami, ktoré by dokonale zapadli do všetkej tej hrôzy produkovanej bratislavským divadlom Nová scéna. Chytľavosť a podmanivosť jednotlivých motívov je presne v intenciách historickej doby vyššie spomínanej. Je zaujímavé, že aj senilný Laco "žiadny dobrý skutok nezostane nepotrestaný" Lučenič dáva, čo sa týka čerstvosti nápadov a relatívnej "modernosti", svojím ostatným sólovým albumom Oskarovi riadne na frak. Ako môže Rózsa v rozhovoroch brať do úst mená Miles Davis, Frank Zappa alebo RADIOHEAD a útočiť na priemernosť a neschopnosť domácich "poprockerov", zostáva naozaj veľkou záhadou. Veď ešte aj DESMOD, tie luxusné kurvičky slovenskej pop music, sú v porovnaní s ním vyzretí, remeselne zdatní hitmejkri.

Martina Schindlerová

Zaujímavé tak zrejme už bude iba hádať, v akej cenovej relácii sa toto CD ocitne o pár mesiacov v Lacných knihách. 19 (slovom "devätnásť") slovenských korún ako v prípade Barbory Balúchovej to snáď nebude. Vďaka bookletu by sa titul "Čo sa to tu deje" mohol predávať aspoň za tú päťdesiatku ako "rocker" Peter Cmorik.

 222

Rudi

Verdikt

Jeden bod za fotky. Druhý za vkusné basgitarové linky.

Hodnocení

Autor
2 / 10
Redakce
-
Čtenáři
5,8 / 10

Další informace

Stopáž: 43:48

Produkce: Oskar Rózsa

www.martinaschindler.sk

Skladby

  1. Čo sa to tu deje!
  2. Píš niečo krásne
  3. Vlnolam
  4. Tell Your Mama
  5. A Heart Of Steel
  6. Pekelná cesta do neba
  7. Aj toto sa stáva
  8. Koniec
  9. Sama spím
  10. O strom opretá

Diskografie

Čo sa to tu deje! (2008)
Patríme k sebe (2005)