GLEN HANSARD A MARKÉTA IRGLOVÁ - Once (Music From The Motion Picture)

GLEN HANSARD A MARKÉTA IRGLOVÁ - Once (Music From The Motion Picture)

GLEN HANSARD A MARKÉTA IRGLOVÁ - Once (Music From The Motion Picture)

GLEN HANSARD A MARKÉTA IRGLOVÁ - Once (Music From The Motion Picture)

„Otoč tú potápajúcu sa loď a nasmeruj ju domov, ešte stále je čas,“ znie z rádií dnes a denne a málokto vie, že táto oskarová skladbička vychádza na CD už štvrtýkrát. Prvýkrát sa objavila ešte v roku 2006 na „The Cost“, albume Hansardových domovských THE FRAMES, druhýkrát ešte ten istý rok na Hansardovom a Irglovej debute „Swell Season“ a tretíkrát (stále predvlani) na soundtracku k Hřebejkovej „Kráske v nesnázích“.

V podstate je úspech nosnej piesne filmu o tom, koľkokrát za život stretnete toho „pravého“, sociologickou sondou do duše recipientov masmédiami generovaných hitov a celebrít. Nechtiac odhaľuje, na akých princípoch a schémach funguje svet médií. Jej autori sú v tom však nevinne – príbeh Glena Hansarda a konieckoncov aj Markéty Irglovej je oveľa zaujímavejší pred „dňom D“, keď sa mávnutím šoubizového prútika z írskeho hudobníka s deravou gitarou a dcéry jeho dlhoročného priateľa stal (nielen) autorský pár, ďakujúci nablýskanému auditóriu so soškou Oscara v ruke.

ONCE

Ale dosť; rozbor úspechu írskej nízkorozpočtovej muzikálovej lovestory a polemiku, či išlo o náhodné zalepenie momentálnej diery na trhu alebo dôkaz internetového virálneho marketingu, nechajme odborníkom od fachu. Posvieťme si na soundtrack, ktorý okrem „Falling Slowly“ obsahuje dvanásť skladieb a ktorému – to treba zdôrazniť okamžite – k absolutóriu chýba práve obraz.

Kým vo filme hrali piesne rolu (často jednostranných) dialógov či monológov, skrátka niesli obsah, zvuková stopa dokáže emócie z plátna nanajvýš načrtnúť. Práve „Falling Slowly“ napriek srdcervúcemu refrénu mierne zapadne (určite v porovnaní s drásajúcou Hansardovou sólo performance v záverečnej „Say It To Me Now“, ktorá dokáže spustiť prúd zimomriavok), o to viac zaujme Irglovej „discmanová“ spoveď „If You Want Me“ (s akurátnou dávkou dievčenskej úprimnosti či naivity) alebo „Fallen From The Sky“ s vtipným casio podmazom. Dublinský genius loci ostal zakonzervovaný v letmej dylanovke „Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy“, na druhej strane hneď nasledujúca „When Your Mind’s Made Up“ pôsobí až príliš napulírovane a hladko, neškodne; rovnako ako cukrovo sláčiková „Lies“, ktorej chýba pohľad do tváre Hansardovej postavy z filmu, rekapitulujúcej život s „bejvalkou“. Tretia tretina CD navyše takmer úplne postráda háčiky na ucho poslucháča a obsahuje v zásade normálne, z priemeru ničím nevybočujúce radio-friendly (folk)rockové piesne (folková „Leave“, U2 pripomínajúca „Trying To Pull Myself Away“ a „All The Way Down“, striedajúca silnejšie momenty s tými obyčajnými).

ONCE

Masáž, ktorá sa rozbehla po Oscarovom triumfe Irglovej a Hansarda už prináša prvé (zhnité) plody a je možné, že publikum v Čechách a na Morave často koncertujúceho Hansarda sa aspoň dočasne zmení o stoosemdesiat stupňov. Aj po odznení „oncemánie“ však ostane úspech „Falling Slowly“ jedným z mála potešiteľných momentov, keď éter mimoriadne skostnatených tuzemských staníc ovládla pesnička z „indie“ scény – bez snahy o kalkul a vplyvného „producenta“ za chrbtom.

 39

Thorn

Verdikt

Príjemná kolekcia piesní, ktorým k absolutóriu chýba obraz.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,5 / 10

Další informace

Stopáž: 43:48

Produkce: Glen Hansard

www.foxsearchlight.com/once

Skladby

  1. Falling Slowly
  2. If You Want Me
  3. Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy
  4. When Your Mind's Made Up
  5. Lies
  6. Gold
  7. The Hill
  8. Fallen From The Sky
  9. Leave
  10. Trying To Pull Myself Away
  11. All The Way Down
  12. Once
  13. Say It To Me Now

Diskografie

Once (Music From The Motion Picture) (2007)
Swell Season (2006)