DARK GAMBALLE - Perpetuum Gamballe

DARK GAMBALLE - Perpetuum Gamballe

DARK GAMBALLE - Perpetuum Gamballe

DARK GAMBALLE - Perpetuum Gamballe

Vyškovskí rockeri (alebo metalisti?) len nedávno vydali svoj desiaty radový album a tak ako vždy doteraz, aj teraz sme sa dočkali zmien. Pre DARK GAMBALLE sú hudobné premeny základom existencie a po dvoch predchádzajúcich albumoch, ktoré môžeme smelo označiť ako vrcholy ich doterajšej existencie, je aj táto momentálna obmena smerujúca k jednoduchšej produkcii, podporenej väčším množstvom elektroniky viac ako logická.

DARK GAMBALLE si vážim hlavne kvôli tomu, DARK GAMBALLEže idú svojou cestou bez ohľadu na dôsledky svojho konania, veď práve kvôli nemetalovým vplyvom už nad nimi zlomilo palicu množstvo „pravých“ metalových fanúšikov. Možno po tomto albume pribudnú ďalší, no ak aj áno, absolútne to nebude mať žiadnu výpovednú hodnotu týkajúcu sa kvality, alebo nekvality ich muziky. Nemetalové vplyvy hrajú tentoraz v hudbe zoskupenia väčšiu úlohu ako v minulosti, no aj napriek tomu celý album znie dostatočne rockovo a kompaktne. Dokonca aj najväčší úlet, posledný song „Pilulka“ zapadá do albumu s gráciou. Ako som už vyššie spomenul, na „Perpetuum Gamballe“ Moraváci pribrzdili, čo sa týka zložitosti a pridali plyn u samplov a klávesových partov. Tieto transformácie by som mohol s pokojným svedomím označiť za prínosné, nebyť určitej stagnácie po stránke nápaditosti a prekvapivosti. Viem, že po toľkých albumoch je už možno problém prísť s niečím ohromujúcim, no aj napriek tomu som bol v tomto ohľade plný očakávania. DARK GAMBALLE aj napriek podliezaniu vlastnej latky dokázali vyskočiť o dosť vyššie, ako hociktorá česká (alebo slovenská) konkurencia. A hoci sa moje predpoklady nenaplnili, nie som absolútne sklamaný, „Perpetuum Gamballe“ si ma získalo svojou bezprostrednosťou a vyžarovaním pozitívnej energie. Radosť zo života z albumu sála aj napriek viac-menej depresívnym textom, ktoré sa však nie všetky vydarili („Výprask“, „Maestro Kvér“ a sčasti aj „Dobré ovce“). Našťastie tých lepších je na albume väčšina, mňa osobne najviac oslovili „Psí víno“, „Astronauti“ a „Večer pod kometou“. Zvukomalebnosť textov, rôzne alegórie a paraboly v nich ukryté dokáže s až neuveriteľnou silou podať frontman 10, jeho prejav zreje ako víno. Ak je možné za niečo DARK DARK GAMBALLEGAMBALLE naozaj pochváliť, tak je to práve za speváka, naozaj mu patrí za výkon poklona. Desiatka aj slabším textom dokáže dať dušu, pričom tie ostatné v jeho podaní doslova ožívajú a žijú ďalej svojím vlastným životom v hlavách poslucháčov. A aby som nezabudol aj na ďalšiu vec, ktorá si zaslúži pochvalu bez výtok, tou je perfektná zvuková a produkčná práca. Štúdio Šopa a producent Standa Valášek sú už nejaký ten rok nerozlučnými spojencami skupiny, čo sa prejavuje stúpajúcou kvalitou nahrávok skupiny. Našťastie skupina a ani producent neupadli do stereotypu, stále hľadajú (a aj nachádzajú) nové postupy, takže ich posledné nahrávky je možné smelo označiť za to najkvalitnejšie, čo na domácej scéne vzniklo.

Takže, čo povedať na záver? Vysoko nadpriemerná domáca skupina vydala v porovnaní s minulosťou o niečo slabšiu nahrávku, ktorá aj napriek tomu stojí (nielen) za vypočutie.

 11

Koscj

Verdikt

DARK GAMBALLE aj napriek podlezeniu vlastnej latky dokázali vyskočiť o dosť vyššie, ako hociktorá česká (alebo slovenská) konkurencia. „Perpetuum Gamballe“ je kvalitným rockovo-metalovým albumom, ktorého skladateľsko-aranžérske a sčasti aj textové slabiny sú vyvážené vysoko kvalitným zvukom a perfektným výkonom speváka.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Stopáž: 36:59

Produkce: DARK GAMBALLE & Standa Valášek
Studio: Šopa

Sestava

Skladby

  1. Výprask
  2. Astronauti
  3. Maestro kvér
  4. Kámen
  5. Psí víno
  6. Zlatonoš
  7. Dobré ovce
  8. Oceán
  9. Večer pod kometou
  10. Pilulka

Diskografie

Hluboký nádech (2018)
Panoptikaria (2015)
Zatím dobrý (2013)
Pochyby (2010)
Perpetuum Gamballe (2008)
Běh na dlouhou trať (DVD) (2007)
Bonboniéra (2006)
Superstar (2004)
Merizo Nanen (2002)
Robotory (2000)
Dark Gamballe (1998)
Under The Botton (1996)
Zyezn Gamballe & Mental World (1994)
Sex´N´Death (1992)
Zlá krev (demo) (1991)

Jiné pohledy

6 / 10
Co nutno vyškovským na novince "Perpetuum Gamballe" rozhodně pochválit je řemeslo - produkčně a zvukově mají totiž všechno ošetřeno na výtečnou. Bohužel se ale někam vytratil cit pro hit v dobrém slova smyslu, melodicky už hodně vaří z vody minulých alb a ať hledám jak hledám, žádný větší záchytný bod nenacházím ("Astronauti"? "Večer pod kometou"? Možná, ale stejně tomu něco chybí). Naštěstí je tu stále se zlepšující zpěvák 10, ale příště už se zřejmě bude lámat chleba definitivně...
Darkmoor | 5. června 2008

 

7 / 10
Po dvou vynikajících albech přichází deska poněkud přímočařejší, jednodušejí vystavěná, více podpořená samply a místy hodně pokulhávající textově. Zatímco na předchozích albech se nezávazné macho hříčky dařily s úsměvem a grácií, na novince občas tuhne tvář nad určitou křečí z prázdna (řeč je hlavně o "Výprasku" a "Maestro Kvér"). Na druhou stranu obsahuje novinka spoustu skladeb, kde aktualizovaný přístup vyškovských dává smysl a šlape na výbornou, ačkoli se přeci jen trochu vkrádá pocit, že tohle už jsme slyšeli a není tomu tak dávno. Po prvotním zklamání si mě nicméně Perpetuální gamballe celkem získalo, nejsem z něj zdaleka tak nadšený jako ze "Superstar" a "Bonboniéry", na druhou stranu je to stále kvalita čnící nad průměr české rockové scény o několik hlav.
Marigold | 23. května 2008