TWILIGHT GUARDIANS - Ghost Reborn

TWILIGHT GUARDIANS - Ghost Reborn

TWILIGHT GUARDIANS - Ghost Reborn

TWILIGHT GUARDIANS - Ghost Reborn

TWILIGHT GUARDIANS bych řadil do té kategorie kapel, které jsou skoro tak dobré jako ty známé, leč na výsluní se nikdy nedostaly. Za těch pár let se pánové vypracovali a svůj styl vybrousili, leč ona potřebná dávka originality jim stále uniká. A ať už jejich tvorbu budeme srovnávat se STRATOVARIUS, SONATA ARCTICA, hledat v ní rukopis Malmsteena  nebo jiných z tohoto metalového odvětví, kde je melodie preferována nad tvrdostí, nakonec se nijak jednoznačného soudu nedobereme. Každopádně mají mnoho společného s oběma výše uvedenými zástupci finské scény, ostatně i TWILIGHT GUARDIANS jsou ze země tisíce melodií.

TWILIGHT GUARDIANSKapela má všechny přednosti pro to být zvána kvalitním heavy/speed tělesem, dokonce i zpěváka, za kterého se určitě stydět nemusejí. Ba naopak, jeho uvolněný, nekřečovitý a přesto zvučný hlas sedne jak prdel na hrnec. Bohužel ale nahrávka postrádá to něco málo, co by jí vyšvihlo nad průměr. V úvodní svižné „Glasschains” se kapela předvádí ve velmi dobrém světle, slušný nosný riff a proměnlivé kytarové i klávesové motivy, které se po „párplovsku“ perou o sólovou pozici. Ve druhé skladbě však už klávesy sklouzávají do tvorby atmosférické hradby poněkud kýčovitého zvuku. Výrazný kousek se schovává pod jménem „The Game”, silný kytarový motiv, který se střídá s melodickými pasážemi a v sólové části je kytara s klávesami progresivně rozpracovává. Avšak jen na moment, než se vrátí ke klasickému refrénovému schématu. Klávesy celkově mi přijdou nápadité, bohužel jim však není dán dostatečný prostor a jsou, jak už to u těchto kapel bývá, vytlačeny na pozadí, kde jim to příliš nesluší. A i když je na albu více pěkných písní, které není třeba jmenovat, dobrá polovina je zcela v průměru. Výraznější výtku bych měl vůči zvuku, který mi přijde drobet nevýrazný – určitě by ho šlo vybrousit o trochu lépe.

A tak nám ta půlhodinka rychle uplynula, jeden by si ani nevšimnul, že odehrálo deset skladeb, přičemž jen několikrát se člověk kouknul na obal, která že to vlastně zní. Příjemný poslech to byl, zbytečná nahrávka to určitě není, jen by chtěla více osobitosti. Nevidím důvod, proč tomu dát jen o půlbodík nad průměr, ale na druhou stranu ani tomu zbytečně strhávat, neb vážnějších nedostatků TWILIGHT GUARDIANS nemají, snad akorát to jméno by si mohli změnit na něco méně klišovitého.

 12

Manatar

Verdikt

Příjemný, melodický hevík od tisíce jezer. A to je asi tak všechno, co k tomu ve stručnosti říci.

Hodnocení

Autor
5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 35:12

www.twilight-guardians.com

Sestava

Skladby

  1. Glasschains
  2. Rainbow´s Gold
  3. Wildbite
  4. The Game
  5. Bring It On
  6. Walk This Line
  7. The Weight
  8. This Blood
  9. Fallen Lamb
  10. Out Of Our Hands

Diskografie

Ghost Reborn (2007)
Sintrade (2006)
Wasteland (2004)
Tales Of The Brave (2000)